دانشگاه بوعلی‌سینا

اولین گام های ایجاد دانشگاه بوعلی سینا در اسفندماه سال 1351 براساس معاهده مشترک بین دولت های ایران و فرانسه برداشته شد.شورای گسترش آموزش عالی در نود و چهارمین جلسه خود در مورخ 1352/9/6 مجوز تاسیس دانشگاه بوعلی سینا در همدان را تصویب نمود که پس از آن در سال 1353 تاسیس و فعالیت آموزشی خود را در سال 1355 با پذیرش حدود 200 دانشجو در مقاطع مختلف تحصیلی کاردانی تا کارشناسی ارشد در چهار مجتمع گسترش کشاورزی، علوم تندرستی، و علوم محیط زیست و علوم آموزشی آغاز نمود.

فضاهای آموزشی، کمک آموزشی، رفاهی – فرهنگی، خوابگاهی و ورزشی دانشگاه حدود 250 هزار متر مربع بوده که در سایت اصلی و در مساحتی قریب به 205 هکتار بنا شده است.

این دانشگاه در سال 2017 میلادی به لحاظ وبومتریک در جهان رتبۀ 1583، در آسیا رتبۀ 400، در خاور میانه رتبۀ 80 و در کل دانشگاه های کشور رتبۀ 21 را داراست و نیز به لحاظ شاخص ISC در بین دانشگاه های جامع کشور رتبۀ نهم و در کلیه دانشگاه های جهان اسلام صاحب رتبۀ 50 می باشد. به علاوه در بین دانشگاه های کشور از نظر ارجاعات به مقالات رتبۀ پنجم و از نظر تعداد دانشمندان ISI نیز رتبۀ پنجم کشور را دارا می باشد.

دانشگاه بوعلی‌سینا در حال حاضر دارای 440 عضو هیات علمی، حدود 735 کارمند، حدود 13000 دانشجو، 310 رشته تحصیلی فعال در مقاطع کاردانی، ‏کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و حدود 35000 دانش‌آموخته می باشد.

دانشگاه شامل 13 دانشکده که عبارتند از:

دانشکده علوم پایه، دانشکده شـیمی، دانشکده علوم انسانی، دانشکده علوم اقتصادی و اجتماعی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشکده هنر و معماری، دانشکده کـشاورزی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشکده تربیت بدنی، دانشکده فنی تویسرکان، دانشکده فنی کبودرآهنگ، دانشکده مدیریت و حسابداری رزن و دانشکده صنایع غذایی بهار.

از بین این دانشکده ها، دانشکده های شیمی، فنی و مهندسی، کشاورزی، علوم پایه و علوم انسانی از نظر تولیدات علمی و جذب دانشجو در رتبه های بالایی قرار دارند.

از مؤسسات وابسته به دانشگاه نیز، مرکز رشد وابسته به دانشگاه که هم اکنون با 25 شرکت فعال در حوزۀ IT و ICT پیشرفت خوبی در زمینۀ جذب دانشجویان و نخبگان صاحب طرح و ایده های فناورانه داشته است.

از ویژگی های بارز دانشگاه بوعلی سینا می توان به کیفیت بالای تولیدات علمی و توسعۀ تحصیلات تکمیلی اشاره نمود که ثمرۀ تلاش مسؤولین و اعضای هیأت علمی این دانشگاه در سالیان متمادی است. لازم به ذکر است این دانشگاه در علم شیمی و هم چنین میزان ارجاعات به مقالات اعضای هیأت علمی دانشگاه در کشور و جهان برند و شاخص محسوب می شود. هم چنین دانشگاه بوعلی سینا را می توان جزء یک درصد دانشگاه های مؤثر جهان نام برد.

دانشگاه بوعلی سینا هم چنین در حال حاضر میزبان  24 نفر از دانشجویان و 52 نفر از زبان آموزان غیرایرانی علاقه مند به فراگیری زبان فارسی، از کشور های سوریه، یمن، فلسطین، عراق، چین، سریلانکا، تاجیکستان و پاکستان در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری می باشد که امید آن می رود، در آیندۀ نه چندان دور شمار این دانشجویان و زبان آموزان در این دانشگاه بیشتر شود.