درباره رشته معماری

         * علاقه مندان به فراگیری در حوزه معماری و طراحی ساختمان معمولاً از 2 شیوه و روش می توانند به فراگیری علم بپردازند :

  1. روش سنتی (استاد شاگردی) که در زمانهای قدیم مرسوم و معمول بوده است و دستیابی به علوم معماری با کارآموزی و انتقال تجربه در طی مدت طولانی میسر بوده است.
  2. روش کلاسیک و آکادمیک (دانشگاهی) که در حال حاضر در عمده کشورهای دنیا و همچنین در اکثر شهرهای ایران متداول است در این شیوه، اساتید دانشگاهی تجربیات و معلومات خود را متناسب با عنوان درس و موضوعات وابسته در کلاسهای تئوری، کارگاههای عملی و دروس صحرائی و بازدیدهای میدانی در اختیار دانشجو قرار می دهند.

*   از منظر تاریخی قدمت رشته معماری به بلندای سکونت انسان در تاریخ است .

*  علاقه مندان به تحصیل رشته مهندسی معماری عمدتاً از رشته ریاضی در دبیرستان، آزمون سازمان سنجش را داده و وارد دانشگاهها می شوند. در ساختار دانشگاهی رشته معماری جزء گروه هنر محسوب می گردد، هر چند در چند دانشگاه ایرانی، این رشته به علت فقدان دانشکده هنر در زیرمجموعه دانشکده های فنی و مهندسی قرار گرفته است.

*   رشته معماری از یک طرف مرتبط با فن، تکنولوژی و محاسبات ساختمانی است و از طرفی، دارای دروس و ویژگیهای هنری می باشد ضمن آنکه مجموعاً یک رشته فرهنگی و انسان مدارانه و بر مبنای جهان بینی جوامع، نضج و دوام پیدا کرده است.

*  رشته معماری یکی از گرایشهای هفت هنر محسوب می گردد (موسیقی، هنرهای دستی و هنرهای ترسیمی، ادبیات، معماری، نمایش و حرکات نمایشی)

*  یک دانشجوی معماری در 4 سال دوره کارشناسی، حداقل 2 سال دوره کارشناسی ارشد و حداقل 3 سال دوره دکتری واجد معلوماتی در رشته های زیر می گردد: فن و تکنولوژی – محاسبات – هنر -فرهنگ – جامعه شناسی – روانشناسی – محیط زیست -پایداری و انرژی و زیبا شناسی

*  رابطه انسان با پیرامون (محیط زیست ، جامعه ، خدا ، خود) و ...  و مجموعا معماری دخالت آگاهانه و سودمند در محیط زیست است که هدف آن کیفیت بخشی به زندگی، روابط انسانها و محیط زیست می باشد.

*    در زمانهای گذشته رشته معماری به عنوان رشته مادر و منشاء بسیاری از رشته های کنونی دانشگاهی بوده است و هم اینک نیز معماران کار کشته و خبره در سایر زمینه های ذکر شده متبحر می باشند این رشته ها  عبارتند از : طراحی شهری، مهندسی شهرسازی، برنامه ریزی شهری – معماری منظر، تکنولوژی معماری، ساختمانهای پایدار، معماری داخلی، طراحی صنعتی و ...

*  هم اینک دانشجویان رشته معماری در مقطع کارشناسی پس از گذران حدود 140 واحد درسی در طی 4 سال می توانند در گرایشهای زیر ادامه تحصیل دهند: معماری عمومی، معماری بناهای مسکونی؛ معماری بناهای درمانی، معماری بناهای فرهنگی و آموزشی ؛ مرمت و احیای بافتهای تاریخی، مدیریت پروژه ، فناوریهای دیجیتال(تکنولوژی)، بیونیک(انرژی) مطالعات معماری ایران، معماری اسلامی، بازسازی پس از سانحه، معماری منظر، معماری داخلی، معماری سنتی، معماری روستائی و ......

* همچنین دانشجویان می توانند بر اساس علاقه مندی به رشته دیگر همچون شهرسازی و طراحی شهری، طراحی صنعتی، بازسازی شهری و ... کوچ کنند.

* مقاطع تحصیلی در معماری عبارتند دیپلم کاردانی – پیوسته – کاردانی ناپیوسته کارشناسی ناپیوسته – کارشناسی پیوسته کارشناسی ارشد و دکتری

*  در سالهای قبل رشته معماری و در ترکیب با واحدهای شهرسازی تنها رشته ای بود که مقطع کارشناسی ارشد پیوسته داشت که هم اینک این مدل آموزشی عوض شده است.