پروفایل استاد - دانشگاه بوعلی سینا همدان
Assistant Professor
Update: 2024-11-21
Mohammadtaghi Sabzehei
Faculty of Economics and Social Sciences / Department of Social Sciences
Master Theses
-
بررسي كيفي شيوه هاي مواجهه با خشونت عليه زنان شاغل در مراكز خصوصي (مورد مطالعه شهر سليمانيه اقليم كردستان عراق)
شه ونم طاهر 2023بيان مساله: حضور و مشاركت زنان در اكثر مناطق جهان رو به افزايش است و در سراسر دنيا، رفتارهاي انحرافي از جمله خشونت در محيط كار به طور فزاينده اي به عنوان يك بحران جدي شناخته مي شود كه منجر به تنش هاي روحي- رواني شده است و مي تواند باعث كاهش رضايتمندي در شغل و روابط اجتماعي گردد. در اين راستا، مطالعه حاضر با هدف بررسي شيوه هاي مواجهه با خشونت عليه زنان در مراكز بخش خصوصي در اقليم كردستان عراق انجام شد. از اين منظر، محقق جهت دسترسي به جامعه آماري به بررسي اين پژوهش در شهر سليمانيه عراق پرداخته است. مواد و روش ها: مطالعه مقطعي حاضر كه، با روش كيفي و با رويكرد پديدار شناسي و از نوع اسميت مي باشد، در سال 1402-1401 انجام شد. جامعه مورد بررسي، كاركنان زن در استان سليمانيه عراق بودند. ابزار جمع آوري داده ها، مصاحبه بود و روايي و پايايي آن توسط اساتيد راهنما و مشاوره طرح تاييد گرديده است. داده ها پس از ضبط مصاحبه مورد بررسي قرار گرفتند. يافته ها: در تمامي مصاحبه ها، خشونت مالي رايج ترين نوع خشونت است. علاوه بر اين، خشونت هاي ديگري همچون: خشونت كلامي، رواني، فيزيكي( جسمي) و خشونت جنسي از مصاحبه ها استخراج شده اند. همچنين در رابطه با شيوه مواجهه با خشونت در محيط كاري پنهان كاري و سكوت بيشترين نوع مواجهه بوده است و ترك كار، مقاومت و برقراراي صلح از طريق ميانجي نيز در مراحل بعدي عنوان شده اند. نتيجه گيري: با توجه به شيوع انواع خشونت در شهر سليمانيه به نظر مي رسد، مي بايست تمهيداتي در جهت كاهش آن به كار گرفته شود، از اين رو پيشنهاد مي گردد برنامه ريزي و اجراي مداخلات قانوني به منظور كاهش و تحديد و پيشگيري از خشونت در ميان زنان شاغل و توسط كارفرمايان صورت گيرد.
Thesis summary
-
مطالعۀ جامعه شناختي مكانيزم هاي انطباق مردم شهر تهران با آلودگيِ هوا
امير لطفي واثق 2021حاضر با هدف بررسي مطالعۀ جامعه شناختي مكانيزم هاي انطباق مردم شهر تهران با آلودگيِ هوا انجام شد. روش اين تحقيق از لحاظ هدف كاربردي و از نظر روش گردآوري داده ها روش توصيفي از نوع پيمايش مي باشد.، جامعۀ آماري شهروندان بالاي 18 سال تهراني و خوشه هاي منتخب جمعيت ساكن بالاي 18 سال در منطقۀ 1 از شمال شهر، منطقۀ 16 از جنوب، منطقۀ 13 از شرق، منطقۀ 22 از غرب و منطقۀ11 از مركز تهران مي باشند كه تعداد 384 نفر با استفاده از فرمول كوكران انتخاب شدند شيوه ي نمونه گيري خوشه اي چندمرحله اي مي باشد اطلاعات از طريق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوري و مراحل آماري آن با استفاده از نرم افزار spss انجام شده است. يافته هاي آزمون فرضيات نشان داد متغير اعتماد به نهادها 244/0 درصد از متغير وابسته ، طبقه اجتماعي 204/0 درصد از متغير وابسته ، درك از جامعه مخاطره 258/0 از تغييرات متغيروابسته را پيش بيني مي كنند. همچنين يافته هاي جانبي تحقيق نشان مي دهد كه تحصيلات، درآمد، اشتغال، قوميت، سن و مدت سكونت بر مكانيزم هاي انطباق با آلودگي هوا تاثير مي گذارد.
Thesis summary
-
مطالعه تجربه زيسته زنان مبتلا به خشونت خانگي و كشف ريشه هاي اجتماعي آن در شهر همدان
زيبا احمدي 2020خشونت عليه زنان توسط همسران ، مسئله اي فراگير و شايع در تمام جوامع است. سازمان بهداشت جهاني در اوّلين مطالعۀ جهاني خود دربارۀ خشونت عليه زنان نتيجه گرفته است كه در هر 18 ثانيه يك زن مورد حمله يا بدرفتاري قرار مي گيرد. اهميت يافتن مسألۀ سلامت زنان از يك طرف و از طرف ديگر پيامدهاي خشونت عليه زنان در آيندۀ جوامع باعث شد در اين تحقيق سعي در كشف ريشه هاي اجتماعي بروز خشونت عليه زنان توسط همسران آنها داشته باشيم. خشونت هاي خانگي تحت تأثير دو دسته از عومل اساسي قرار دارند؛ از سويي عوامل فردي و رواني و از سوي ديگر عوامل اجتماعي و ساختاري. بيشتر پژوهش ها نشان مي دهند عوامل اجتماعي، نقش اصلي و بارزتري در بروز پديدۀ خشونت دارند تا عوامل رواني و فردي. در بخش ملاحظات نظري، از ديدگاه هاي ستمگري ساختار اجتماعي، ستمگري جنسي، جامعه پذيري جنسيتي و هماهنگي فرهنگي استفاده شد. در اين پژوهش از رويكرد كيفي و روش پديدارشناسانه (تجربۀ زيستۀ زنان قرباني) با 18 زن قرباني مراجعه كننده به پزشكي قانوني همدان در سال 1398 مصاحبه صورت گرفت. پس از جمع آوري اطلاعات لازم، در قسمت تحليل داده ها، 17 مفهوم اصلي و 57 مفهوم فرعي حاصل شد. مفاهيم اصلي مشتق شده از ديدگاه هاي زنان، به دو دستۀ ساختاري و زمينه اي تقسيم گرديد. زنان قربانيِ خشونت، مضامين ستمگري جنسي، جامعه پذيري جنسيتي، مسائل اقتصادي و نقش قانون را به عنوان عوامل ساختاري دخيل مطرح كردند. همچنين ويژگي هاي شخصيتي مردان و نحوۀ جامعه پذيري آنان توسط خانواده ها را، عوامل زمينه اي مي دانستند. زنان قرباني اذعان نمودند كه عملاً تحت فشارهاي اجتماعي، مدام در مقابل خشونت همسران، گزينۀ "سكوت " را اختيار نموده و ادامۀ زندگي مشترك را بر پذيرش داغ ننگ طلاق ارجح مي دانند
Thesis summary
-
بررسي تاثير سرمايه اجتماعي بر تاب آوري اجتماعي روستاييان در مخاطرات محيطي (با تاكيد بر خشكسالي
نجم الدين يوسفي 2019طي چند دهه گذشته،سرمايه اجتماعي از جانب بسياري از پژوهشگران داخلي و خارجي مورد توجه شاياني واقع شده استت.مفهوم سر مايه اجتماعي ريشه در روابط اجتماعي نوع بشر دارد و به نوعي محصول جامعه بشري است.امروزه اين امر مسلم است كه رسيدن به جامعه ايي با تاب آوري اجتماعي بالا، معيارهاي جهان شمول و بستر مناسب براي زيست اجتماعي تنها با وجود عامل سرمايه اجتماعي تحقق مي يابد.وجود سطح بالاي سرمايه اجتماعي مي تواند،در توانايي جوامع اعم از شهري و روستايي جهت مديريت وكاهش ريسك مخاطراتي نظير خشكسالي،مفيد واقع شود.دراين راستا،پژوهش حا ضر با هدف همسويي با اين تحولات بينشي وكمك به آن وبا بهره گيري از روش توصيفي-تحليلي، به بررسي و سنجش ميزان سرمايه اجتماعي و ارتباط آن با تاب آوري اجتماعي مي پردازد. براي حصول به اهداف تحقيق از روش هاي اسنادي و ميداني با تاكيد بر تكميل پرستشتنامه در نزد خانوارهاي نمونه استفاده شده كه اعتبار آن از نوع محتوايي وپايايي آن از طريق آلفاي كرونباخ محاسبه شده است.جامعه آماري سرپرستان خانوارهاي روستاييان دهستان بدرِ شهرستان روانسر و روش نمونه گيري خوشه اي بوده است.داده هاي بدست آمده ازميان 582 نفرسرپرستان خانوار كه به صتورت تصادفي انتخاب شتتتده،اخذ گرديده و از طريق نرم افزار خاص علوم اجتماعي) SPSS ( مورد تجزيه وتحليتل قرار گرفت.به منظور تجزيه وتحليل داده ها از روش هاي آمتاري مبتني بر مقايسه ميانگينها،آزمون تي تك نمونه اي،آزمونهاي همبستتگي پيرسون و رگرسيون چندگانه توام، استفاده شد. نتيجه مطالعه حا ضر نشان ميدهد كه بين تاب آوري اجتماعي موجود در روستاهاي نمونه و سطح سرمايه اجتماعي و زير شاخه هاي آن شامل شبكه هاي روابط، مشاركت، اعتماد و هنجارهاي معامله متقابل،رابطه معناداري وجود دارد و با تغيير هريك از آنها، ميزان تاب آوري اجتماعي خانوارها نيز تغيير مييابد.اين در 63 درصد مي باشد كه برا ساس / حالي استت كه تاب آوري كل خانوارهاي مورد مطالعه دردهستتان بدر 34 آزمون تي انجام شتتتده پايين تر از حد متوسط و در و ضعيت نامطلوبي مي باشتتتد.همچنين نتيجه تحليل رگرسيوني نشان داد كه متغييرهاي سرمايه اجتماعي در مجموع 25 درصد از واريانس ميزان تاب آوري اجتماعي راتبيين مي كنند.
Thesis summary