فرهاد آلیانی

دانشیار

تاریخ به‌روزرسانی: 1403/08/10

فرهاد آلیانی

علوم پایه / زمین شناسی

پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد

  1. مطالعه خصوصیات زمین شناسی مهندسی گابروها با تاکید بر پارامترهای موثر بر سنگ های ساختمانی (صحنه، کرمانشاه)
    هادی موسوی خسروی 1398
    بررسی خواص مهندسی سنگ ها یکی از مهمترین مباحث در زمین شناسی مهندسی است. خواص مکانیکی و فیزیکی توده های سنگی، پارامترهای مهمی در طراحی سازه های مهندسی و طبقه بندی توده سنگ ها برای اهداف مهندسی و طراحی معدنی می باشند. سنگ های مورد استفاده در نمای ساختمان ها، به دلیل قرار گرفتن در برابر عوامل مختلف جوی پس از مدتی زیبایی، کارایی و دوام خود را از دست می دهند، از این رو، شناخت کامل رفتاری که اسلب های بکار رفته از این سنگ ها در نمای ساختمان ها در برابر عوامل مختلف جوی از خود بروز می دهند ضرروری به نظر می رسد. در این پژوهش سعی بر آن آمده تا خواص مهندسی سنگ های گابروی منطقه مورد مطالعه از جمله خصوصیات بافتی، ترکیب کانی شناسی، خصوصیات فیزیکی و مکانیکی آنها در طی مطالعه مقاطع دستی و میکروسکوپی و همچنین آزمون های آزمایشگاهی شامل آزمایش تعیین درصد رطوبت، وزن حجمی، تخلخل و پوکی، وزن مخصوص، بار نقطه ای، برزیلی، فشاری تک محوری، دوام، سرعت صوت، ارزش ضربه و لوس آنجلس مشخص گردد. پس از بدست آوردن داده های مورد نظر، اقدام به ایجاد روابط همبستگی بین آن ها شد که آنالیزهای رگرسیونی صورت گرفته، صحت و اعتبار استفاده از این روابط را به تایید رساند. نتایج آزمایشات نشان می دهد که سنگ های گابرویی مورد مطالعه دارای خواص مهندسی مطلوب می باشند، به طوری که با مطابقت دادن این نتایج با استانداردهای معرفی شده برای مصارف مختلف سنگی، سنگ های مورد مطالعه قابل استفاده در پی و دیوار زیرزمینی، دیوار، مهندسی آب، بالاست راه آهن، سنگ نما، پوشش کانال، موج شکن و بتن می باشند.
    خلاصه پایان نامه

  2. مطالعه خصوصیات زمین شناسی مهندسی پریدوتیت ها با تاکید بر پارامترهای شکنندگی )هرسین، کرمانشاه(
    مهرداد امیری 1397
    منطقه مورد مطالعه بین شهرستان هرسین و صحنه واقع شده است. خصوصیات سنگ شناسی پریدوتیت های هرسین به طور گسترده در مطالعات پیشین مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش خصوصیات زمین شناسی مهندسی پریدوتیت ها در جنوب شرق کرمانشاه مورد مطالعه واقع شده است. این پریدوتیت ها متعلق به زمان ماستریشتین هستند. ابتدا طی بازدید از منطقه، خصوصیات سنگ شناسی و ساختاری پریدوتیت ها بررسی و از ترانشه های کنار جاده نمونه‎ برداری شد. نتایج بازدیدهای صحرایی نشان می دهد که منطقه از نظر تکتونیکی فعال است و پریدوتیت ها به دلیل موقعیت زمین ساختی منطقه تحت تاثیر شکستگی ها هستند. همچنین مطالعه سنگ شناسی مقاطع نازک نمونه ها نشان می دهد که پریدوتیت های مورد نظرعمدتا از پیروکسن (ارتوپیروکسن و کلینوپیروکسن) و الیوین تشکیل شده است و طبق طبقه بندی آنون از نظر هوازدگی در رده کمی هوازده تا متوسط هوازده قرار دارد. در ادامه آزمایشات فیزیکی و مکانیکی روی نمونه ها انجام شد. خصوصیات فیزیکی و مکانیکی این سنگ ها شامل وزن واحد حجم خشک واشباع، درصد جذب آب، تخلخل، نسبت پوکی، وزن مخصوص، لس آنجلس، ارزش ضربه ای، سرعت موج، نفوذپذیری، مقاومت فشاری تک محوری، شاخص بارنقطه ای، مقاومت کششی برزیلی و مقاومت برشی براساس استانداردهای موجود تعیین شدند. براساس نتایج آزمایشات و معیارهای ارائه شده توسط آنون(1977)، پریدوتیت های هرسین دارای تخلخل خیلی پایین و به طبع درصد جذب آب کم و وزن مخصوص قسمت جامد و وزن واحد حجم بالا می باشد. همچنین پریدوتیت های هرسین دارای مقاومت فشاری تک محوری متوسط را به خود اختصاص داده است.علاوه بر این، آنالیز رگرسیون بین نتایج آزمایشات، همبستگی خوبی را بین خصوصیات فیزیکی و مکانیکی پریدوتیت ها نشان می دهد و طبق رده بندی هوک در سال 1983 از نظر میزان شکنندگی پریدوتیت های منطقه مورد مطالعه در رده شکنندگی کم قرار می گیرد.
    خلاصه پایان نامه

  3. مطالعه زمین شناسی مهندسی توف ها به عنوان سنگ های ساختمانی در شمال ساوه
    آزاده ایوانی 1395
    توف های ائوسن در شمال ساوه گسترش زیادی دارد. معادن قابل توجهی در این منطقه به صورت پراکنده موجود است. ولی مطالعات زمین شناسی مهندسی بر روی آنها انجام نشده است. در این راستا 4 محل برای مطالعه در نظر کرفته شد. مطالعات صحرایی شامل برداشت دره ها، نموه برداری انجام آزمایش چکش اشمیت صورت گرفت. نمونه ها به آزمایشگاه زمین شناسی مهنذسی دانشگاه بوعلی سینا منقل شد. بعد از آماده سازی آزمون های شناخت خصوصیات فیزیکی و مکانیکی سنگ صورت گرفت. با تهیه مقاطع نازک سنگ مطالعات سنگ شناسی روی نمونه های انتخابی انجام گرفت و با خصویات فیریکی و مکانیکی سنگها مقایسه گردید . نتایج تجزیه و تحلیل شده و نتیجه گیری انجام شد. توف های مورد مطالعه برای استفاده در ساختن دیواره حائل، موج شکن ها و نیز برای استفاده در جاده سازی و مسیر راه آهن مناسب هستند.
  4. lمطالعه ویژگی های زمین شناسی مهندسی توف های کرج در جنوب قزوین (منطقه آوج - آبگرم) به عنوان سنگهای ساختمانی
    زیبا نوری مقدم 1395
  5. پترولوژی سنگ های دگرگونی وپلوتونیک منطقه ی جنوب چشین –خاکو-فقیره (همدان)
    حسین درخشنده 1394
    منطقه ی مورد مطالعه (جنوب چشین –خاکو-فقیره (همدان) ) جزئی از توده پلوتونیک الوند و هاله مجاورتی آن بشمار می آید که در گستره جنوب و غرب استان همدان در زون سنندج- سیرجان واقع شده ‏است. این زون به صورت نواری طویل در امتداد روراندگی زاگرس از سنندج در شمال غرب تا سیرجان در جنوب شرق ایران گسترش دارد. منطقه مورد مطالعه دارای سنگ‏های دگرگونی و آذرین می‏باشد، که سنگ‏های آذرین دارای طیفی از گابرو تا گرانیت و سنگ‏های دگرگونی آن شامل دو دسته دگرگونی ناحیه‏ای و مجاورتی دما پایین تا بالا هستند. سنگ های آذرین در این منطقه شامل گرانودیوریت، سینو گرانیت، آلکالی فلدسپار گرانیت و مونزوگرانیت می باشد که از نظر ژئوشیمی کالک آلکالن، پرآلومین و از گرانیت های تیپS هستند. مهمترین عامل تشکیل این گرانیت ها فرآیند ذوب بخشی می باشد. واز دیدگاه جایگاه تکتونیکی گرانیت های منطقه ویژگی گرانیت های مربوط به مناطق فرورانش و حواشی فعال قاره ای را نشان می دهند. در سنگ های دگرگونی شیمی کانی‏های گارنت‏ عمدتا" آلماندین، پلاژیوکلاز از نوع‏ الیگوکلاز و بیوتیت‏ها از نوع سیدروفیلیت می باشد. برای تخمین شرایط دما-فشار از روش‏های مختلفی بهره گرفته شده ‏است که به طوری میانگین دما و فشار برای سنگ های کردیریت هورنفلس های منطقه با استفاده از کالیبراسیون های مختلف به این شرح است که در روش دما سنجی تک کانی بیوتیت، بیوتیت های موجود در هورنفلس های کردیریت دارحداقل دمای 620 درجه سانتی گراد و حداکثر دمای653درجه سانتی گراد را نشان می دهند در روش دما سنجی تک کانی کردیریت، کردیریت های موجود در هورنفلس های کردیریت دار حداقل دمای 650 درجه سانتی گراد و حداکثر دمای 675درجه سانتی گراد در دماسنجی تبادل کاتیونی، از ترمومتر تبادلی گارنت - بیوتیت (متداولترین ترمومتر) و گارنت- کردیریت استفاده شد و با این روش میانگین دمای هورنفلس های کردیریت دار با استفاده از کالیبراسیون های مختلف برای حاشیه گارنت 633 درجه سانتی گراد و برای مرکز گار نت دمایی در حدود 587 درجه سانتی گراد به دست آمد. در دماسنجی تبادل کاتیونی گارنت- کردیریت در هورنفلس های کردیریت دار منطقه میانگین دمایی در حدود 650 درجه سانتی گرادبرای حاشیه گارنت و برای مرکز گارنت دمایی در حدود 590 درجه سانتی گراد محاسبه شد. در دماسنجی بااستفاده از سولووس دوفلدسپاری دمایی در حدود 6/446 درجه
    خلاصه پایان نامه

  6. دما - فشار سنجی توده پلوتونیک آلموقولاق (شمال غرب همدان)
    محمد نورمحمدی 1393
    توده پلوتونیک آلموقلاق به وسعت 150 کیلومترمربع در استان همدان قرار دارد و جزئی از کمربند پلوتونیک- دگرگونی سنندج- سیرجان محسوب می شود. این مجموعه دارای ترکیب متنوع سنگ شناسی مافیک، حدواسط و فلسیک می باشد. سنگ های آذرین این توده از گرانیت، آلکالی فلدسپار گرانیت، سینیت، مونزودیوریت و دیوریت تشکیل شده است. سنگ های دگرگونی ناحیه ای این توده از میکاشیست و کالک شیست، سنگ های دگرگونی دینامیکی از پرتومیلونیت، میلونیت و اولترامیلونیت و سنگ های دگرگونی مجاورتی از اپیدوتیت و مرمر تشکیل شده است. و همچنین سنگ های رسوبی این توده پلوتونیک، سنگ آهک و کنگلومرا می باشند. جهت تعیین ترکیب شیمیایی کانی ها و بررسی شرایط دما – فشارسنجی آذرین توده پلوتونیک آلموقولاق آنالیز شیمیایی مایکروپروپ بر روی کانی های آمفیبول و پلاژیوکلاز انجام پذیرفت. بررسی شیمیایی کانی ها نشان می دهد که ترکیب پلاژیوکلاز های موجود در تقسیم بندی مثلثی Ab – Or – An اکثراً در محدوده آلبیت قرار دارند و تعداد کمی از نمونه ها در محدوده الیگوکلاز هستند. و همچنین آمفیبول ها از نوع کلسیک بوده و در محدوده هورنبلند تا اکتینولیت قرار دارند. نتایج ترموبارومتری با استفاده از کالیبراسیون های متفاوت برای برآورد دما و فشار با استفاده از فلدسپارها در فشار یک کیلوبار برای نمونه دیوریت توده پلوتونیکی آلموقولاق تمامی نمونه ها به جز یکی از نمونه ها که دارای دمای 650 درجه است مابقی دمایی کمتر از 550 درجه سانتیگراد را نشان می دهند. با استفاده از Altot در آمفیبول، فشار جایگیری دیوریت در توده پلوتونیک آلموقولاق در حدود 3/2 تا 63/3 محاسبه شده است. دمای تعادل آمفیبول های همزیست با پلاژیوکلاز در دیوریت توده پلوتونیک آلموقولاق، دمای 36/715 تا 73/746 درجه سانتیگراد را برای این سنگ ها نشان می دهد.
    خلاصه پایان نامه

  7. مطالعه کانی شناسی و ایزوتوپ های گوگرد در کانسار آهن کورکورا- 2
    سعید زارعی 1393
    کانسار آهن کورکورا- 2 با ذخیره ای نزدیک به 8 میلیون تن، در زون ارومی ه- دختر و در ی ک صد کیلومت ری شمال شهرستان بیجار و 60 کیلومتری شرق تکاب در محدودهای به طول جغرافیایی" 47 32 30 °و عرض جغرافیایی" 36 22 30 °واقع گردیده است. قدیمی ترین تشکیلات منطقه را شیل-های کرتاسه با باندهای نازک آندزیتی تشکیل داده است. واحدهای سنگ ی رخنمون دار در سطح و اطراف کانسار آهن کورکورا- 1 شامل سنگ-های رسوبی (آهک) و سنگهای آتشفشانی (با ترکیب غالب ریولیت، داسیت-آندزیت) و توفهای ماسه سنگی لامینهای است. فعالیت های آتشفشانی و نفوذ توده های آذرین منطقه اغلب سنی معادل میوسن تا کواترنر دارند و هم زمان با فاز آتشفشانی محور قروه – تکاب تشکیل شده اند. سنگ های آذرین منطقه مورد مطالعه عبارتند از:آندزیت، تراکیآندزیت، کوارتزتراکیآندزیت، میکرودیوریت، مونزونیت، ریولیت . این کانس ار با رون د شمالی-جنوبی، طولی نزدیک به 700 متر و عرض 50 متر دارد. عیار آهن در کانسار کورکورا- 2 از 45 تا 60 درص د است . کانی سازی آهن در کانسار کورکورا- 2، بین سنگ های آتشفشانی و کربناته منطقه به صورت عدسی رخ داده است و شواهد اسکارنی شدن و تاثیر محلول های دگرسان کننده در منطقه مورد مطالعه وجود دارد. کانه اصلی کانسار مگنتیت است. هماتیت، گوتیت ، پیریت و کالکوپیریت سایر کانی های فلزی کانسنگ هستند که همراه با کانی های باطله فلوگوپیت، کلسیت، سرپانتین، کلریت، اپیدوت، و پیروکسن دیده می شود. مشاهده کانی های اسکارنی از جمله فلوگوپیت و کلسیت منشا اسکارن منیزیمی را برای آن تایید می کند. لیمونیتی شدن در منطقه گسترش زیادی داشته و ضخامت لایه های لیمونیتی از 2 تا 5 متر نیز در منطقه دیده می شود. دگرسانی های عمده رخ داده در اطراف کانسنگ شامل کلریتی شدن، سیلیسی شدن، آرژیلیکی و پروپیلیتی است. نتایج آنالیز ایزوتو پ های پایدا ر 34 را نشان می دهد که این مقدار گوگرد، طبق دیاگرام های مرتبط، S 5 پرمیل / 4 تا 6 / گوگرد در پیریت های منطقه، رنجی بین 9 منشاگیری از سنگ های ولکانیک تا گرانیتی را بیان می کند. شواهد صحرایی و لیتولوژی منطقه این ادعا را تصدیق می کند.
    خلاصه پایان نامه

  8. مطالعه کانی شناسی و ژئوشیمی کانسارآهن گلالی 2
    جانی خانی الهه 1393
    کانسار آهن گلالی -2 در شمال غرب همدان ، در بخش شمال باختری زون سنندج سیرجان واقع شده است. این منطقه در اثر باز و بسته شدن اقیانوس نئوتتیس و تاثیر فازهای کششی و فشارشی تریاس – ژوراسیک متحمل ماگماتیسم و دگرگونی ناحیه ای شده است. سنگ های آذرین منطقه را ریولیت ، داسیت، تراکی آندزیت، گرانیت، کوارتز مونزونیت و سینیت تشکیل می دهند. ماده معدنی عدسی شکل است و به صورت یک واحد مگنتیتی درون یک واحد ولکانیکی –رسوبی دیده می شود. دگرسانی منطقه شامل اپیدوتی شدن، کلریتی شدن، سرسیتی و سیلیسی شدن می باشد. سنگ های گرانیتوئدی منطقه از نوع I می باشند و از نظر جایگاه تکتونیکی با توجه به نسبت REE مقدار عددی نمودار Rb در مقابل Y+Nb سنگ-های پلوتونیک در گستره گرانیت های کمان آتشفشانی قرار می گیرند. مطالعات ژئو شیمیایی عناصر کمیاب سنگ میزبان نشان دهنده ماگماتیسم نفوذی نوع Iکمان های آتشفشانی حاشیه قاره ها وابسته به زون فرورانش است که این امر با اسکارن های آهن تطابق دارد و نیز با توجه به مطالعه ی ژئوشیمیایی عناصر کمیاب مگنتیت ها و شواهد کانی شناسی مانند وجود کلسیت، دیوپسید و اکتینولیت مشخص شد که کانسار آهن گلالی -2 اسکارن کلسیمی می باشد.
  9. کانی شناسی و ژئوشیمی کانسار آهن شهرک1 ، شرق تکاب
    ارزو خرم رودی 1393
    کانسار آهن شهرک در شرق تکاب ودر زون ارومیه-دختر واقع است. واحدهای رخنمون یافته در منطقه شامل آندزیت، تراکی آندزیت، ریوداسیت، تونالیت، کوارتز مونزونیت و سنگ های آهکی است.توده آذرین در سنگ های فوق نفوذ کرده و ضمن ایجاد دگرگونی مجاورتی و دگرسانی، به کمک سیال های گرمابی، آهن را از این منجموعه جدا نموده و با تغییر شرایط فیزیکوشیمیایی، آن را درون آهک و در همبری با توده آذرین،متمرکز کرده است. محدود بودن رخداد آهن به همبری با توده آذرین و در کربنات ها و وجود کانی شناسی اسکارن ، گواه بر تشکیل اسکارن آهن است. مهم ترین دگرسانی سنگ های منطقه، دگرسانی پروپلیتیک است. مطابق نتایج آنالیزهای ژئوشیمیایی، سنگ های منطقه: کالک آلکالن، متاآلومین و وابسته به ماگماتیسم تیپ I هستند. نتایج آنالیز EPMA بر روی بلور گارنت نشان داد که این بلورها متعق به سری گراندیت ( گراسولار- آندرادیت ) و ناحیه بندی در آن ها نوسانی و پیچیده است. چگونگی تغییر عناصر Al و Fe از مرکز به سمت حاشیه گویای آن است که نوسان از مرکز تا حاشیه ی بلور در میزان دو عضو انتهایی گراسولار و آندرادیت در سری محلول جامد گراندیت رخ داده است، لذا ساختمان منطقه ای گارنت ها هنگام رشد بلور به وجود آمده و فرآین نشر در تشکیل آن ها نقشی نداشته است. با این وجود ترکیب گارنت در حوالی برخی از شکستگی ها متفاوت بوده و این تفاوت در تصویر BSE کانی دیده می شود. لذا ساختمان منطقه ای ایجاد شده در اثر نشت آبگون ها در کانی به صورت به صورت موضعی بهم خورده است. منطقه ی مورد مطالعه بر اساس مشاهدات کانی شناسی ( گارنت، اپیدوت وعدم وجود پیروتیت ) و آنالیزهای ژئوشیمیایی : 1) اسکارن کلسیمی است 2) در شرایط اکسیداسیون تشکیل شده است. 3)دمای تشکیل آن کمتر از ˚C 550 است.
  10. مطالعه پیتروگرافی و ژئوشیمی سنگ های لوکوکرات مجموعه افیولیتی صحنه هرسین (شمال شرق کرمانشاه)
    فاطمه مولایی 1392
  11. مطالعه پتروگرافی و ژئوشیمی سنگ های لوکوکرات مجموعه افیولیتی صحنه هرسین (شمال شرق کرمانشاه)
    فاطمه مولایی 1392
  12. مطالعه خصوصیات زمین شناسی مهندسی خاکهای باقیمانده در جنوب همدان با تاکید بر منابع قرضه
    رضا ازادی قطار 1392
  13. مطالعه خصوصیات زمین شناسی مهندسی خاک های باقیمانده در جنوب همدان با تاکید بر منابع قرضه
    رضا آزادی قطار 1392
  14. مطالعه سیالات درگیر و ژئوشیمی در کانسار آهن کورکورا-1 (شهرک، شرق تکاب)
    رحیمه سالمی 1392
  15. مطالعه سیالات درگیر و ژئوشیمی در کانسار آهن کوکورا- 1 (شهرک، شرق تکاب)
    رحیمه سالمی 1392
  16. مطالعه سیالات درگیر و ایزوتوپهای پایدار گوگرد در کانسار سرب و روی آهنگران، ملایر
    معصومه وفایی زاد 1392
  17. مطالعه سیالات درگیر و ایزوتوپ های پایدار گوگرد در کانسار سرب و روی آهنگران، ملایر
    معصومه وفایی زاد 1392
  18. مطالعه خصوصیات زمین شناسی مهندسی توف ها در جنوب شرق شهرستان تفرش
    ناصر علمیزاده 1392
  19. مطالعه خصوصیات زمین شناسی مهندسی توف ها در جنوب شرق شهرستان تفرش
    ناصر علمیزاده 1392
  20. بررسی شرایط دما و فشار تبلور و منشا مگاکریست های آلکانی فلدسپار گرانیت های پورفیروئید توده پلوتونیک الوند (همدان)
    اکرم نیازی 1392
  21. بررسی شرایط دما و فشار تبلور و منشا مگاکریست های آلکالی فلدسپار گرانیت های پورفیروئید توده پلوتونیک الوند (همدان)
    اکرم نیازی 1392