نادر مهرگان

استاد

تاریخ به‌روزرسانی: 1403/10/13

نادر مهرگان

علوم اقتصادی و اجتماعی / علوم اقتصادی

رساله های دکتری

  1. اثر ادوار تجاری بر اشتغال زنان در ایران
    راضیه داوری کیش 1400
    چکیده: اشتغال زنان یکی از موضوعات مهمی است که مورد توجه دولتمردان قرار گرفته است زیرا بیکاری این قشر از افراد جامعه یکی از مهم ترین چالش های اقتصادی-اجتماعی به شمار می رود که می تواند آثار مخربی بر رشد اقتصادی کشورها بگذارد. ادوار تجاری از عواملی است که باعث ایجاد تغییراتی در جایگاه اشتغال زنان شده و در هنگام بروز رکود و رونق اشتغال زنان را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین، پژوهش حاضر با استفاده از روش NARDL اثرات نامتقارن ادوار تجاری (با و بدون لحاظ نفت) بر اشتغال زنان ایران طی دوره زمانی 1399-1345 را مورد بررسی قرار می دهد. همچنین تاثیر ادوار تجاری بر اشتغال زنان در بخش های مختلف اقتصادی(صنعت، کشاورزی و صنعت) ایران به صورت مجزا و طی دوره 1398-1370 برآورده شده است. نتایج بیانگر این است شوک مثبت ادوار تجاری اثر منفی و معنی داری بر اشتغال زنان (با ضریب 328/3-) در بلندمدت دارد، در مقابل شوک منفی ادوار تجاری اثر مثبت بر اشتغال زنان (با ضریب 781/4) دارد که نشان می دهد اثر ایجاد شده نامتقارن است. بنابراین می توان دریافت اشتغال زنان در چهار مرحله ادوار تجاری تحت تاثیر قرار می گیرد و می تواند سبب ایجاد نوساناتی در اشتغال زنان شود و از این رهگذر زنان با رخداد ادوار تجاری در بسیاری از این بخش ها امنیت شغلی نخواهند داشت. از آنجا که رکود زمینه کاهش اشتغال زنان را فراهم می آورد از نظر دیگر باعث می شود در زمان رکود اشتغال آنان افزایش یابد. همچنین نتایج تخمین ادوار تجاری بدون لحاظ نفت نشان می دهد. ادوار تجاری بدون لحاظ نفت، اثرات نامتقارنی بر اشتغال زنان به جا می گذارد. همچنین نتایج نشان داد، درکوتاه مدت، شوک مثبت ادوارتجاری، اثر منفی و معنا دار؛ و شوک منفی ادوار تجاری، اثر مثبت و معنادار بر اشتغال زنان دارد و در بلندمدت نیز این اثر پابرجاست. سایر نتایج تخمین نیز نشان می دهد، در کوتاه مدت و بلندمدت، متغیرهای نرخ باروری اثر منفی و معنی داری بر اشتغال زنان می گذارد اما اثر معنی داری متغیرهای هزینه های دولت در بخش آموزش، حداقل دستمزد و نرخ تورم بر اشتغال زنان در کوتاه مدت و بلندمدت مثبت است. بنابراین متناسب با نتایج پژوهش می توان پیشنهادهایی را در جهت افزایش اشتغال زنان ارائه داد:  هزینه های ناشی از ویژگی های نیروی کار(مانند حمایت های دولت از خانواده نظیر شیرخوارگاه، مهد کودک و...)
    خلاصه پایان نامه

  2. ریسک گریزی و ادوار تجاری در اقتصاد ایران
    مهدی امینی راد 1400
    تقریباً هر تصمیم اقتصادی مستلزم ریسک است. در شرایط عدم قطعیت و نااطمینانی، تمایل به ریسک پذیری بر تصمیمات اخذ شده و نتایج اقتصادی ناشی از آن تاثیر می گذارد. ساختار ترجیحات ریسک یکی از مهم ترین سازه های نظریه های اقتصادی و روان شناختی انتخاب است. در سطح فردی، میزان گرایش افراد به ریسک، تعیین کننده سطح پس انداز، سرمایه گذاری در بخش های مختلف، انتخاب نوع شغل و سایر تصمیمات فردی است. در سطح کلان، این تصمیمات سطح خرد، می تواند متغیرهای اقتصاد کلان را تحت تاثیر قرار دهد. ترجیحات ریسک به عوامل بسیاری وابسته است؛ اما به منظور ساده سازی در ادبیات کلاسیک با ضریب ریسک گریزی خلاصه می شود. بسیاری از تئوری های اقتصادی و مالی، به صورت ضمنی فرض کرده اند، پارامتر ریسک گریزی ثابت بوده و طی زمان تغییر نمی کند. با این حال، به نظر می رسد، شوک های مالی و سلامت بر میزان ریسک گریزی افراد، اثرگذار باشد و درنتیجه ریسک گریزی اقتصاد طی زمان دچار تغییر شود. هدف از این پژوهش برآورد سری زمانی پارامتر ریسک گریزی، بررسی ماهیت و عوامل موثر برآن و نقش آن در وقوع بحران های ارزی و بازار سهام در اقتصاد ایران است. جهت برآورد سری زمانی شاخص ترجیحات ریسکی از روش گارچ در میانگین و فیلتر کالمن استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، ریسک گریزی طی زمان ثابت نبوده و ماهیت ضدادواری دارد؛ به این معنی که طی دوره رکود، ریسک گریزی افزایش و طی دوره های رونق، کاهش می یابد. تحلیل علیت بین ریسک گریزی و ادوار تجاری نشان داد، جهت علیت از ریسک گریزی به سمت ادوار تجاری است. در ادامه الگوهایی برای بحران ارزی و بازار سرمایه با تاکید بر نقش ریسک گریزی ارائه شد. برآورد این الگوها به روش سوئیچینگ مارکف شواهدی در حمایت از تاثیر ریسک گریزی در وقوع بحران های ارزی و بازار سرمایه در ایران ارائه می دهد. در نهایت شاخص شدت تحریم به روش تحلیل عاملی در اقتصاد ایران استخراج و اثر آن به همراه سایر متغیرهای دموگرافیکی، اجتماعی و اقتصادی بر سطح ریسک گریزی در اقتصاد تجزیه وتحلیل شد. یافته ها نشان می دهد، افزایش در متوسط سنی جمعیت، نرخ اجاره نشینی، نابرابری درآمد، نوسانات تولید ناخالص داخلی و تشدید تحریم ها منجر به افزایش سطح ریسک گریزی در اقتصاد می شود و افزایش رشد اقتصادی، نرخ شهرنشینی، بعد خانوار، نسبت جنسیتی مردان در جامعه، متوسط سهم متاهلین ا
    خلاصه پایان نامه

  3. تحلیل اقتصادی مبانی مسئولیت مدنی
    مینا بلوری فر 1400
    اگر هدف حقوق، برقراری عدالت و انتظام بخشی به روابط اشخاص باشد، بی تردید بخش مهمی از قلمرو آن، روابط غیرقراردادی است. این حوزه تحت عنوان مسئولیت مدنی قرن ها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. از جمله مباحث مهم در این زمینه، مبانی مسئولیت مدنی است؛ یعنی تحت چه شرایطی ممکن است کسی در برابر دیگری مکلف به جبران زیان باشد. تحول و تکامل این بحث طی قرن های متمادی حاکی از آن است که به موازات تکامل اندیشه بشری، مبانی مسئولیت مدنی نیز متحول شده است. هر مکتبی با گرایش خاص فکری خود تلاش کرده است مبنایی جامع و مانع برای مسئولیت مدنی ارائه دهد. یکی از جدیدترین تحلیل ها درخصوص مبانی مسئولیت مدنی، تحلیل اقتصادی است که آماج مخالفت های بسیاری قرار گرفته است. این تحلیل که حاصل تغییر نگرش بشر از آرمان گرایی به واقع گرایی است، می کوشد به جای پرداختن به آرمان های انتزاعی به واقعیات عینی جامعه و آثاری که احکام قانونی و قضایی ایجاد می کنند، توجه کند. هدف از این امر، برقراری کارایی و بهترین انتخاب عقلایی است. در این پژوهش کوشش شده است که مبانی مسئولیت مدنی از دیدگاه اقتصادی تحلیل شوند. یعنی می خواهیم بدانیم کدام یک از مبانی مسئولیت مدنی، کاراترین و عقلایی ترین انتخاب از دیدگاه اقتصادی است. فرضیه ما این است که اولاً -علیرغم مخالفت های موجود- تحلیل اقتصادی می تواند در نظام حقوقی کنونی ایران در کنار سایر روش های تحلیلی به کار رود. ثانیاً قوانین مربوط به حوزه مسئولیت مدنی با تحلیل های اقتصادی همخوانی ندارند و بازنگری در این قوانین، ضروری است. ثالثاً هیچ یک از نظریات راجع به مبانی مسئولیت مدنی به طور کامل با مفهوم کارایی اقتصادی سازگاری ندارند و ترکیبی از این مبانی در مجموعه مسئولیت مدنی می تواند کارا باشد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که فرضیه اول با اندکی اغماض قابل پذیرش است؛ چرا که تحلیل اقتصادی هم عرض سایر تحلیل ها نیست و اگر مغایر با اصول کلی حقوق قرار گیرد، مطرود است. اما صحت فرضیات دوم و سوم در این تحقیق اثبات می شود و ضروری است در پاره ای از قوانین نظریات تقصیر و خطر جایگزین شوند. هم چنین نظریه تقصیر و خطر هر یک مجرای خاص خود را دارد و ترکیبی از هر دو باید در قوانین به کار رود؛ هر گاه که امکان پیشگیری از وقوع زیان میسر است نظریه تقصیر و در سایر موارد نظریه خطر کاراست.
    خلاصه پایان نامه

  4. نهاد، نوآوری و کارآفرینی
    وحید امیدی 1397
    توسعه ازجمله مفاهیمی است که خود را در تضاد بین توسعه یافتگی و توسعه نیافتگی معنا می کند و فارغ از این تضاد معنایی برای آن متصور نیست. ازاین روی، فرآیند توسعه را می توان پر کردن شکاف های موجود بین کشورهای توسعه نیافته با توسعه یافته دانست. در پژوهش پیش روی سه شکاف نوآوری، کارآفرینی و نهادی بین کشورهای توسعه نیافته با کشورهای توسعه-یافته شناسایی شده که می توانند از یکدیگر تاثیر پذیرفته و بر یکدیگر اثر بگذارند. به منظور بررسی برهم کنش این سه متغیر، از سیستم معادلات هم زمان و به روش 3SLS در برآورد معادلات استفاده شده است. نمونه موردبررسی در این پژوهش، طبق گزارش رقابت پذیری جهانی (2018)، همه کشورهای عامل و کارایی محوری است که طی دوره 2007 تا 2016 از حجم داده مناسبی برخوردار بوده اند. نتایج حاصل از مطالعه انجام شده بیانگر اثر مثبت بهبود کیفیت نهادی بر کارآفرینی و نوآوری است. همچنین، افزایش کارآفرینی و نوآوری نیز در دوره موردبررسی اثر مثبتی بر کیفیت نهادی داشته اند. ازسوی دیگر، بنا بر نتایج برآوردهای انجام شده، اثر کارآفرینی بر نوآوری منفی و اثر نوآوری بر کارآفرینی به صورت U-معکوس بوده است. به عبارت دیگر، افزایش نوآوری در ابتدا موجب افزایش کارآفرینان نوآور شده و پس ازآن کارآفرینان تکرارکننده را از بازار خارج می کند. همچنین، اثر متقابل شاخص نهادی و کارآفرینی بر نوآوری مثبت و معنادار برآورد شده است که این موضوع نشان دهنده نقشی است که ساختار نهادی در ارتباط با سایر متغیرهای اقتصادی ایفا می کند.
    خلاصه پایان نامه

  5. بررسی عوامل موثر بر سودآوری بانک ها: کاربردی از روش خودرگرسیون برداری پانل
    مهدی پورمهر 1397
    با توجه به اهمیت نظام بانکی در اقتصاد ایران و اهداف فعالیت های بانک ها در جهت بهبود شاخص های عملکردی، در این تحقیق عوامل بیرونی و درونی موثر بر سه مولفه سودآوری بانک ها شامل بازدهی دارایی و بازدهی حقوق صاحبان سهام و حاشیه بهره ای خالص بعنوان مولفه های سنجش عملکرد بانک ها به کمک الگوی خودرگرسیون برداری در داده های تابلویی مشتمل بر 13 بانک خصوصی و براساس داده های سالانه سال های 1385 تا 1395 مورد بررسی قرار گرفته است. برخلاف عمده تحقیقات صورت گرفته، مولفه های اثر گذار به مولفه های بیرونی و درونی تقسیم شده و به صورت جمعی و همزمان به بررسی آن ها پرداخته شده است. شاخص های مربوط به کیفیت مدیریت، کیفیت دارایی ها، کفایت سرمایه و کیفیت نقدینگی از مولفه های درونی و نرخ تورم، نرخ سود سپرده، رشد تولید ناخالص داخلی حقیقی و شاخص توسعه بازار سرمایه از مولفه های بیرونی بعنوان متغیرهای اثرگذار بر سودآوری بانک ها مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج تابع عکس العمل آنی نشان دهنده اثر منفی نرخ سود بر بازدهی دارایی تا سال پنجم می باشد در حالیکه در تغییرات بازدهی حقوق صاحبان سهام وحاشیه بهره ای خالص نقش قابل ملاحظه ای ندارد. از طرفی، نسبت پوشش نقدینگی در تغییرات بازدهی دارایی و بازدهی حقوق صاحبان سهام و حاشیه بهره ای خالص نقش قابل ملاحظه ای دارد و تابع عکس العمل آنی، حاکی از کاهش بازدهی دارایی و بازدهی حقوق صاحبان سهام و حاشیه بهره ای خالص در طول دوره بررسی می باشد.
    خلاصه پایان نامه

  6. بررسی کیفیت زندگی روستایی در ایران و تحلیل عوامل موثر بر آن
    هما سروش مهر 1396
    مقابله با خشکسالی، توسعه روستایی-کشاورزی و جلوگیری از مهاجرت روستائیان مستلزم افزایش جذابیت روستاها به عنوان محل زندگی و کار از ضروری ترین برنامه های توسعه و جزء حفاظت از ایران بخصوص در چند سال اخیر به شمار می-رود. در این راستا پژوهش حاضر به سنجش کیفیت زندگی روستاها به روش فازی و تعیین عوامل موثر بر بهبود کیفیت زندگی می پردازد. با توجه به مبانی نظری و تحقیقات صورت گرفته متغیرهای مختلف کیفیت زندگی روستایی در شاخص-های منفی (خشکسالی و بیکاری) و مثبت (اجتماعی، آموزشی-بهداشتی و زیربنایی) تقسیم بندی شده، با استفاده از پرسشنامه نخبگان وزن هر شاخص تعیین و همزمان از داده های سرشماری های سال 85 و 90 نیز مقدار عددی این شاخص-ها محاسبه، وارد نرم افزار متلب شده و مقدار نهایی کیفیت زندگی در استان های کشور تعیین شد. با توجه به نتایج در سال 1385 کیفیت زندگی استان های گلستان، مرکزی، خراسان جنوبی، مازندران و اصفهان به ترتیب بهترین ها در کشور می-باشند. استان های سیستان، کرمانشاه، یزد، خراسان رضوی و اردبیل نامناسب ترین کیفیت زندگی روستایی را دارا می باشند. میانگین کیفیت زندگی در این سال عدد (35/0) بوده که نشان داد بیشتر استان های کشور کیفیت زندگی زیر حد متوسط (5/0) دارند. استان های آذربایجان غربی، اصفهان، تهران، سمنان، خراسان جنوبی، فارس، کردستان، کرمان، گلستان، گیلان، لرستان، مازندران، مرکزی و همدان در بالای میانگین قرار داشته و سایر استان ها پایین تر از میانگین هستند. در سال 90 بهترین مکان ها جهت سکونت روستاییان استان های گلستان، زنجان، خراسان شمالی، سمنان و البرز می باشد. استان های سیستان، کرمان، خوزستان، فارس و کرمانشاه نیز پایین ترین کیفیت زندگی روستایی را دارا می باشند. میانگین کیفیت زندگی در این سال مقدار (46/0) بوده که نزدیک به حد متوسط زندگی می باشد. بدین ترتیب بجز استان های آذربایجان غربی، خوزستان، سیستان، فارس، کرمان، کرمانشاه، کهگیلویه، گیلان، لرستان، هرمزگان و یزد سایر استان ها توانسته اند کیفیت زندگی روستایی نزدیک به میانگین کشور را به دست آورند. جهت سنجش عوامل موثر بر کیفیت زندگی روستایی دو بخش سیاستگذاری ها و سرمایه گذاری های دولتی بررسی شد. بدین منظور شاخص کیفیت زندگی پایدار روستایی طی دوره زمانی 1395-1370 محاسبه شده، و اثرات سرمایه گذاری ها و سیاست گذاری های مختلف دولت
    خلاصه پایان نامه

  7. اثرات شوک های حقیقی بر نهاده نیروی کار در ایران
    ابراهیم فرجی 1395
    اقتصادهای جدید تغییرات قابل ملاحظه کوتاه مدت در تولید و اشتغال کل را تجربه کرده اند. درک و شناسایی دلایل نوسانات یکی از اهداف اصلی اقتصاد کلان است. برآورد اینکه چه نیروهایی عامل نوسانات کلان اقتصادی است موضوع مورد بحث تحقیقات بیشماری در اقتصاد کلان بوده است. الگوهای ادوار تجاری حقیقی (RBC) شوک های تکنولوژی را به عنوان عامل اصلی چرخه های تجاری می دانند. هدف این مطالعه برآورد و بررسی اثرات شوک های حقیقی اقتصاد ایران بر برخی متغیرهای موثر بر نهاده نیروی کار، در چارچوب الگوهای ادوار تجاری حقیقی می باشد. الگوی معرفی شده توسط مک کالوم (1989) و روش های SVAR برای دوره زمانی 1391-1338 استفاده شده است. برای انجام پیش بینی های صریح درباره ساز و کار ادوار تجاری حقیقی در اقتصاد ایران، تعریف و محاسبه یک تعادل برای اقتصاد ضروری به نظر می رسد. ابتدا توابع تولید، مطلوبیت خانوار و تکنولوژی برای کل اقتصاد و بخش های اصلی آن استخراج شده است. در مرحله بعد، شوک های کل اقتصاد و بخش های اصلی آن برآورد می شوند. سپس اثرات آنها بررسی خواهند شد. در پایان نوسان های تولید، اشتغال، مصرف و مطلوبیت خانوار ناشی از شوک ها ترسیم می شوند. بنا به نتایج این پژوهش، کشش تولید نسبت به سرمایه 47/0 و پایداری شوک های تکنولوژی کل اقتصاد 79/0 می باشد. از این رو نتایج نشان می دهند که شوک های تکنولوژی در ایران از پایداری نسبتاً بالایی برخوردار است. پایداری شوک های تکنولوژی بخش کشاورزی و نفت نسبت به سایر بخش های اصلی اقتصاد بالاتر است. همچنین نرخ ترجیحات زمانی و عامل تنزیل در ایران به ترتیب 11/0 و 90/0 می باشند و کشش جانشینی مصرف نسبت به ساعات کار در ایران 85/1 به دست آمده است. نرخ ترجیحات زمانی و کشش جانشینی مصرف نسبت به ساعات کار مقادیر بسیار بالایی می باشند. بالاترین پایداری شوک های حقیقی به ترتیب مربوط به بخش های نفت و کشاورزی می باشد. نوسان پذیری شوک های نفت بسیار بیشتر از بخش کشاورزی است. یک حالت تناوبی با نوسان های موازی و بادوام در اثرات شوک ها مشاهده می شود. اثرات منفی شدت بیشتری دارند. به نظر می رسد اقتصاد ایران، در بازه زمانی 54 ساله این مطالعه، 5 دور تجاری حقیقی را تجربه نموده است. در دهه های 50 و 60 ادوار عمق و شدت بالایی دارند، اما پس از آن از شدت ادوار کاسته شده است. شدت بالای ادوار در دهه های 50 و 60
    خلاصه پایان نامه

  8. تاثیر ساختار صنعت بانکی بر مقدار اثرگذاری سیاست پولی در اقتصاد ایران DSGE براساس مدل
    حسن دلیری چولابی 1392
    پول به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای سیاستگذاری در اقتصاد ایران همواره نقش مهمی در تغییر متغیرهای اقتصادی کشور داشته است. مکانیزم اثرگذاری پول در اقتصاد مستلزم گذر از بخشهای واسطه ای مشخصی است که یکی از مهمترین آنها، بانکها هستند. از آنجاییکه بانکها نقش واسطه مالی میان سپرده گذاران و گیرندِگان تسهیلات را در جامعه ایفا می کنند، نقش تعیین کننده ای در گردش پول و ثروت داشته و از جایگاه ویژه ای در اقتصاد هر کشوری برخوردارند. اهمیت بانکها سبب شد تا برنامه ریزان و سیاستگذاران اقتصادی راهکارهایی برای بهبود کارکرد این صنعت تجویز کنند. در همین راستا در سالهای اخیر سیستم بانکی کشور دستخوش تعدیل های ساختاری بوده است. اما یک سوال اساسی در این باب، آن است که، به طور کلی تغییر در ساختار صنعت بانکی، چه تاثیری بر متغیرهای کلان اقتصاد خواهد داشت؟ و همچنین تعدیل های فوق، چه تاثیری بر عملکرد ابزار سیاستگذاری بانک مرکزی دارد؟ این تحقیق به دنبال آن بود تا پاسخ سوالات فوق را برای اقتصاد ایران بدست آورد. در همین راستا ابتدا با استفاده از شاخصهای تمرکز، ساختار صنعت بانکی از لحاظ درجه تمرکز اندازه گیری و سپس برای پاسخگویی به پرسشهای فوق از مدلهای تعادلی عمومی پویای تصادفی به عنوان ابزار تحقیق بهره برداری شده است. پایه های تئوریک این مدلها بیان می کنند که برای ورود بانکها به چارچوب تعادل عمومی باید یکی از شیوه های کانال اعتباری یا محدودیت رهنی برای دریافت وام استفاده شود. در همین راستا در مطالعه حاضر مدلهایی با استفاده از هر دو نگرش، طراحی و نتایج آنان با یکدیگر مقایسه شد. برای مقایسه قدرت شبیه سازی مدلها، از مقایسه انحرافات نسبی داده های شبیه سازی شده با داده های واقعی و میانگین مجذور خطای پیش بینی هر کدام از مدلها استفاده شده است. برای مدلسازی، از داده های فصلی اقتصاد ایران در دوره 1368:1-1389:4 به عنوان داده های پیشین و برای مقایسه قدرت مدلها، از پیش بینی گذشته نگر مربوط به 1390:1-1391:3 استفاده شده است. پارامترهای هر کدام از مدلها نیز با استفاده از روش بیزی و الگوریتم متروپلیس هاستینگ برآورد شده است. علاوه براین برای پاسخ به سوالات فوق، تحلیل حساسیت در دو بُعد، اندازه انحصار در صنعت بانکی و اندازه سرکوب مالی در نرخهای بهره وام و سپرده، انجام و مدلها در نرم افزار داینار اجرا شد. نتایج حاصل
    خلاصه پایان نامه

پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد

  1. اثرات بارندگی و آب های زیرزمینی برعملکرد محصولات کشاورزی و زیربخش های آن
    نازنین حاج عابدی 1397
    فعالیت های اقتصادی انسان سبب بروز اثرات جانبی محیط زیستی فراوان شده است که می توان از تغییرات اقلیمی به عنوان مهمترین این اثرات جانبی اشاره کرد. یکی از مولفه های تغییرات اقلیمی، تغییر الگوی بارش، پراکنش زمانی و مکانی بارش و همچنین کاهش میزان بارندگی است. با توجه به اهمیت نهاده آب در فعالیت های اقتصادی و به خصوص بخش کشاورزی و شیلات، در مطالعه حاضر، اثر تغییر بارندگی بر ارزش افزوده بخش شیلات در کوتاه مدت و بلند مدت مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور از روش خودرگرسیون با وقفه های توزیعی(ARDL) استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که میزان بارندگی در کوتاه مدت و بلندمدت اثر مثبت و معنی داری بر ارزش افزوده بخش شیلات دارد. همچنین بارندگی از طریق بهبود وضعیت دسترسی به منابع آب سطحی و زیرزمینی، اثر غیرمستقیم بر بهبود ارزش افزوده بخش شیلات دارد. با توجه به نتایج پیشنهاد می شود در مناطق بحرانی درگیر تغییرات اقلیمی، محدودیت های جهت صید ماهی اعمال گردد. همچنین برای تعدیل و سازگاری صنعت آبزی پروری کشور نسبت به شوک های ناشی از کاهش بارندگی و تغییرات اقلیمی، زمینه بروزرسانی تکنولوژی و روش تولید از طریق ارائه تسهیلات بانکی و تامین مالی فراهم گردد.
    خلاصه پایان نامه

  2. بررسی اثر قیمت و اجاره مسکن در مهاجرت معکوس از مراکز استان به شهرستانها و روستاها
    صالح یوسفی 1396
  3. بررسی کارایی آموزش عالی کشاورزی )مطالعه ی موردی دانشگاه بوعلی سینا(
    مصطفی زارعی 1394
    دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و آموزش عالی کشاورزی به عنوان جزئی از آن، به عنوان مراکز تربیت نیروی انسانی متخصص کشورها نقش مهمی در افزایش رشد وتوسعهی اقتصادی ایفا میکنند. لذا برای همهی کشورها تقویت دانشگاهها و حفظ سلامت و کارایی آنها به خودی خود ، یک هدف مهم به شمار میآید. بنا بر این هدف کلی این پژوهش بررسی و اندازه گیری کارایی آموزش عالی کشاورزی میباشد. در طول سالهای گذشته مدلهای مختلفی برای اندازه گیری کارایی دانشگاهها و مراکز آموزشی ابداع شده است. در این تحقیق، از روش ناپارامتری برای ارزیابی کارایی آموزش عالی کشاورزی استفاده شده است. از است. در ) DEA( مهم ترین روشهای ناپارامتری برای ارزیابی عملکرد واحدهای تصمیم گیرنده، روش تحلیل پوششی دادهها 92 مورد - 88 و 93 - این تحقیق برای براسی کارایی آموزش عالی کشاوری ، کارایی گروههای آموزشی در سالهای تحصیلی 89 بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از از بررسی تفاوت کارایی گروههای آموزشی و تغییر کارایی واحدها در برنامههای مختلف توسعه را نشان داد. همچنین گروههای ناکارا با یکدیگر مقایسه و رتبه بندی شدند .در بخشی دیگر شاخصهای مربوط به خروجی واحدها به دو بخش آموزشی و پژوهشی تقسیم شدند و براساس آنها کارایی گروههای آموزشی اندازه گیری شدند. برای بهبود کارایی گروههای ناکارا الگوهای کارایی آن گروهها مشخص و با توجه به الگوهای کارای آنها مقدار افزایش در شاخصهای خروجی جهت رسیدن به مرز کارایی برای گروههای نا کارا مشخص گردید.در پایان نیز جهت بهبود و افزایش در مقدار شاخصهای بیان شده پیشنهاداتی مطرح گردید.
    خلاصه پایان نامه

  4. ارتباط صادرات و رشد بخش کشاورزی
    بشرا امیری 1394
    تجارت خارجی و ارتباط آن با رشد اقتصادی، یکی از موضوعات بسیار بحث برانگیز به ویژه در انتخاب استراتژی های توسعه در کشورهای در حال توسعه است و هنوز بین اقتصاد دانان برای این موضوع که رشد علت صادرات است یا صادرات علت رشد، توافق وجود ندارد. تفاوت قابل توجه میان رشد کشورهای پیشرفته و در حال توسعه باعث شده است که اقتصاد دانان علاقه بیشتری به تئوری های رشد پیدا کنند. برای بررسی علت تفاوت در سطح استانداردهای زندگی کشورها باید لزوما رشد این کشورها مورد مطالعه قرار گیرد. دسترسی به رشد اقتصادی بالا و پایدار نیازمند پاسخ به این سوال است که چه عواملی نرخ رشد اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهند. هدف اصلی این مطالعه بررسی ارتباط بین صادرات محصولات کشاورزی و رشد ارزش افزوده در این بخش بود بدین منظور در این مطالعه به بررسی رابطه علیتی بین صادرات و رشد بخش کشاورزی طی سال های 1391-1347 مورد بررسی قرارگرفت. جهت برآورد مدل از داده های سری زمانی مربوط به سال های 1391- 1347 برای کل بخش کشاورزی و دو زیر بخش دام و طیور و زراعت و باغبانی استفاده شد. از داده های سری زمانی مربوط به سال های 1391-1356 برای زیر بخش شیلات و همچنین برای زیر بخش جنگلداری از داده های سری زمانی مربوط به سال های 1389-1347 استفاده شد . برای بررسی مانایی داده ها از آزمون ریشه واحد استفاده شد که نتایج این آزمون نشان داد که متغیرها مانا از درجه یک هستند. پس از آن الگوی رشد با روش ARDL برآورد شد که نتایج برآورد ضرایب بلند مدت نشان داد که سرمایه گذاری و صادرات بر رشد ارزش افزوده بخش کشاورزی تاثیر معنادار دارند، اما اشتغال تاثیری بر رشد این بخش ندارد. نتایج آزمون ECM نشان داد که رابطه علیت از سمت متغیرهای توضیحی به سمت متغیر وابسته وجود دارد. . در این مطالعه رابطه علیت از سمت ارزش افزوده به سمت صادرات هم مورد بررسی قرار گرفت که نشان داد بین دو متغیر رابطه علیت، هم در کوتاه مدت و هم در بلند مدت وجود دارد. همچنین رابطه علّت دو طرفه برای چهار زیربخش کشاورزی که شامل زیربخش-های دام و طیور، زراعت و باغبانی، شیلات و جنگلداری است، مورد بررسی قرار گرفت که نتایج نشان داد جز در مورد زیربخش زراعت و باغبانی در تمام زیر بخش ها رابطه علّیت دوطرفه وجود دارد. البته در زیر بخش دام و طیور این رابطه یک طرفه و تنها از صادرات به سمت ارزش افزوده است.
    خلاصه پایان نامه

  5. محاسبه اجزای کارایی در زیر بخش شیلات ایران
    اکبر باجلان 1394
    در ایران مسئله امنیت غذایی، از بعُد کمی مصرف و سرانه مصرف، مشکل خاصی ندارد ولی از بعُد کیفی و همچنین توزیع مواد غذایی در دهک های مختلف مسئله نسبتاً حادی است و الگوی مصرف و تغذیه از کیفیت مطلوبی برخوردار نیست. بررسی ها نشان می دهد که محصولات حاوی پروتئین به ویژه محصولات دامی، سهم کمی در سبد غذایی خانوار ایرانی دارا می باشد. از آن جا که قیمت مواد غذایی عامل تعیین کننده ای در دسترسی افراد به مواد غذایی می باشد در این مطالعه اثرات شاخص قیمت حامل های انرژی بر شاخص قیمت مواد غذایی بررسی شد. داده های استفاده شده در این تحقیق از نوع داده های ثانویه و از شاخص های قیمت سال های 1361 تا 1393 بر اساس سال پایه 1390، می باشند. روند تغییرات این شاخص ها نیز به صورت نمودار نمایش داده شده اند و این روند مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. به منظور تحلیل اثرات شاخص قیمت حامل های انرژی الگوی خود توضیح برداری با وقفه گسترده ARDL به کار گرفته شد. نتایج این الگو با بهره گیری از نرم افزار Microfit 4.1 و دو روش ذکر شده برآورد شدند. نتایج هر دو روش وجود رابطه بلندمدت بین شاخص های قیمت مواد غذایی و حامل های انرژی را به اثبات رساندند. همچنین برآوردهای حاصل از هردو روش ضرایب کوتاه مدت را به ترتیب برابر با: 0.169 و 0.174 و ضرایب بلندمدت را به ترتیب برابر با: 1.933 و 3.027 نمایش دادند. این ضرایب تعدیل اثرات تغییر(افزایش) شاخص قیمت حامل های انرژی را در کوتاه مدت و تشدید این اثرات را در بلندمدت نمایش می دهد
    خلاصه پایان نامه

  6. بررسی اثر متغیرهای کلان اقتصادی بر نرخ نکول مطالبات غیر جاری سیستم بانکی ایران
    فرزانه شالیاری 1393
    از آنجا که بیشترین حجم مبادلات اقتصادی کشور از طریق سیستم بانکب تحقق می یابد. کارکرد صحیح نظام بانکداری کشور نقش تعیین کننده ای در بهبود فعالیت های اقتصادی خواهد داشت. یکی از عمده ترین مشکلات نظام بانکی کشور طی سال های گذشته عبارت است از اینکه در صورت پرداخت نشدن به موقع اقساط تسهیلات، بانک ها با کاهش ناگهانی منابع مواجه می شوند و ریسک اعتباری ممکن است به ورشکستگی آن ها منجر شود. به همین دلیل اندازه گیری ریسک تسهیلات اعطایی به عنوان یکی از مهم-ترین عوامل تصمیم گیری در حوزه نظام تامین مالی مطرح است که تحت تاثیر متغیرهای اقتصاد کلان بوده و می تواند نشانه هشدار وقوع تکانه در بخش مالی باشد. از جمله معیارهایی که برای بررسی ریسک اعتباری در سیستم بانکی مورد استفاده قرار می گیرد نرخ نکول مطالبات غیرجاری است که به عنوان نسبت مطالبات غیرجاری به کل مطالبات شناخته می شود. این پژوهش قصد دارد به بررسی و تعیین متغیرهای اقتصادی موثر بر نرخ نکول مطالبات غیرجاری سیستم بانکی بپردازد. بدین منظور داده های سری زمانی 6 متغیر، نرخ رشد تولید ناخالص داخلی، نرخ رشد شاخص قیمت سهام، نوسانات تورم، نرخ بیکاری، نرخ رشد نقدینگی و نرخ رشد تسهیلات طی دوره زمانی 91- 1379 جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفته اند. سپس با بکارگیری مدل واسیک و تکنیک های لاجیت و پروبیت و ARDL، اثرات متغیرها بر نرخ نکول و همچنین اثر نهایی متغیرهای اقتصادی بر نرخ نکول اندازه گیری شده است. نتایج نشان می دهد که بین شرایط اقتصادی و نرخ نکول رابطه معناداری وجود دارد. نرخ رشد نقدینگی، نرخ بیکاری و نوسانات تورم اثر مثبت و معناداری بر نرخ نکول مطالبات غیرجاری داشته اند. نرخ رشد GDP اثر منفی و معناداری بر نرخ نکول داشته است. نتایج همچنین بر اثرگذاری مثبت و معنادار نرخ رشد شاخص قیمت سهام در نرخ نکول در کوتاه مدت و اثر منفی و معنادار این متغیر در بلند مدت حکایت دارد. در عین حال متغیر نرخ رشد تسهیلات در کوتاه مدت ضریب منفی و معناداری داشته است اما در بلند مدت تاثیر مثبت و معناداری بر نرخ نکول مطالبات داشته است.
    خلاصه پایان نامه

  7. بررسی کارایی بورس اوراق بهادار تهران نسبت به اطلاعات سود حسابداری و اجزای نقدی و تعهدی آن
    حسن علی زاده ورزنه 1393
  8. تخصیص بهینه بودجه به استان ها با هدف رشد اقتصادی در ایران طی دوره زمانی 1390-1378
    سیدسجاد میرنصیری فروشانی 1393
    چکیده: مهمترین برنامه راهبردی در هر کشوری، قانون بودجه است. بنابراین بررسی علمی بودجه ریزی در کشور از ضروریات به شمار می آید. بودجه ریزی در ایران، اغلب با استفاده از روش های تجربی و چانه زنی انجام شده است. همچنین تنوع بالای بازیگران در فرآیند تخصیص بودجه، عدم پیوستگی در شیوه طراحی بودجه های ملی و استانی، نتیجه ای جز تخصیص غیر بهینه منابع را نداشته است. از طرفی نقش بالای دلارهای نفتی در بودجه ایران و همچنین تاثیرپذیری رشد اقتصادی کشور از درآمدهای ارزی نفت، نقش بودجه و بودجه ریزی در کشور را با پیچیدگی روبه رو کرده است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر بودجه و بخش های مختلف بودجه ای بر رشد اقتصادی کشور در قالب مدل رشد برونزا و تعیین مقدار بهینه از بودجه، برای رسیدن به حداکثر رشد اقتصادی، با استفاده از تابع لاگرانژ می باشد. لذا این مطالعه به تجزیه وتحلیل ارتباط مذکور در قالب بهینه یابی مقید و دو روش اقتصادسنجی پانل دیتا و ARDL، به ترتیب برای دوره های زمانی (1390-1378) و (1390-1353) پرداخته است. نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان از تاثیرپذیری مثبت بودجه کل کشور بر رشد اقتصادی و همچنین تخصیص غیربهینه بخش های مختلف بودجه ای به مناطق ایران می باشد. به عبارت دیگر روند تخصیص بودجه در ایران، به طور کامل با هدف رسیدن به رشد بالای اقتصادی نبوده است. بررسی بخش های مختلف بودجه کشور نشان می دهد که اعتبارات مصوب به طرح های عمرانی و ملی و به طور کلی تزریق منابع بودجه ای در اقتصاد کشور برای گسترش ظرفیت زیر بنائی و تولیدی، می تواند رشد بالا در کشور را باعث شود. بنابراین تغییر ترکیب فعلی تخصیص بودجه و حرکت به سمت اعتبار دهی و اهمیت بالاتر به طرح های تملک دارایی های سرمایه ای(عمرانی)، می تواند در بلند مدت به رشد اقتصادی و در نتیجه پیشرفت و توسعه کشور کمک کند.
    خلاصه پایان نامه

  9. بررسی عوامل اقتصادی موثر بر سلامت روانی
    ثمینه قاسمی فر 1393
    سلامت روانی از جمله شاخص هایی هستند که متاثر از عوامل گوناگونی از جمله متغیرهای کلان اقتصادی هستند. تاکنون شاخص های مختلفی جهت سنجش میزان سلامت روانی از سوی محقیق ارائه شده است که بسته به اهداف و ابزار تحقیق از تنوع فراوانی برخوردارند. در این پژوهش ضمن مروری بر مباحث نظری، رابطۀ میان متغیرهای کلان اقتصادی و شاخص سلامت روان به روش اقتصادسنجی و براساس مدل مقطعی برای سال 1387 و روش پانل دیتا (1391-1378) برآورد شد. با استفاده از نظر خبرگان روانشناسی سراسر کشور تاثیر هریک از عوامل موثر (طلاق، ازدواج، تحصیلات عالیه، خودکشی، سرقت) در وضعیت سلامت روانی افراد ارزیابی شد و با داده های خام این 5 عامل موثر بر سلامت روان و به کمک سیستم استنتاج فازی شاخص سلامت روان برآورد شد. در نهایت تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی و اجتماعی بر آن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد که متغیر بیکاری، ضریب جینی، نرخ شهرنشینی و تورم رابطه ی معکوس و معناداری با سلامت روانی دارند و متغیر رشد اقتصادی و سرمایه اجتماعی رابطۀ مثبت و معناداری با شاخص سلامت روان دارد. به بیان دیگر شاخص سلامت روان مستقل از متغیرهای کلان اقتصادی نیست و هر کدام از این متغیرها در 30 استان کشور تاثیر معناداری بر شاخص سلامت روان داشته اند. این امرضرورت دقت و توجه سیاست گذاران به ویژه در بخش های اقتصادی و بهداشت را گوشزد می کند.
    خلاصه پایان نامه

  10. تاثیر مخارج تحقیق و توسعه بخش کشاورزی بر نابرابری درآمد در مناطق روستایی ایران
    فهیمه غفرانی 1392
  11. تاثیر مخارج تحقیق و توسعه بخش کشاورزی بر نابرابری درآمد در مناطق روستایی ایران
    فهیمه غفرانی 1392
  12. مطالعه اثرات متغیرهای اقتصادی بر وضعیت سلامت در ایران: بسط نظریه زیست محیطی کوزنتس
    مینا رحیمی طیب 1392
  13. مطالعه اثرات متغیرهای اقتصادی بر وضعیت سلامت ایران: بسط نظریه زیست محیطی کوزنتس
    مینا رحیمی طیب 1392
  14. بررسی اثر تغییرات قیمت نفت، نرخ ارز و قیمت طلا در بازدهی سهام بورس ایران
    محمدعلی احمدی قمی 1392
  15. بررسی اثر تغییرات قیمت نفت، ارز و قیمت طلا در بازدهی سهام بازار بورس ایران
    محمدعلی احمدی قمی 1392
  16. پیش بینی اوج تولید نفت اوپک با استفاد از مدل چندسیکلی هابرت
    ناهید چشمه قصابانی 1392
  17. پیش بینی اوج تولید نفت اوپک با استفاده از مدل چند سیکلی هابرت
    ناهید چشمه قصابانی 1392
  18. تعدیل مدل تطبیقی گارچ فازی برای پیش بینی بازار سهام با استفاده از بهینه سازی ازدحام ذرات
    مینا رسولی فرح 1392
  19. تعدیل مدل تطبیقی گارچ فازی برای پیش بینی بازار سهام با استفاده از بهینه سازی ازدحام ذرات
    مینا رسولی فرح 1392
  20. بررسی اثر هزینه های تحقیق و توسعه بر رشد بهره وری بخش صنعت با رهیافت ناپل دیتا
    لیلی سلطانی صحت 1392
  21. بررسی اثر هزینه های تحقیق و توسعه بر رشد بهره وری بخش صنعتی با رهیافت ناپل دیتا
    لیلی سلطانی صحت 1392
  22. تاثیر نوآوری بر صادرات کشورهای منتخب توسعه یافته و در حال توسعه
    هانیه ثمری 1392
  23. تاثیر نوآوری بر صادرات کشورهای منتخب توسعه یافته و در حال توسعه
    هانیه ثمری 1392
  24. اثر درآمد و تحصیلات سرپرست خانوار بر نحوه تصرف مسکن در مناطق شهری و روستایی ایران
    مطهره خاکسار 1392
  25. اثر درآمد و تحصیلات سرپرست خانوار بر نحوه تصرف مسکن در مناطق شهری و روستایی ایران
    مطهره خاکسار 1392
  26. مطالعه استراتژی توسعه صنعتی چین و پیشنهادهایی برای ایران
    جلال شریفی 1392
  27. مطالعه استراتژی توسعه صنعتی چین و پیشنهادهایی برای ایران
    جلال شریفی 1392
  28. تجزیه چندگانه نابرابری درآمد در ایران و تحلیل تعدیل های مالیاتی روی آن
    بهناز اردلان 1392
  29. تجزیه چندگانه نابرابری درآمد در ایران و تحلیل تعدیل های مالیاتی روی آن
    بهناز اردلان 1392
  30. بررسی عوامل موثر بر بهره وری کل عوامل صنایع غذایی و آشامیدنی ایران طی دوره زمانی 1387-1373
    میثم مباشری 1392
  31. بررسی عوامل موثر بر بهره وری کل عوامل صنایع غذایی و آشامیدنی ایران طی دوره زمانی 1387-1373
    میثم مباشری 1392
  32. بررسی عوامل موثر بر بهره وری کل عوامل صنایع غذایی و آشامیدنی ایران طی دوره زمانی 1386-1373
    میثم مباشری 1392
  33. بررسی آثار اشتغال زایی صنعت گردشگری در اقتصاد ایران
    سوده قدسی 1391
  34. بررسی آثار اشتغال زایی صنعت گردشگری در اقتصاد ایران
    سوده قدسی 1391
  35. بررسی عوامل اقتصادی موثر بر تصادفات جاده ای در ایران(88-1350)
    فریبرز محمدی 1390
    حوادث جاده ای و تلفات ناشی از آن یکی از چالش های کنونی جوامع بشری است که هزینه های اقتصادی زیادی را بر اقتصاد کشورها تحمیل نموده است. در مقایسه بین کشورها از جنبه توسعه یافتگی، بیشتر قربانیان این بحران را کشورهای در حال توسعه تشکیل می دهند، به گونه ای که در این کشورها تصادفات جاده ای به عنوان یکی از علل اساسی مرگ و میر شناخته شده است. متاسفانه ایران نیز از جمله کشورهایی است که در آن نرخ تصادفات ناشی از عدم توجه به اصول ایمنی و عوامل موثر بر آن همواره سیر صعودی داشته که آمارهای موجود به خوبی وخامت این مسئله را نشان می دهند. هدف این مطالعه بررسی شناسایی برخی عوامل اقتصادی تاثیرگذار بر تصادفات جاده ای در قالب فرضیه زیست محیطی کوزنتس (EKC) است. براساس فرضیه مذکور می توان این گونه استنباط کرد که میزان تلفات جاده ای در مراحل اولیه رشد اقتصادی افزایش پیدا می کند و در نهایت به سبب پیشرفت های تکنیکی، افزایش میزان سرمایه گذاری در بخش های مرتبط، و بهبود مراقبت های پزشکی، این نرخ در مراحل بعدی رشد اقتصادی کاهش می یابد. لذا این مطالعه به تجزیه و تحلیل ارتباط مذکور در قالب دو روش اقتصاد سنجی یپانل دیتا و OLS به ترتیب برای دوره های زمانی (1388- 1380) و (1388-1350) پرداخته است. نتایج به دست آمده از این پژوهش گویای این مطلب است که می توان مدعی شد، رشد اقتصادی و تلفات ترافیکی با هم در ارتباط بوده؛ و این رابطه به گونه ای است که همراه با رشد اقتصادی تلفات ترافیکی افزایش یافته و پس از رسیدن به یک نقطه عطف، شاهد کاهش میزان تلفات ترافیکی خواهیم بود. به عبارت دیگر این همان رابطه ی U وارون کوزنتس است که در ارتباط با تلفات ترافیکی و تولید ناخالص داخلی سرانه برای ایران مصداق پیدا کرده است. از دیگر نتایج به دست آمده در این تحقیق ارتباط منفی متغیر سرمایه گذاری در زیرساخت های بخش حمل و نقل، بهبود مراقبت های پزشکی و شاخص فرهنگی با تلفات ترافیکی می باشد. اما تعداد وسایل نقلیه سرانه دارای یک ارتباط مستقیم با میزان تلفات جاده ای می باشد.
    خلاصه پایان نامه

  36. انتخاب سبد دارایی در صورت حضور بازار مسکن
    مسعود طهوری متین 1388
    در این تحقیق، انتخاب سبد دارایی خانوار در حضور بازار مسکن مورد بررسی قرار گرفته است. یکی از نظریه های مهم در خصوص قیمت مسکن و تحولات آن نظریه سبد دارایی های خانوار است که در این تحقیق تلاش شده است این نظریه بررسی شود تا صحت نظریه آزمون شود. برای این منظور اطلاعات مربوط به دارایی های مورد مطالعه شامل سهام، ارز، سکه، سپرده بانکی، اوراق مشارکت و مسکن طی دوره 1385- 1370 مورد استفاده قرار گرفته است. پس از محاسبه بازدهی، ریسک و ضرایب همبستگی دارایی ها طی دوره موردنظر، با به کارگیری مدل میانگین- واریانس و استفاده از نرم افزار MATLAB، ترکیب دارایی ها در سبد دارایی خانوارها مشخص شده است. ابتدا سعی شده است ترکیب دارایی خانوار بدون حضور مسکن و براساس ویژگی ریسک پذیری افراد تعیین گردد. سپس این موضوع مورد بررسی قرار می گیرد که آیا حضور مسکن در سبد دارایی و انتخاب آن از سوی خانوارها باعث بهبود ریسک و بازدهی سبد دارایی خواهد شد. تحلیل مرز کارایی نشان می دهد مسکن دارایی مهمی در کل دوره و همچنین در دوره رونق قیمتی مسکن در سبد دارایی می باشد.
    خلاصه پایان نامه