پروفایل استاد - دانشگاه بوعلی سینا همدان
استاد
تاریخ بهروزرسانی: 1403/09/01
بیژن حاجی عزیزی
علوم انسانی / حقوق
رساله های دکتری
-
مطالعه تطبیقی نقش فاعل زیان در جبران کامل خسارت در حقوق ایران و فرانسه و انگلیس
حسین قربانی 1402با پیشرفت های علمی و صنعتی قرون اخیر، اهمیت جبران خسارت در مسئولیت مدنی بیش از گذشته است و همگام با این تحولات علمی و تغییرات اجتماعی باید روش های جبران خسارت کارایی بیشتری داشته باشد. جبران خسارت به عنوان تعهد فاعل زیان، به عنوان مهم ترین هدف مسئولیت مدنی، حق زیان دیده به شمار می آید که تابع اصول متعددی چون اصل جبران کامل خسارت است. ایفای نقش فاعل زیان به عنوان رویکرد و روشی هدفمند در جبران خسارت بابیان احکام آن، در رساله ی حاضر موردمطالعه قرار می گیرد. اصل جبران کامل خسارت مهم ترین اصل در بحث جبران خسارت در نظام حقوقی ایران، فرانسه و انگلیس اصولاً با روش جبران عینی قابل تحقق است. در نظام حقوقی ایران ترجیح به اجبار فاعل زیان به جبران عینی خسارت است، اما در نظام حقوقی فرانسه و انگلیس، ترجیح به جبران پولی خسارت است . بر مبنای تفاوت ترجیح در روش، نظام حقوقی فرانسه و انگلیس بعنوان دو نظام حقوقی مترقی جهت مطالعه ی تطبیقی گزینش شده است. با توجه به تحقق جبران کامل خسارت بر مبنای ایفای نقش فاعل زیان، ترجیح یکسانی در نظام های حقوقی مورد بحث ایجاد می شود و نوعی هماهنگی، انسجام و ار تباط منطقی و عقلایی میان آنها برقرار می گردد. زیرا جبران خسارت در این نظام های حقوقی، بر مبنای روش های معمول اجباری و بدون مشارکت فاعل زیان، در برخی موارد در تحقق جبران کامل خسارت، موفقیت چندانی نداشته اند. ایفای نقش فاعل زیان به این ترتیب است که فاعل زیان، به جای انتظار برای تحمیل و اجبار به روش جبران از طرف محکمه، پیش قدم شده و راهکار و کیفیت جبرانی خویش را در مصادیق و اقسام خسارت قابل جبران با روش عینی، به زیان دیده اعلام می کند و در صورت رضایت زیان دیده به آن و پذیرش روش و کیفیت جبران اعلامی، تحقق جبران به این روش و کیفیت مورد حکم یا اجرا قرار می گیرد. با توجه به اینکه طرفین نسبت به محاکم، اطلاعات بهتری بر خسارت وارده و میزان آن و کیفیت و روش جبران مطلوب در اختیار دارند، بر سایر طرق جبران خسارت برتری پیدا می کند. ایفای نقش فاعل زیان مبتنی بر مبانی و توجیهات اقتصادی همچون جبران کامل خسارت زیان دیده به عنوان مهم ترین هدف از مسئولیت مدنی در نظر طرفین و عرف، تحقق اهداف پیشگیرانه و کاهش هزینه های اقتصادی و اجتماعی ورود و جبران خسارت است. از سوی دیگر در انطباق کامل با مبانی و ارزش های اخلاقی عدالت،
خلاصه پایان نامه
-
معیارهای احراز رابطه سببیت در مسئولیت مدنی
واحد خزایی 1402مسئولیت مدنی از مهمترین ارکان حقوق است و رابطه سببیت نقش مهمی در این ارتباط دارد
-
نظام حقوقی محصولات تراریخته
اکرم آقامحمدی 1401اصلاح ژنتیک از جمله فناوری های نوین در حوزه زیست فناوری است که دستاورد های ارزشمندی را در حوزه های مختلف نظیر پزشکی، دارو ها، واکسن ها، کشاورزی محصولات کشاورزی مقاوم به آفات، بیماری، علف هرز و غیره و حوزه محیط زیست، کاهش مصرف سموم و کود های شیمیایی و غیره به ارمغان آورده است. در جریان فرآیند اصلاح ژنتیکی مجموعه ای از ژن ها از DNA ترکیب موجود زنده استخراج شده و به DNA موجود زنده دیگری وارد می شود که چنین انتقال اطلاعات ژنتیکی به طور طبیعی از طریق پرورش معمولی ممکن نخواهد بود. علی رغم تمام مزایا و فرصت هایی که فناوری اصلاح ژنتیک برای جوامع علمی با خود به ارمغان آورده اغلب با مباحث و چالش های حقوقی پیوند خورده است. از جمله چالش های مطرح شده در زمینه حقوق مالکیت فکری که یک حق قانونی و انحصاری برای بهره برداری مالی دارنده حق فراهم می کند.
خلاصه پایان نامه
-
نظریه ذمه
مهدی شهبازمحمدی 1400اصطلاح ذمه ازموضوعات بنیادی ومهمی است که درفقه وحقوق جایگاه ویژه وخاصی دارد.درفقه اسلامی هنگامی که تکلیف مالی،پایگاه مادی وخارجی معینی ندارد ظرفی به نام ذمه جعل گردیده است که باملاحظه تعاریفی که از ذمه مطرح است به نظرمی رسد ذمه را اعم از اینکه یک وصف شرعی که وجودش راشارع برای شخص فرض کرده بدانیم یا یک معنای مقدر در وجود انسان به عنوان یک ظرف،یک امر اعتباری عقلائی است که دیون وتعهدات مالی وغیرمالی اشخاص درآن اعتبارمی شود.درخصوص اینکه شخص درکدام مرحله از حیات خویش می تواند دارای ذمه گردد وپایان آن چه زمانی است واساساً صاحبان ذمه چه کسانی هستند نظر یکسانی در فقه وحقوق وجود ندارد.نظریه قاطبه فقهای اسلامی وحقوقدانان براین است که ذمه ازمختصات انسان است،چرا که تعهد وتکلیف مختص اوست لکن در پاره ای از منابع فقهی تصور نوعی ذمه برای حیوانات وجمادات به اعتبار ذمه داشتن مالک آنها،معقول به شمار رفته است. در خصوص قابلیت بقاء ذمه پس از فوت نیز نظرات متفاوتی درفقه اسلامی مطرح گردیده است عده ای معتقدند که ذمه از خصائص شخص زنده است به همین دلیل قائل به زوال ذمه پس از مرگ به دلیل نداشتن اهلیت استیفاء هستند.دسته ای دیگربرآنندکه ذمه میت پس ازفوت همچنان باقی ومستقل از ذمه ورثه می باشد.گروهی دیگرقائل به ازبین رفتن آن نمی باشند وبقای آن را بعدازفوت براساس ضرورت پذیرفته اند، لکن معتقدند که بعدازفوت ذمه شخص ضعیف می گردداما بابرجای ماندن ترکه یاکسی که ضامن پرداخت دیون وی گرددذمه ضعیف وی تقویت می گردد.
خلاصه پایان نامه
-
تحلیل اقتصادی مبانی مسئولیت مدنی
مینا بلوری فر 1400اگر هدف حقوق، برقراری عدالت و انتظام بخشی به روابط اشخاص باشد، بی تردید بخش مهمی از قلمرو آن، روابط غیرقراردادی است. این حوزه تحت عنوان مسئولیت مدنی قرن ها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. از جمله مباحث مهم در این زمینه، مبانی مسئولیت مدنی است؛ یعنی تحت چه شرایطی ممکن است کسی در برابر دیگری مکلف به جبران زیان باشد. تحول و تکامل این بحث طی قرن های متمادی حاکی از آن است که به موازات تکامل اندیشه بشری، مبانی مسئولیت مدنی نیز متحول شده است. هر مکتبی با گرایش خاص فکری خود تلاش کرده است مبنایی جامع و مانع برای مسئولیت مدنی ارائه دهد. یکی از جدیدترین تحلیل ها درخصوص مبانی مسئولیت مدنی، تحلیل اقتصادی است که آماج مخالفت های بسیاری قرار گرفته است. این تحلیل که حاصل تغییر نگرش بشر از آرمان گرایی به واقع گرایی است، می کوشد به جای پرداختن به آرمان های انتزاعی به واقعیات عینی جامعه و آثاری که احکام قانونی و قضایی ایجاد می کنند، توجه کند. هدف از این امر، برقراری کارایی و بهترین انتخاب عقلایی است. در این پژوهش کوشش شده است که مبانی مسئولیت مدنی از دیدگاه اقتصادی تحلیل شوند. یعنی می خواهیم بدانیم کدام یک از مبانی مسئولیت مدنی، کاراترین و عقلایی ترین انتخاب از دیدگاه اقتصادی است. فرضیه ما این است که اولاً -علیرغم مخالفت های موجود- تحلیل اقتصادی می تواند در نظام حقوقی کنونی ایران در کنار سایر روش های تحلیلی به کار رود. ثانیاً قوانین مربوط به حوزه مسئولیت مدنی با تحلیل های اقتصادی همخوانی ندارند و بازنگری در این قوانین، ضروری است. ثالثاً هیچ یک از نظریات راجع به مبانی مسئولیت مدنی به طور کامل با مفهوم کارایی اقتصادی سازگاری ندارند و ترکیبی از این مبانی در مجموعه مسئولیت مدنی می تواند کارا باشد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که فرضیه اول با اندکی اغماض قابل پذیرش است؛ چرا که تحلیل اقتصادی هم عرض سایر تحلیل ها نیست و اگر مغایر با اصول کلی حقوق قرار گیرد، مطرود است. اما صحت فرضیات دوم و سوم در این تحقیق اثبات می شود و ضروری است در پاره ای از قوانین نظریات تقصیر و خطر جایگزین شوند. هم چنین نظریه تقصیر و خطر هر یک مجرای خاص خود را دارد و ترکیبی از هر دو باید در قوانین به کار رود؛ هر گاه که امکان پیشگیری از وقوع زیان میسر است نظریه تقصیر و در سایر موارد نظریه خطر کاراست.
خلاصه پایان نامه
-
نظریه مسئولیت محض در حقوق ایران و کامن لا با تاکید بر حقوق آمریکا
رضا توکلی نهاد 1399نظریه ی مسئولیت محض مسئولیتی است صرف نظر از تقصیر؛ یعنی صرف نظر از این که رفتار خوانده همراه با وضعیت ذهنی خاصّی بوده است یا خیر و نیز صرف نظر از این که در رفتاری که داشته استاندارد رفتاری مشخصی را نقض کرده یا خیر؛ به تعبیر دیگر برای محکومیت عامل زیان در مسئولیت مدنی محض علاوه بر این که خطای در فاعل ضرورت ندارد وجود خطای در فعل هم ضروری نیست. به همین علت مسئولیت عامل زیان نه با معاذیر قابل رفع است و نه با توجیهات. نظام های حقوقی در مواردی که یکی از طرفین رابطه ی زیانبار در وقوع حادثه مقصر بوده اند اختلاف چندانی ندارند. بحث اصلی جایی است که هیچ از عامل زیان و زیاندیده در بروز حادثه مقصر نبوده اند. در این صورت اختلاف شده که زیاندیده باید این خسارت را تحمل نماید یا عامل زیانی که رفتار ناشایستی نداشته است. برای حل این مسئله نباید به صورت یکجانبه تنها به حقوق یکی از طرفین توجه نمود؛ بلکه باید رابطه ی آنها را نسبت به همدیگر سنجید. در این مسئله باید توجه نمود که عدم تحمیل مسئولیت به عامل زیانی که تقصیری نداشته لکن خسارت به عمل او منتسب است به معنی تحمیل زیان به زیاندیده ای است که نه تقصیری داشته و نه خسارت به رفتار او منتسب است. بنابراین در مقایسه ی عامل زیان و زیاندیده عامل زیان برای تحمیل مسئولیت شایسته تر است. مبانی اقتصادی و اخلاقی اعمال مسئولیت محض را در چنین فرضی توجیه می کنند. براساس مبنای فقهی نیز هرچند معیار مسئولیت مدنی قابلیت انتساب است و قابلیت انتساب اعم است از مسئولیت محض؛ با وجود این در حالتی که هیچ یک از طرفین مقصر نیستند و عامل زیان مسبب حادثه محسوب می شود خسارت به عامل زیان قابل انتساب به نظر می رسد.
خلاصه پایان نامه
-
بررسی تطبیقی توزیع خسارت در مسئولیت مدنی در نظام های حقوقی ایران و کامن لو( با تاکید بر نظام حقوقی کشورهای امریکا و انگلیس)
نگین غلامی چقازردی 1397مسئولیت مدنی به عنوان یکی از شاخه های مهم علم حقوق از ابعاد مختلف مورد توجه حقوقدانان و تحلیل گران بوده است. ازجمله در تحلیل های اقتصادی حقوق که از دهه شصت میلادی مورد توجه واقع شد و باعث رویکردهای جدیدی در این حوزه از حقوق گشت. براساس این دیدگاه ها نباید مسئولیت مدنی را همواره محدود به رابطه بین دو سوی زیان دانست. بلکه در بعضی از زیرشاخه های آن مانند حقوق تصادفات، مسئولیت ناشی از عیب تولید و. . . ضرر از حیث کمی و کیفی دچار تغییر و تحولاتی شده که اصرار بر اعمال مسئولیت مدنی به شکل مرسوم آن می تواند باعث ایجاد مشکلات جدی برای زیان دیده و زیان زننده شود. زیرا اثبات تقصیر در بعضی از این حوزه ها یا دشوار است یا اساسا تقصیری را نمی توان به هیچیک از طرفین منتسب کرد. از سوی دیگر حتی بر فرض اثبات تقصیر، به دلیل سنگین بودن میزان خسارت، زیان زننده در بسیاری از موارد امکان پرداخت غرامت را ندارد و ضرر زیان دیدگان بدون جبران باقی می ماند. از سوی دیگر بعضی از زیان ها در نتیجه غفلت هایی رخ می دهد که از هر انسان متعارفی هم ممکن است سر زند. در این موارد تنها شانس است که باعث می شود غفلت سرزده از سوی یکی باعث ضرر شود در حالیکه در مورد مشابه نتیجه زیان باری در پی نداشته باشد. در چنین مواردی واردکننده زیان هم مانند زیان دیده نیازمند حمایت است و تنهاگذاردن او در جبران خسارت با توجه به سنگین بودن مبلغ آن، می تواند منجر به ساقط شدن وی از هستی شود. خصوصا اگر ضرر در نتیجه فعالیت مفید یا اجتناب ناپذیر و در عین حال خطرناکی مانند تولید، درمان و ... اتفاق افتاده باشد که تحمیل تمام ضرر بر خوانده ای که عده بسیاری از فعالیت وی نفع می برند نوعی از بی عدالتی است. برای جمع مصالح زیان دیده و واردکننده ضرر در چنین مواردی راهکار توزیع خسارت می تواند بسیار موثر باشد. استفاده از سازوکارهایی که منجر به سرشکن شدن خسارت بین بخشی از اعضای جامعه گردد ضمن تضمین جبران خسارت زیان دیدگان،پرداختن به فعالیت های مفید و اجتناب ناپذیر را هم میسر می سازد. بیمه، مسئولیت محض شرکت ها، نهادهای عمومی نظیر صندوق تامین خسارات بدنی موضوع قانون بیمه اجباری همگی مصادیقی از این سازوکارهای توزیع گر خسارتند. در چنین مواردی خسارت بین عده ای توزیع می گردد که مطابق قواعد مرسوم مسئولیت مدنی سببیتی در ایراد ضرر نداشته اند و مشارکت آن ها
خلاصه پایان نامه
-
بررسی تطبیقی توزیع خسارت در مسئولیت مدنی در نظام های حقوقی ایران وکامن لو
نگین غلامی چقازردی 1397در حقوق ایران، جایگاه توزیع خسارت عمدتاً در مصادیقی است که دو یا چند سبب باعث ورود ضرر شده و دخالت فعل هر یک در تحقق زیان، مبنای توزیع خسارت بین آنهاست؛ در حقوق کامنلو، توزیع خسارت در مسئولیت مدنی در معنای گسترده تری مورد توجه قرار گرفته و از بحث تعدد اسباب متمایز است. درواقع، ذیل عنوان توزیع خسارت، به بررسی مصادیقی پرداخته میشود که در آنها خسارتی که زیان زننده باید قاعدتاً به تنهایی بپردازد از طریق راهکارهایی بین تمام یا بخشی از اعضای جامعه توزیع می شود؛ اما مشارکت دادن افرادی که در ایراد ضرر دخالت نداشتهاند در جبران خسارت زیاندیده در مسئولیت مدنی بر چه مبنایی استوار است و چگونه میتوان آن را در مسئولیت مدنی توجیه کرد؟ تحقق کارآیی اقتصادی و عدالت توزیعی، مبانی توجیه کننده توزیع خسارت بین اشخاص غیر دخیل در ایراد ضرر در نظام مسئولیت مدنی هستند.
-
نظریه بطلان در آیین دادرسی مدنی
مهدی حمزه هویدا 1397چکیده از جمله ضمانت اجرا ها در برابر اعمال و اقدامات ناقص در دادرسی مدنی، دادن فرصت تصحیح است که در بسیاری از موارد، کم هزینه ترین و قابل دفاع ترین ضمانت اجرا به شمار می رود. تصحیح اعمال، در پرتو نظریه های بطلان در دادرسی مدنی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و در حقوق کشور های مختلف، فصل مهمّی را در حقوق دادرسی به خود اختصاص داده است. قانون آئین دادرسی مدنی فرانسه، نقص های شکلی و ماهوی را از هم جدا کرده و برای تصحیح هرکدام، شرایط و نظام مخصوصی پیش بینی نموده است. در حقوق مصر تصحیح اعمال، هم از راه تکمیل و هم با محقّق شدن غایت و هدف قانون انجام می گیرد. دادرسی مدنی ایران نیز نیازمند تدوین نظامی برای تصحیح به نظر می رسد. پذیرش قابلیّت تصحیح برای عیب های غیر اساسی و فرعی، با مبانی حقوق دادرسی ایران سازگار است و به نظر می رسد گام نخست در حقوق ما باید بر همین مبنا برداشته شود.
خلاصه پایان نامه
-
مطالعه تطبیقی موعد ایفاء تعهدات قراردادی و براتی (حقوق ایران، حقوق مدون انگلیس، کنوانسیون های ژنو و آنسیترال در مورد برات و سفته)
حسین محمودی 1396موعد ایفاء و یا اجل در تعهدات قراردادی و سررسید در تعهدات براتی به دو روش معلوم می گردد. در روش نخست طرفین تعهدات قراردادی و براتی مطابق اصل حاکمیت اراده مبادرت به تعیین زمان اجرای تعهد می نمایند(مواعد پیش بینی شده). ماهیت حقوقی چنین عملی در تعهدات قراردادی در حقوق ایران اجمالاً در قالب شرط صفت و در حقوق انگلیس در قالب شرط ضمن عقد تبیین می گردد که ضمانت اجرای عدم چنین توافقی با توجه به شرط بودن آن که امری فرعی و تبعی است،خللی در شکل گیری تعهد ایجاد نمی کند. بنابراین در چنین شرایطی در حقوق ایران تعهد حال محسوب می شود و در حقوق انگلیس تعهد در مدت زمان معقول انجام خواهد شد.همچنین در صورت عدم اجرای تعهد در اجل تعیین شده با توجه به قید تلقی شدن یا نشدن اجل تعیین شده نسبت به تعهد در حقوق ایران به ترتیب ضمانت اجرای منتفی شدن تعهد و یا ضمانت اجراهای عدم اجرای قرارداد را به همراه خواهد داشت. در حقوق انگلیس نیز با توجه به شرط اصلی و یا فرعی قلمداد نمودن چنین توافقی به ترتیب، ضمانت اجرای لغو قرارداد و مطالبه خسارت را به همراه خواهد داشت.در تعهدات براتی از آنجا که تعیین اجل از ارکان شکل گیری این گونه تعهدات است، چنین عملی ماهیتاً در قالب توافق بر ارکان تبیین می شود که ضمانت اجرای عدم تعیین اجل در نظام حقوقی ایران بطلان تعهد براتی است و در سایر نظام های مورد مطالعه(انگلیس،کنوانسیون ژنو و آنسیترال) حال تلقی شدن این گونه تعهدات است. همچنین عدم اجرای تعهد در زمان تعیین شده موجب استقرار مسئولیت تضامنی امضاءکنندگان سند تجاری مطابق قانون خواهد بود. در روش دوم جهت روشن و معلوم شدن موعد ایفاء تعهدات بدون اینکه توافقی از سوی طرفین تعهد صورت گیرد سایر عوامل موجب تعیین موعد ایفاء تعهد خواهند شد(مواعد پیش بینی نشده). در این روش موعد ایفاء تعهدات قراردادی از طریق مراجعه به قانون، عرف و صدور حکم از سوی دادگاه تعیین می گردد و موعد ایفاء تعهدات براتی نیز در این روش به صورت علی الراس از سوی قانون گذارتعیین می گردد.نکته قابل توجه در این خصوص منحصر بودن موعد ایفاء تعهدات براتی در حقوق ایران به مواعد پیش بینی شده است.در حقوق ایران برخلاف سایر نظام های حقوقی مورد مطالعه جهت شکل گیری تعهد براتی توافق طرفین بر موعد ایفاء تعهد امری ضروری است این درحالیست که در سایر نظام های حقوقی مورد مطالعه عدم توافق
خلاصه پایان نامه
-
مطالعه تطبیقی جبران های نقض قرارداد و کارآیی آنها در حقوق ایران، انگلیس و آمریکا
محمدجواد عیوضی 1396هدف از انعقاد قرارداد اجرای تعهدات ناشی از آن است ولی ممکن است متعهد در اجرای تعهد قراردادی تخلف کند، برای مقابله با تخلف، نظامهای حقوقی ابزارهایی را برای حمایت از حقوق متعهدله قراردادی پیش بینی کرده اند که در حقوق ایران به ضمانت اجراها و در حقوق انگلستان و آمریکا به جبران های نقض قرارداد معروف هستند که به دو گروه جبران های عینی و بدلی قابل تقسیم اند و هدف آنها حمایت و اجرای حقوق قراردادی و رفع آثار نقض می باشد. با ملاحظه تفاوت ها، سوال اصلی این است که کدام روش های جبرانی اولویت داشته، مطلوب و کارآمد هستند؟ در این رساله برای پاسخ به مسائل و سوالات پژوهش، پس از بررسی مفاهیم و کلیات، به تحلیل و شناسایی اصول حاکم برآنها و سپس به توصیف کامل جبران های عینی و بدلی پرداخته ایم و در راستای نقد آنها، ایرادات و مزایای هریک بررسی شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد در حقوق ایران و فقه امامیه، جبران های عینی و اجرای اجیاری تعهد قراردادی از طریق شخص متعهدله یا به هزینه متعهدله برتری دارند و فسخ قرارداد و جبران پولی خسارت در مراتب بعدی قرار دارند و نقض تعهد نیز درجه بندی نشده است ولی حقوق کشورهای مورد مطالعه بر جبران های بدلی از طریق دادن معادل پولی تعهد به عنوان شیوه برتر تاکید دارند و اجرای اجباری قرارداد از طریق شخص متعهدله را به عنوان جبران استثنایی، صلاحدیدی و مبتنی بر نظام انصاف می پذیرند و نقض دارای درجه بندی بوده و فسخ نیز صرفا در صورت نقض جدی قرارداد پذیرفته می شود، امری که به لحاظ انعطاف پذیری، موافق کارآمدی طبق رویکرد حاکم در مطالعات حقوق و اقتصاد می باشد و از آن دفاع می شود. از دیگر مسائل دیگر حقوق ایران این است که علیرغم اصرار بر اجرای اجباری، ضمانت اجراهای لازم و مطلوب برای اجرای اجباری عین تعهد قراردادی ندارد و عملا اگر متعهد از اجرای حکم امتناع کند، متعهدله باید تعهد را به هزینه متعهد انجام داده و چاره ای جز طرح دعوی مجدد، برای مطالبه خسارت ندارد ولی در جبران های بدلی که اغلب به صورت دادن معادل پولی است، در اجرای حکم اگر متعهد امتناع کند با توقیف اموال او یا حبس متعهد حکم اجرا می گردد و ضمانت اجراهای مطلوب تری وجود دارند. بنابراین لازم است در مقررات اصلاحاتی به عمل آید، زیرا که در حال حاضر چه از نظر اقتصادی و چه از نظر نیل به اهداف حقوقی و حتی اجرای قواعد
خلاصه پایان نامه
-
یکسان سازی حقوق قراردادها ونبرد فرمها
بیژن بیات 1395موعد ایفاء و یا اجل در تعهدات قراردادی و سررسید در تعهدات براتی به دو روش معلوم می گردد. در روش نخست طرفین تعهدات قراردادی و براتی مطابق اصل حاکمیت اراده مبادرت به تعیین زمان اجرای تعهد می نمایند(مواعد پیش بینی شده). ماهیت حقوقی چنین عملی در تعهدات قراردادی در حقوق ایران اجمالاً در قالب شرط صفت و در حقوق انگلیس در قالب شرط ضمن عقد تبیین می گردد که ضمانت اجرای عدم چنین توافقی با توجه به شرط بودن آن که امری فرعی و تبعی است،خللی در شکل گیری تعهد ایجاد نمی کند. بنابراین در چنین شرایطی در حقوق ایران تعهد حال محسوب می شود و در حقوق انگلیس تعهد در مدت زمان معقول انجام خواهد شد.همچنین در صورت عدم اجرای تعهد در اجل تعیین شده با توجه به قید تلقی شدن یا نشدن اجل تعیین شده نسبت به تعهد در حقوق ایران به ترتیب ضمانت اجرای منتفی شدن تعهد و یا ضمانت اجراهای عدم اجرای قرارداد را به همراه خواهد داشت. در حقوق انگلیس نیز با توجه به شرط اصلی و یا فرعی قلمداد نمودن چنین توافقی به ترتیب، ضمانت اجرای لغو قرارداد و مطالبه خسارت را به همراه خواهد داشت.در تعهدات براتی از آنجا که تعیین اجل از ارکان شکل گیری این گونه تعهدات است، چنین عملی ماهیتاً در قالب توافق بر ارکان تبیین می شود که ضمانت اجرای عدم تعیین اجل در نظام حقوقی ایران بطلان تعهد براتی است و در سایر نظام های مورد مطالعه(انگلیس،کنوانسیون ژنو و آنسیترال) حال تلقی شدن این گونه تعهدات است. همچنین عدم اجرای تعهد در زمان تعیین شده موجب استقرار مسئولیت تضامنی امضاءکنندگان سند تجاری مطابق قانون خواهد بود. در روش دوم جهت روشن و معلوم شدن موعد ایفاء تعهدات بدون اینکه توافقی از سوی طرفین تعهد صورت گیرد سایر عوامل موجب تعیین موعد ایفاء تعهد خواهند شد(مواعد پیش بینی نشده). در این روش موعد ایفاء تعهدات قراردادی از طریق مراجعه به قانون، عرف و صدور حکم از سوی دادگاه تعیین می گردد و موعد ایفاء تعهدات براتی نیز در این روش به صورت علی الراس از سوی قانون گذارتعیین می گردد.نکته قابل توجه در این خصوص منحصر بودن موعد ایفاء تعهدات براتی در حقوق ایران به مواعد پیش بینی شده است.در حقوق ایران برخلاف سایر نظام های حقوقی مورد مطالعه جهت شکل گیری تعهد براتی توافق طرفین بر موعد ایفاء تعهد امری ضروری است این درحالیست که در سایر نظام های حقوقی مورد مطالعه عدم توافق
خلاصه پایان نامه
-
دعاوی جمعی
ناهید صفری 1395مشکلات اقامه دعوی فردی در مواردی که به تعداد کثیری از افراد جامعه ضرر وارد میشود گاه باعث انصراف افراد از طرح دعوی می گردد . به این منظور در نظامهای حقوقی راهکارهای مختلفی برای تجمبع دعاوی پیش بینی شده .از این میان دعاوی جمعی مهمترین شکل تجمیع هستند که در نظام کامن لو بویژه آمریکا مطرح شدهاند .
خلاصه پایان نامه
-
مطالعه تطبیقی حمایت های حقوقی از زوجه پس از انحلال نکاح در نظامهای حقوقی ایران مصر فرانسه و انگلستان
راضیه حسنخانی 1395خانواده به علل ارادی طلاق فسخ لعان ارتداد و بذل مدت (در نکاح منقطع )و طریق غیر ارادی مرگ و انقضای مدت ممکن است منحل گردد .در این حالت ممکن است اعضای خانواده آسیب ببینند .فرضیه اصلی این رساله این است که در این اثنا زنان به علت حساسیت موقعیت ممکن است بیشتر صدمه ببینند.به همین دلیل قانونگذار به انحای مختلف در صدد حمایت از زنان در برهه پس از انحلال نکاح بوده است.
پایاننامههای کارشناسیارشد
-
اصل لنتقال پذیری مسئولیت مدنی
امید کاکاوندی 1401از جمله موضوعات اساسی در حقوق خصوصی مسئولیت مدنی است ( تکلیف به جبران خسارات واردشده به دیگری ). این مسئولیت بر اساس رابطه ای دینی بین زیان دیده و فاعل زیان ایجاد می شود ، اما گاهی اوقات تکلیف جبران خسارت به شخص دیگری غیر از فاعل زیان منتقل و تحمیل می گردد که از آن با عنوان انتقال پذیری مسئولیت مدنی یاد می شود. برخلاف مسئولیت کیفری که جنبه شخصی دارد و قابلیت انتقال ندارد(فرد دیگری بجای مجرم مجازات نمی شود) . مسئولیت مدنی به صورت قهری و ارادی ( از طریق ارث و انتقال قراردادی دین ) قابلیت انتقال دارد. در پژوهش حاضر مفهوم و مبنای اصل انتقال پذیری مسئولیت مدنی و آثار ناشی از این انتقال و همچنین قلمرو آن ... مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
خلاصه پایان نامه
-
تقابل خصوصی سازی و سهام عدالت
آذین محمدی تقدیر 1401خصوصی سازی را در دو مفهوم محدود و گسترده می توان تصور کرد.در معنای محدود خصوصی سازی عبارت است از واگذاری دارایی های شرکت های دولتی و عمومی به بخش خصوصی و به عبارت دیگر شریک کردن مردم در این دارایی ها . در این معنا جنبه ی اقتصادی خصوصی سازی پر رنگ تر است و در واقع توزیع عادلانه ثروت بین اقشار جامعه صورت می گیرد،اما در مفهوم گسترده ی آن خصوصی سازی از واگذاری دارایی ها ویا سود حاصل از فعالیت های دولت فراتر رفته و به واگذاری فعالیت ها ،تصدی گری ها و مدیریت بخش دولتی و عمومی که پیش از این انحصاراً در اختیار دولت بوده می رسد .خصوصی سازی فرایندی است که دولت ها به واسطه ی آن و با توجه به سیاست های کلی و برنامه های اقتصادی خود می کوشند اهداف گوناگونی همچون :رونق اقتصادی ،افزایش کارآیی ،کسب درآمد و ... را محقق کنند.در ایران به دنبال سیاست های کلی اصل 44قانون اساسی،خصوصی سازی با اهدافی همچون :رونق اقتصادی ، کاهش حجم دولت ،افزایش مشارکت عمومی و ... مطرح شد که پس از انقلاب اسلامی و در سال های 1368تا 1400برای نیل به اهداف مذکور روند خصوصی سازی با تصویب قانون برنامه توسعه اول تاششم تسریع گردید . در این برنامه ها ،واگذاری بخشی از سهام شرکت های دولتی برای کاهش تصدی و دخالت دولت در اقتصاد تحت عنوان سهام عدالت ،مسیری برای خصوصی سازی معرفی شد .بدین ترتیب دولت با واگذاری بخشی از سهام شرکت های دولتی معین به مردم ، در راستای خصوصی سازی و اجرایی کردن سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی گام برداشت .سهامداران علی الاصول و مطابق روح حاکم بر مقررات قانون تجارت از جمله مواد 12 و 88 و ... در شرکت های تجارتی موضوع ماده 20این قانون مختار به شرکت در مجامع عمومی و اتخاذ تصمیم در خصوص نحوه ی اداره شرکت ،انتخاب مدیران و ...هستند.شرکت های دولتی که تمام یا دست کم بیش از 50 درصد از سرمایه آن ها متعلق به دولت است و عموماً در قالب شرکت سهامی خاص تشکیل می شوند با وجود تفاوت هایی که با شرکت های تجارتی دارند از این قاعده مستثنی نیستند و نمایندگان شرکت های دولتی ، وزراتخانه ها،موسسات دولتی و سازمان های دولتی صاحب سهم در مجامع عمومی برای اتخاذ تصمیمات حضور یافته و رای می دهند .حال به دنبال خصوصی سازی و واگذاری بخشی از سهام شرکت های دولتی به بخش خصوصی شایسته است برای آن ها ذیل عنوان سهامدار شرکت های دولتی ، حق واخت
خلاصه پایان نامه
-
شخصیت حقوقی حیوانات
سمانه سلطانی تاج آبادی 1401نقش کلیدی حقوقدانان در تبیین سیاست های عمومی و حفاظت از حقوق موجودات از جمله حقوق حیوانات سبب شده است که آنها نظریه های مختلفی درباره ی اعطای حقوق ابتدایی به حیوانات را طرح و بررسی کنند و اغلب این بررسی ها بر پایه همان اصول قانونی و ارزش هایی است که در مورد انسان صدق می کنند. جدیدترین نظریه در زمینه حیوانات این است که هرچند غیر انسان ها ممکن است توسط قوانینی که برای انسان ها وضع شده به طور غیر مستقیم مورد حمایت قرار بگیرند اما تا وقتی که جایگاه حقوقی شان در قوانین مدنی، به عنوان شخص به رسمیت شناخته نشود به حساب نمی آیند. اما نگاه مکتب اسلامی که منشا قوانین مدنی جمهوری اسلامی ایران تلقی می شود در این زمینه چیست؟ با بررسی های انجام شده به نظر می رسد در مکتب اسلام جایگاه حقوقی حیوانات بر اساس معیار« حرمت روح» تعیین شده است در نتیجه حیوانات از نظر اسلام دارای دو ماهیت هستند یکی مادی و جسمانی که سبب می شود آنها به عنوان مال و کالا متعلق به شخص دیگری باشند و موضوع تمام اعمال حقوقی ناشی از مالکیت مانند خرید و فروش و اجاره و ... قرار گیرند و دیگری ماهیت ذی روحی و معنوی که سبب می شود حیوانات دارای حقوق و احکام خاصی شوند در نتیجه دو دسته قواعد بر آنها حاکم است.اینکه موجودی دارای دو ماهیت باشد چیز جدیدی نیست چراکه وضعیت حقوقی برده و کنیز نیز وضعیتی دو ماهیتی بود.
خلاصه پایان نامه
-
مالکیت متزلزل در نظام حقوقی ایران ومصر
مرتضی منصوری 1400چکیده: حق مالکیت به عنوان کامل ترین نوع حق عینی که ارتباط مستقیم با اموال دارد، در یک تقسیم بندی به مالکیت مستقر و مالکیت متزلزل تقسیم می گردد. مالکیت متزلزل تفاوت حقیقی و ماهوی با مالکیت در حالت استقرار ندارد، لیکن با وجود این مالکیت متزلزل واجد اوصاف و عناصری است که باعث تفاوت بین این دو مالکیت و تقسیم مالکیت به این دو نوع می گردد و همچنین اوصاف مالکیت در مالکیت متزلزل با چالش و تغییراتی مواجه است. مالکیت متزلزل مصادیق زیادی همچون مالکیت طرفین عقد خیاری، مالکیت زوجه بر نصف مهرالمسمی قبل از مواقعه، مالکیت راهن و غیره در فقه و حقوق ایران و مصر دارد و مفهوم آن با بررسی و تحلیل همین مصادیق است که شناخته می شود. همچنین نهادهایی وجود دارد که شباهت زیادی با مالکیت متزلزل دارند مانند، مالکیت موقت، مالکیت در عقود غیر نافذ و غیره، لیکن تحلیل آن ها مغایر بودن آن ها با مالکیت متزلزل را آشکار می کند. در هر یک از مصادیق مالکیت متزلزل، عامل خاصی سبب متزلزل شدن مالکیت می باشد (به عنوان مثال: در عقد خیاری، سبب متزلزل شدن مالکیت طرفین وجود خیار است و یا در مالکیت متزلزل راهن، سبب متزلزل بودن وجود عقد رهن می باشد) چون در هر مصداق شرایط و اوضاع مالکیت با مصادیق دیگر متفاوت است و به موجب همین امر بعضی از احکام و آثار مالکیت متزلزل در هر یک از این مصادیق متفاوت با سایر می باشد. یکی از آثار مالکیت متزلزل، محدود شدن تصرفات مالک می باشد و چنانچه مالک بر خلاف آن عمل کند، تصرفات او در برابر ذیحق نسبت به موضوع مالکیت متزلزل غیر قابل استناد است و موقوف به اجازه ذیحق می گردد.
خلاصه پایان نامه
-
اعتبار بیمه نامحدود(از حیث میزان تعهد.زمان و عوامل خطرزا)
معصومه دارائی 1399چکیده: بیمه نامحدود دارای فواید و تبعات مثبتی است که توجه به آن را ضروری مینماید. این نوع بیمه از سه نظر مورد توجه قرار میگیرد(میزان تعهد، عوامل خطرزا، مدت) و به ترتیب یعنی بیمه گر متعهد باشد هر میزان خسارتی که وارد شد یا خسارت ناشی از هر عامل خطرزایی را جبران نماید و یا اینکه مدت قرارداد بیمه، نامحدود باشد. به هر یک از انواع بیمه نامحدود اشکالات حقوقی و غیر حقوقی وارد میشود. عمده ترین ایرادات حقوقی وارده جهل به عوضین و غرر است. لیکن به نظر میرسد بیمه نامحدود ( به ویژه از نظر میزان تعهد و عوامل خطرزا ) با ایراد فقهی یا قانونی مواجه نیست. در واقع میتوان به ایرادات وارده پاسخ داد. ضابطه ی غرر درمعامله عرف است و غرر تعریف شرعی ندارد. علاوه بر این هر غرری موثر در صحت عقد نیست و غرر در بعضی عقود از جمله عقود احتمالی که نمونه ی بارز آن بیمه است ذاتی و جزء جدانشدنی قرارداد میباشد. غرر موجود در بیمه نامحدود غرر غیر موثر است که به دلیل نیاز جامعه میتوان از آن چشم پوشید. مصادیق بیمه تمام خطر در عمل نشانه غرری نبودن این عقد است. مضاف بر این نمونه های مشابه بیمه نامحدود را در جامعه میتوان حاکی از پذیرش عرفی اینگونه عقود دانست، مثل قرارداد با ثمن شناور، خدمات منوی باز در رستورانها و... . وجود اینگونه توافقها در عرف نشان ازکاهش سختگیری و تعدیل اصل لزوم معلوم بودن مورد معامله حتی در عقدی مانند بیع دارد، چه رسد به بیمه که دارای خصوصیات متفاوت و ویژهای است به گونه ای که گاه جهل وغرر در آن غیر قابل اجتناب میباشد. گذشته از اینها علم تفصیلی به همه معاملات اصل نیست و چنانکه بگوییم اصل است، برخی معاملات عرفاً استتثناء میشوند بیمه نامحدود هم یکی از آنهاست. در بیمه نامحدود بیمه گر با استفاده از ابزارهایی که در اختیار دارد مثل علم آمار و احتمال قادر است خطرات، خسارتها و میزان آنها را پیشبینی نماید. بسیاری از ایرادات وارده بر بیمه نامحدود بر خود عقد بیمه هم وارد است اما به این ایرادات پاسخ داد شده است. بیمه نامحدود از حیث مدت بر اساس قوانین و مقررات حاضر معتبر نیست. اما شاید بتوان با شرایط ویژهای و در برخی موارد، آن را معتبر دانست.
خلاصه پایان نامه
-
مسئولیت مدنی ناشی از اختلال در روابط زناشویی وشیوه های جبران خسارت
راضیه بهرامی 1399چکیده: اهمیت و نقش خطیر خانواده در رشد و پرورش افراد بر کسی پوشیده نیست. تشکیل خانواده و پیوند نکاح در تمامی آئین ها همیشه با جلوه ای از تقدس همراه بوده است و این، نشان از حساسیت و مقام والای این نهاد نزد ملل و اقوام مختلف جهان است. در آموزه های اسلام نیز جایگاه نکاح به عنوان «محبوب ترین بنا در نزد خداوند» و «میثاق غلیظ» مورد تاکید بوده است و توصیه های اخلاقی متعددی از جمله ضرورت معاشرت به معروف در راستای تحکیم بنیان و بهبود روابط خانوادگی انجام گرفته است. این همه، نشان از این دارد که اصل در روابط خانوادگی، مدارا، مهربانی و گذشت است؛ اما متا سفانه در عمل مشاهده می شود که گاه، محیط خانواده و بطور ویژه روابط زناشویی عرصه ی کشمکش و درگیری هایی می شود که علاوه بر فرسوده کردن جسم و روح افراد، پیامد هایی چون طلاق عاطفی و تهدید سلامت جسمی و روحی فرزندان را به دنبال دارد. در اینجا این سوال ایجاد میشود که آیا رفتارهای منجر به ضرر در روابط زناشویی (اعم از عام و خاص) از بعد حقوقی و در چارچوب مسئولیت مدنی امکان پیگیری دارد؟ ضرورت طرح این سوال از این ناشی میشودکه به علت وجود تابوهای فرهنگی و اجتماعی، در اغلب موارد شخص زیاندیده، سکوت را بهترین راه حل میداند؛ اما با توجه به حساسیت موضوع و بستر وقوع آن، دانش حقوق بنا به رسالت خود در راستای حمایت از حقوق وآزادی های افراد موظف است با ابزارهای خود چون وضع قانون و تمهید ضمانت اجرای مناسب وارد عمل شده و مانع از رفتارهای منجر به ضرر از سوی هر یک از زوجین در روابط زناشویی باشد و در صورت وقوع و حدوث ضرر امکان جبران آن را فراهم آورد. از نظر عقلی نیز صرف رابطه ی زوجیت نباید مانع طرح دعوی باشد و به همین دلیل در اکثر مصادیق طرح شده در این پژوهش، امکان طرح دعوی و جبران نسبی خسارت وجود دارد.
خلاصه پایان نامه
-
سقف خسارت قابل مطالبه در مسئولیت مدنی ناشی از حوادث رانندگی با تاکید بر ماده 8 قانون بیمه اجباری...(مصوبه 1395)
امین میردریکوند 1399چکیده ماده 8 قانون بیمه اجباری مصوب ... 1395 به عنوان استثنا بر اصل جبران کامل خسارت برای جبران خسارات مالی ناشی از حوادث رانندگی خودروهای گران قیمت نامتعارف سقف مشخصی را تعیین نموده است اینکه خسارت افزون بر سقف تعین شده قابل جبران است یا خیر؟ عده ای معتقدند قانونگذار فقط سقف تعهدات بیمه گر را مشخص کرده است براساس سایر قواعد وقوانین مطالبه خسارات مازادبر سقف تعیین شده اشکالی ندارد در مقابل عده ای معتقدند قانون گذار حکم تازه ای انشا نمودهو مسئولیت بیمه گر و عامل زیان محدود به سقف معین است و بقیه خسارت قابل جبران نیست در تایید نظر اخیر؛به نظر می رسد علاوه بر صراحت ماده، حمایت از عامل زیان به عنوان نماینده اکثریت افراد جامعه، وضعیت زیان دیده مستند به قاعده اقدام، تسبیب، پذیش ریسک، انجام کار نامتعارف، حفظ نظام و قاعده جبران منصفانه، همگی دلالت بر عدم جبران خسارات مازاد بر سقف تعیبن شده و توجیه نظر قانون گذار دارد. کلید واژگان : ماده 8 قانون بیمه اجباری، خسارت مالی، اصل جبران کامل خسارت ، استثنا ٕ بر اصل جبران کامل خسارت،قاعده جبران منصفانه
خلاصه پایان نامه
-
پرداخت حکمی
مسلم بیدسرخی 1397مهم ترین و رایج ترین سبب سقوط تعهدات ایفاء ( پرداخت) دین یا به تعبیر قانون مدنی وفای به عهد است. ایفای تعهد به دو صورت کلی انجام می شود. پرداخت واقعی( مادی یا فعلی) و پرداخت حکمی( معنوی). در حقیقت ایفاء واقعی، همان وفای به عهد به معنای اخص می باشد، عملی است که به موجب آن متعهد تعهد مورد نظر طرفین را که در قرارداد به عهده گرفته است موافق با اصل و حالت عادی انجام می دهد. موضوع اصلی تحقیق حاضر پاسخ به این سوال است که منظور از پرداخت حکمی چیست، معیار،مصادیق و مستندات آن کدام است؟ اطلاعات لازم برای تایید فرضیه از روش اسنادی «گردآوری» شده است و سپس اطلاعات گردآوری شده در پرتو روش تحلیلی توصیفی، مورد استنباط و «داوری» قرار گرفته است. در نهایت و با ذکر دلایل، یافته های تحقیق به این نتیجه منجر شده است که منظور از پرداخت حکمی هر گونه وضعیتی در روابط حقوقی است که سبب برائت ذمه مدیون شده بدون این که در عالم واقع و در عمل مالی تسلیم شود یا عملی انجام گردد، پرداخت حکمی یا به مجرد تراضی طرفین صورت می پذیرد ، یا این که بعد از معامله و قبل از پرداخت، وضعیتی پیش می آید که التزام مدیون مبنی بر پرداخت دین انجام یافته تلقی می گردد، در مواردی که ایفاء تعهدات نه با پرداخت واقعی بلکه با پرداخت حکمی صورت می گیرد به یکی از صورت های زیر که عبارت اند از تهاتر، مالکیت ما فی الذمه، حواله انجام می پذیرد که مصادیق پرداخت حکمی هستند.
خلاصه پایان نامه
-
مطالعه ابعاد حقوقی طلاق عاطفی
معصومه ابراهیمی 1397طلاق عاطفی به عنوان آسیبی فراگیر و رو به گسترش بیانگر رابطه زناشویی رو به زوالی است که آثار زیان بار آن در خانواده به جامعه نیز تسری می یابد. این مساله از دیدگاه روانشناسی و جامعه شناسی بارها مورد بررسی قرار گرفته است و در تحقیق پیش روی با بررسی قوانین ایران، کتب و مقالات علمی، ابعاد حقوقی این پدیده نیز مطالعه گردیده است. طلاق عاطفی، در کنار ماده 1103 قانون مدنی و بر مبنای سوءمعاشرت و نشوز زوجین تفسیر می گردد و با الهام از مواد بعدی آن می توان به آثار حقوقی طلاق عاطفی دست یافت. زوجی که با استناد به جدایی عاطفی از پرداخت نفقه استنکاف می ورزد، به پرداخت نفقه الزام می گردد و در صورت عدم پرداخت آن، زوجه می تواند تقاضای طلاق نماید و حتی برای شوهر مستنکف، ضمانت اجرای حبس نیز وجود دارد مگر درصورتی که بتواند نشوز زن را اثبات نماید و تحقق طلاق عاطفی را از مصادیق سوءمعاشرت و عدم تمکین زن قلمداد نماید. از سوی دیگر اگرچه زوج اختیار طلاق یکطرفه را داراست اما با اثبات سوءمعاشرت همسرش از پرداخت نفقه ایام نشوز، نحله و اجرت المثل معاف می گردد. در پی طلاق عاطفی و اثبات سوءمعاشرت زوجه، اجازه ازدواج مجدد به زوج داده می شود و با عنایت به رای وحدت رویه شماره 716 هیات عمومی دیوان عالی کشور به علت تقصیر زوجه در ایجاد چنین وضعیتی، او وکالت در طلاق نخواهد داشت. وجود تنش در خانواده ای که به طلاق عاطفی مبتلا شده، ممکن است موجب بی توجهی به فرزندان و تسری اختلافات به آنان گردد و ضربات جسمی و روحی شدیدی به آنها واردآید. در این گونه موارد با اثبات عدم صلاحیت والدین و با ملاحظه مصلحت طفل امکان سلب حضانت و واگذاری طفل به شخص ذی صلاح وجود دارد. اما مهم ترین اثر حقوقی طلاق عاطفی را می توان در درجات بالا و نوع شدید آن ملاحظه نمود که منجر به عسروحرج زوجه شده و او می تواند با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق قضایی نماید.
خلاصه پایان نامه
-
جایگاه رابطه سببیت در مسئولیت قراردادی
علی حنیفه 1396جایگاه رابطه سببیت در مسئولیت قراردادی
-
مطالعه ی حقوقی –اجتماعی ازدواج کودکان در ایران
معصومه غلامی 1396اگرچه در دهه های اخیر ایران نیز مانند بسیاری از کشورهای جهان با افزایش نسبی سن ازدواج روبه رو است ،لیکن برخی آمارها حاکی از وقوع ازدواج کودکان است. از آن جا که ازدواج موفق غالباً نیازمند رسیدن به حدی از بلوغ جسمی و فکری است ،این سوال اساسی به وجود می آید آیا ازدواجی که در سنین کودکی و قبل از کسب توانایی های لازم واقع می شود از منظر حقوقی و اجتماعی توجیه پذیر هست یا خیر؟از بعد حقوقی هرچند ماده ی 1041ق.م ازدواج کودکان را به دلیل وجود سوابق فقهی ولایت درنکاح کودکان پذیرفته است،لیکن چنین پذیرشی را به اثبات مصلحت در دادگاه منوط گردانیده است ؛مصلحت نیز امور از موضوعی است و مفهوم ثابتی ندارد، لذا برای احراز آن باید به عرف جامعه مراجعه شود. در جامعه ی کنونی ایران به دلیل تغییرات اجتماعی و فرهنگی از قبیل پذیرش ازدواج های با انتخاب آزاد از یک سو و آشکار شدن پیامد های ازدواج کودکان از سوی دیگر ،احراز مصلحت اگرغیر ممکن نباشد حداقل بسیار دشوار است؛به عبارتی می توان گفت موضوع مصلحت تغییر یافته است و در پی آن لازم است جهت تناسب بین حکم و موضوع ،حکم جواز ازدواج کودکان به ممنوعیت تغییر یابد.از بعد اجتماعی نیز هرچند عواملی مانند آداب و رسوم قومی ،عوامل فرهنگی و غیره ، در برخی موارد موجب وقوع ازدواج کودکان می شود،لیکن به دلیل این که امروزه آسیب های اجتماعی ازدواج کودکان به اثبات رسیده است ،چنین ازدواج هایی اغلب مورد تایید جامعه شناسان نیست. لذا پیشنهاد می گردد ازدواج کودکان از سوی قانون گذار به صراحت ممنوع گردد و برای تخطی از آن ضمانت اجرای کیفری و مدنی مناسب در نظر گرفته شود یا حداقل معیارهای غالب مصلحت مانند کفویت عرفی زوجین مشخص گردد و تیم متخصص اعم از روان شناسان و مددکاران اجتماعی قضات را در احراز مصلحت یاری نمایند.
خلاصه پایان نامه
-
مطالعه تطبیقی مسئولیت مدنی شخص مضطر در حقوق ایران و انگلیس
ندا شرنگ 1394پژوهش حاضر به مطالع مسئولیت مدنی مضطر می پردازد. اضطرار شرایطی ایجاد می کند که شخص علی رغم میل باطنی خود مجبور به انجام فعل نامشروع می شود با این حال اضطرار وصف تقصیر را از فعل زیان بار زایل می کند و اقدامی را که در شرایط عادی نامشروع و حرام است ممجاز می نماید . براین اساس اکثر نظام های حقوقی قائل به مسئولیت کیفری مضطر نشده اند اما آیا شخص مضطر از مسئولیت مدنی نیز معاف است ؟ در این خصوص نظام های حقوقی راه حل یکسانی ندارند بعضی مضطر را از مسئولیت مدنی معاف می دانند ام عمده نظام های حقوقی به این معافیت اعتقاد ندارند
-
مطالعه تطبیقی اجاره رحم در حقوق ایران و آمریکا
شهرزاد قفقازی الاصل 1394از جمله روش های نوین در درمان ناباروری که امروزه بیش از سایر روش های کمکی تولید مثل از نظر پزشکی و حقوقی مورد توجه واقع شده است استفاده از رحم جایگزین است که امکان بچه دار شدن را برای زنانی که بنا به هر علت فاقد رحم مناسب برای باروری هستند از طریق کاشت جنین لقاح یافته از اسپرم و تخمک زوجین نابارور در رحم مادر جانشین امکان پذیر ساخته است . سوال این است که آیا قرار داد اجاره رحم از نظر حقوقی فقهی مشروعیت دازد یا خیر؟
-
ابزارهای اعلام اراده در اعمال حقوقی بر مبنای فقه اسلامی
فریبا فرجی 1394اراده ی اشخاص ، اساس و زیر بنای معاملات است و بدون قصد واراده ، ماهیت اعتباری به وجود نمی آید، اما اراده امری مخفی ، درونی و نفسانی است و ازدیدگاه حقوق ، خواسته های درونی افراد تا جنبه بیرونی پیدا نکند آثار حقوقی نخواهد داشت . به تعبیر دیگر ، اراده از اموری است که آگاهی از آن بدون کاشف ممکن نیست . برای احراز اراده ناگزیر از وجود مبرز و کاشفی هستیم که مورد تایید قانون و شرع نیز باشد. انسانها شیوه های مختلفی برای ابراز قصد باطنی و انشاءعقود و معاملات به کار می برند که شارع نیز به منظور ایجاد نظم و از بین بردن ریشه منازعات در جامعه ، برخی از آن شیوه ها را برای انعقاد معاملات حقوقی تایید کرده است . در فقه امامیه به ویژه در متون فقهی قدما الفاظ به عنوان بهترین وسیله اعلام اراده معرفی شد است تا آنجا که برخی بدون به کارگیری الفاظ در انشای معاملات ادعای اجماع نموده اند. در طی بحث از وسایل اعلام اراده ثابت شد که تاکید و به کارگیری الفاظ به این دلیل است که الفاظ بهترین ، ساده ترین و متداولترین وسیله ابراز مقاصد درونی بوده اندو ابزار هایی چون فعل و اشاره و غیره نیز می تواند در انعقاد عقود و معاملات مورد استفاده قرار گیرد. امروزه پیشرفت تکنولوژی و وجود روش های نوین ارتباطی دامنه وسایل اعلام اراده را نیز گسترده تر ساخته است . لذا با پیدایش مصادیق پیچیده تری از وسایل اعلام اراده جهت ایجاد تعهد ، تحلیل صحیح و مناسب تری از ارکان توافق ضروری می نماید. بررسی همه جانبه درباره ی مبانی اعلام اراده به شکلی جدید ، سبب استحکام نظری آن و در نتیجه هم از جنبه ی نظری و هم عملی پاسخ گوی بسیاری از مسائل و مشکلات حقوقی می باشد.
-
ضرورت تحول ساختار های حقوقی در حوزه ی حقوق زنان با هدف تامین صلح اجتماعی
وجیهه اصلمند 1394تحقق صلح اجتماعی دارای بستر ها و علل متعددی است. که بعضا اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، و دینی است. البته نظام حقوقی نیز به ویژه در حوزه ی حقوق خانواده می تواند بستر ساز صلح وآرامش اجتماعی مستمر باشد. منظور این است که چنانچه در زمینه ی حقوق خانواده قوانین و مقررات صورتی کارامد از حقوق و جایگاه زنومرد در خانواده حمایت کافی نماید،درنتیجه ی آن، بسیاری از نزاع های اجتماعی در حوزه ی دعاوی زن و مرد و فراتر از آن در حوزه ی اجتماعی می تواند حاصل شود.
-
مطالعه تطبیقی مفهوم عیب تولد در حقوق ایران آمریکا و فقه امامیه
واحد خزایی 1394تضمین ایمنی مبیع به صورت شرط تبانی بر عهده فروشنده بوده و تولید کننده نیز موظف به عرضه کالای سالم و بی عیب است و عرضه کالای معیوب موجب ایجاد مسئولیت می گردد و چنانچه موجب ورود خسارت به مصرف کنندگان شود برای عرضه کننده ایجاد مسئولیت می نماید .مسئولیت ناشی از عرضه کالای معیوب در ابتدا محدود به مسئولیت قرار دادی و رابطه بین عرضه کننده و زیان دیده بوده . به تدریج با عرضه محصولات فراوان صنعتی این خلا احساس شد که عرضه کننده کالای معیوب مسئولیت عرضه این کالا را تحمل نمینماید در رابطه قراردادی نیز ضمانت اجرایی مکفی وجود ندارد در نتیجه این نظریه مطرح شد که مسئولیت عرضه کالای معیوب از رابطه قرار دادی فراتر است.
-
روشهای ارزیابی خسارت معنوی
زینب رحمانی 1394جبران و ارزیابی خسارت معنوی از اهمیت بسیاری برخوردار است. زیرا از یک سو شخصیت و کرامت انسانی از چنان جایگاهی برخوردار است که در بسیاری موارد سایر جنبه های زندگی را تحت الشعاع قرار داده و از سویی دیگر احساس مسئولیت اشخاص در مقابل جبران اینگونه خسارت ها ضامن سلامت روانی افراد جامعه می باشد. با وجود اهمیت مسئله جبران و ارزیابی خسارت معنوی متاسفانه تا کنون رویه اکثریت محاکم رد دعاوی مطالبه مالی خسارت معنوی بوده است و اکنون نیز علی رغم تصریح قانون گذار به قابلیت جبران مالی خسارت مزبور در قانون جدید ائین دادرسی کیفری مصوب 1392 نحوه ارزیابی و تقویم آن همچنان مبهم مانده است.
-
تحولات مفهوم خانواده و تاثیرات آن بر نظام های حقوقی(با تاکید بر نظام های حقوقی ابران.انگلستان و مصر)
سمیرا احدی 1394نهاد خانواده و تحولات مرتبط با آن یکی از مباحث مورد توجه مطالعه علوم انسانی در دوره معاصر می باشد اما آنچه که در این زمینه اهمیت بیشتری دارد تحولات مفهومی خانواده و تغییراتی است که از نظر ماهوی در تعاریف رایج خانواده به وقوع پیوسته . امروزه در کنار گونه های سنتی خانواده یعنی خانواده گسترده و هسته ای به تدریج اشکال جدیدی چون خانواده هم بالین ،دگر باش ، دور زی ، تک والد ، چند والد ، همخانه و ... ظهور کرده است و انواع متعدد و متنوعی از خانواده به وجود آمده که موجب شده تعریف خانواده از بداهت سابق خود خارج گردد.
-
بررسی آثار حقوقی تقصیر عمدی در مقایسه با تقصیر غیرعمد
ناهید حسینی 1393تقصیر مفهوم بسیط و مشترکی درتمام حوزه ها دارد که به زیر پا گذاشتن بایدها و نبایدها گفته می شود. هرگاه این بایدها و نبایدها اخلاقی باشند، تقصیر اخلاقی وضمانت اجرای آن نیز درونی و اخروی است. در این حوزه دایره شمول تقصیر وسیع است.اگر بایدها و نبایدها ضمانت اجرای حقوقی داشته باشند تقصیر حقوقی است.در حوزه حقوق نیز ممکن است بایدها و نبایدها ضمانت اجرای کیفری، مدنی یا انظباطی داشته باشد. زیر پا گذاشتن بایدها و نبایدها در حوزه حقوق جزا تقصیر جزایی یا کیفری نامیده می شود و مفهوم شخصی دارد. در صورتی که در حوزه حقوق مدنی و به ویژه حوزه مسوولیت مدنی تقصیر مدنی است و مفهوم نوعی دارد ومرتکب فعل زیانبار مسوول و ضامن است. تقصییر در معنای عام، تقصییر عمدی و غیر عمدی را شامل می شود. مقصود از تقصییر عمدی، ارتکاب فعل زیانبار با اراده و تصمیم قبلی است که با سوء نیت و اضرار همراه است.
-
بررسی تطبیقی حق اشتغال زوجه در حقوق ایران و کنوانسیون منع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان
مریم عظیمی 1393 -
مسوولیت مدنی پرستار
حسین دهقانی صارم 1393هدف اصلی و غایی حرفه ی پرستاری، تامین بهبودی و سلامت افراد تحت مراقبت است و به دلیل ارتباط مستقیم پرستاران با بیمار، این حرفه از اهمیت خاصی برخوردار است. بحث مسئولیت صاحبان حرف پزشکی و وابسته در طول تاریخ در همه جا متداول و مبتلا به بوده است و با طی فراز و فرود خود، به نظر می رسد به سمت مقصدی متناسب و معقول در حرکت است. در این رساله پس از بیان کلیاتی در خصوص مسئولیت و اقسام آن و بررسی پیشینه ی پرستاری و بیان وظایف رده های مختلف آن به مطالعه ی مسئولیت مدنی پرستار پرداخته شده و ماهیت و مبنا و ارکان مسئولیت این حرفه مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. همانند سایر مسئولیت های حرفه ای مسئولیت مدنی پرستار وقتی محقق می شود که مجموعه ای از شرایط جمع باشند. برای ایجاد این مسئولیت باید ثابت شود که پرستار موظف به مراقبت از بیمار بوده است اما در اعمال مراقبت های لازم کوتاهی کرده و وظیفه ی خود را نقض نموده و در نتیجه بیمار آسیب دیده است. به عبارت دیگر باید ثابت شود که خسارت وارده به بیمار به دلیل خطای پرستار در انجام وظیفه ی خود بوده است. در برخی موارد پزشک و بیمارستان به عنوان کارفرمای پرستار، مسئول اعمال او شناخته می شوند و آن زمانی است که پرستار وظایف خود را تحت نظارت مستقیم و به دستور پزشک انجام می دهد یا این که به عنوان کارمند برای بیمارستان کار می کند و در این راستا متعهد به ارائه ی خدمات پرستاری به بیماران شده است.
-
راهکارهای حقوقی و اجتماعی پیشگیری از وقوع طلاق
فرزانه صالحی نژاد 1393در دهه اخیر در جامعه ما پدیده طلاق روند رو به رشدی را طی کرده است، طبق تحقیقات صورت گرفته در ایران از بین هر 7 ازدواج یکی منتهی به طلاق میگردد، که این آمار زنگ خطری برای جامعه ما میباشد. افزایش طلاق پیامدهای گوناگونی از ابعاد اجتماعی و حقوقی دارد که به دلیل تاثیر مهم این پیامدها بر خانواده و جامعه ابتدا عوامل افزایش طلاق در کشور سپس راهکارهایب پیشگیری از وقوع آن بررسی گردیده است. آثار مخرب طلاق از بعد اجتماعی بسیار چشمگیر بوده و سبب ایجاد ناهنجاریهای اجتماعی زیادی گردیده است.
خلاصه پایان نامه
-
شرایط اساسی و خاص عقد بیمه
شهره قلی پور 1393 -
تعهدات قائم به شخص
صابر احمدی 1393بطور کلی ایفاء دین در زمره اعمالی قرار دارد که حقوق و قانون، شرایط و آثاری بر آنمقرر کرده است. باانجامیافتن این عمل حقوقی، تعهد و دینی که بر ذمه مدیون بوده، ساقط می شود. ایفای دین ازجانب غیر، نیز نتیجه مورد نظر را مهیا خواهد کرد، منتهی از آنجا که اصل بر وفای عهداز جانب متعهد اصلی می باشد ایفاء از جانب هر کسی به غیر از جانب متعهد اصلی نیازبهتوجیه و تعیین شرایط و آثار آن دارد. برای پی بردن به این توجیه و آثار باید به نقش متعهد در تعهدات توجه نمود. نگارنده برای رسیدن به این هدف به بررسی اصل انتقال پذیری و اصل انتقال ناپذیری تعهدات و به تعریف تعهدات قائم به شخص و بیان اقسام و مصادیق آن و معیار و ضابطه و یافتن منشا در این گونه از تعهدات پرداخته است. قائم به شخص بودن تعهد جایی است که قید مباشرت وجود دارد و اجرای تعهد مقید شده به این که توسط شخص خاصی اجرا شود.یک معیار نسبتاً مطمئن برای تشخیص قائم به شخص بودن یا نبودن تعهد، امکان نیابت در اجرای آن است بدین معنا که اگر برای متعهدله فرقی نداشته باشد که موضوع تعهد را خود متعهد یا شخص دیگری به نیابت از او انجام دهد آن تعهد اصولاً قائم به شخص نیست. برعکس اگر وضعیت تعهد به گونه ای باشد که امکان نیابت در آن منتفی باشد باید آن را قائم به شخص دانست اما در مورد اصل انتقال پذیر بودن یا نبودن تعهدات باید گفت اصل بر انتقال پذیر بودن تعهدات است اما باید دانست که این اصل استثنائاتی نیز دارد. علاوه بر این، موارد مشتبهی بین قائم به شخص بودن و یا قائم یه شخص نبودن در حقوق ایران و در فقه وجود دارد که می توان به نفقه زوجه اشاره کرد. در مورد اجرای تعهدات قائم به شخص باید مواد 267 و 268 ق.م. و ایفای دین توسط شخص ثالث و وضع حقوقی او را در صورت پرداخت و همچنین شرط فعل و ضمانت اجرای آن را بررسی نمود. البته باید به این نکته اشاره کرد که اجبار مستقیم در تعهدات قائم به شخص امکان پذیر نمی باشد. و به طور غیر مستقیم می توان او را اجبار کرد که ماده 729 ق.آ.د.م. پیشین این مورد را پیش بینی کرده است.
خلاصه پایان نامه
-
فرض ایفای تعهد در حقوق ایران و فقه امامیه
علی بهادری 1393هر پدیده ای مسبوق به عدم خویش است و از جمله پدیده ها اجرای تعهد است.بنابراین اصل اولی ،عدم اجرای تعهد است مگر بر خلاف آن ثابت شود و نخستین نکته ای در خصوص بار اثبات اجرای نعهد ،توجه قاضی را به خود معطوف میسازد ،تعیین ماهیت تعهدی است که بر دوش گرفته است.
-
بررسی فقهی حقوقی عدم افشاء سمت وکیل در معامله با تاکید بر عقد نکاح
مریم اصغری 1393قاعدهی عمومی در عقد وکالت این است که وکیل به نام موکل قرارداد می بندد و اثر این قرارداد برای موکل است نه وکیل. اما در جایی که وکیل سمت خود را افشاء نمی کند و عقد را به نام خود ولی به حساب موکل منعقد میکند دیگر نمیتوان او را نسبت به آثار عقد بیگانه و مبرا از هر گونه مسئولیت شناخت در این صورت در عقودی که شخصیت طرف علت عمده عقد نیست خللی به اعتبار عقد وارد نمیشود و عقد صحیح است لیکن از باب مسئولیت قهری و بر مبنای بند 5 اصل 43 قانون اساسی در برابر شخص ثالث جاهل به وکالت مسئول جبران خسارت وارده است.
خلاصه پایان نامه
-
مشروعیت اقدام شهرداری به اخذ قسمتی از اراضی بابات تفکیک، تغییر و تعیین کاربری اراضی شهری
کورش حیدری 1392 -
مسئولیت مدنی مدیران ورزشی
الهه پاینده 1392 -
ماهیت حقوقی حق شریک در شرکت تجاری
سوده رحیم بخش 1392 -
مشروعیت قید عندالاستطاعه در مهریه
نیکو صفرابادی 1392 -
مطالعه تطبیقی مسئولیت مطلق در حقوق ایران و انگلیس
سعید سهرابی ابد 1392در نظام های حقوقی ایران و انگلستان مبنای اصلی مسئولیت مدنی نظریه تقصیر است که بر اساس آن زیان دیده باید تقصیر عامل زیان را اثبات نماید. اما در این نظام های حقوقی استثناء مسئولیت بدون تقصیر در برخی موارد پذیرفته شده که از جمله انواع مسئولیتهای بدون تقصیر مسئولیت مطلق است. قانون گذار بر مبنای مسئولیت مطلق با توجه مصالح اجتماعی و به منظور حفظ حقوق افراد جامعه و جبران حداکثری خسارت زیان دیده و نیز با توجه به اقدامات خوانده که زمینه وقوع خسارت را فراهم آورده فرض مسئولیت را براتی عامل زیان مورد شناسایی قرار داده است به گونه ای که اثبات خلاف آن با استناد به عدم تقصیر عامل زیان یا قطع رابطه سببیت به علت بروز حوادث قهری نیز وجود ندارد و خوانده مطلقا مسئول جبران زیان دیده است.
خلاصه پایان نامه
-
مطالعه تطبیقی اهدای جنین در حقوق ایران و انگلیس
کمال صالحی ذهابی 1392 -
توصیف حقوقی در دادرسی های مدنی
روناک زندکریمی 1392 -
قراردادهای پیش فروش ساختمان با توجه به قانون مصوب 1389
فاطمه چمک 1392 -
اجتماع اسباب با تاکید بر قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب 1389
پروین علی اقایی 1392 -
نظریه ارتباط موثر در حقوق بین الملل خصوصی
گزیزه علائی اردلان 1392 -
اجتماع اسباب با تاکید بر قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب 1389
پروین علی آقایی 1392 -
مسئولیت مدنی پزشک با مطالعه تطبیقی در حقوق ایران و آمریکا
حوریا سجادی شوریجه 1392 -
وضعیت حقوقی ترکه ی متوفی قبل از تقسیم بین ورثه
خدیجه سالک قادری 1391 -
حق تشرف در حقوق موضوعه ایران
سکینه هاشمی سجزیی 1391 -
ماهیت و ضمانت اجرای شرط
نعمت اله مرجانی 1391 -
فرض تقصیر در مسئولیت مدنی
ثریا احمدپور 1391 -
اثر اغماء بر عقود جایز
محمد رمضانی 1391 -
اثبات مدنی از دیدگاه معرفت شناسی
مهدی حمزه هویدا 1391 -
شناسایی و اجرای احکام خارجی در حقوق ایران
محمد صادق سیفی 1391 -
مفهوم و آثار اصل حفظ و نگهداری سرمایه در شرکت سهامی عام در حقوق ایران و انگلیس
فاطمه رمضانی 1390 -
ضمانت اجرای عدم رعایت مصلحت در وکالت
سیده مریم اعتماد 1390 -
ابطال و اصلاح اسناد رسمی مالکیت
شیما زارعی 1390 -
فرض سببیت
نگین غلامی چقازردی 1390 -
مطالعه تطبیقی تابعیت اکتسابی در حقوق ایران، انگلستان و فرانسه
صدرالله خرمی 1390 -
خسارت دادرسی
حمیده کوهکن ایوری 1390 -
مطالعه فقهی و حقوقی عقود احتمالی
احمد کاظمی 1390