پروفایل استاد - دانشگاه بوعلی سینا همدان
استادیار
تاریخ بهروزرسانی: 1403/10/01
حیدرعلی مالمیر
علوم پایه / زیست شناسی
پایاننامههای کارشناسیارشد
-
بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر خسارات ناشی از مسمومیت سرب در گیاه اطلسی
1394در این پژوهش با افزایش غلظت استات سرب، افزایش معنی دار میزان قندهای محلول در برگ اطلسی مشاهده شد(p≤0.01) و بکارگیری سالیسیلیک اسید سبب کاهش معنی دار قندهای محلول گردید(p≤0.01). تیمار سرب و سالیسیلیک اسید بر قندهای نامحلول اثری نداشته و بی معنی بود. در گیاه Hordum vulgaris L. تحت تنش آلومینیوم، قندهای محلول و نامحلول افزایش یافت. به نظر می رسد که تیمار سالیسیلیک اسید، سیستم آنزیمی هیدرولیز کننده پلی ساکاریدها را مهار کرده، یا به عبارت دیگر سرعت تبدیل قندهای نامحلول به قندهای محلول را کاهش می دهد. اثر تیمار سرب و تعامل آن با سالیسیلیک اسید بر میزان آنزیم های پراکسیداز و کاتالاز یکی از آسیب های مهم بافتی که به دنبال قرارگیری گیاهان در معرض فلزات سنگین ایجاد می شود، افزایش انباشته شدن انواع مختلف اکسیژن های واکنشگر و ایجاد تنش اکسیداتیو است. سیستم دفاعی گیاهان در مقابل این اکسیژن های رادیکالی فعال می شوند که از جمله این سیستم های دفاعی فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان مانند سوپراکسیددسیموتاز، کاتاز و پراکسیداز است. نتایج سنجش فعالیت آنزیم پراکسیداز و کاتالاز نشان داد که همزمان با افزایش غلظت سرب، فعالیت آنزیم پراکسیداز و کاتالاز افزایش یافت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون مقایسه ای دانکن، نشان داد که با به کار بردن سالیسیلیک اسید میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز و کاتالاز کاهش یافت. اکسیدازها از جمله آنزیم هایی هستند که نقش بسیار مهمی در پاسخ به تنش های غیرزیستی دارند و تحت تنش فعال می شوند.
-
بررسی اثر متقابل آلومینیوم وسیلیکون روی برخی ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در گیاه گوجه فرنگی Lycopersicom esculentum Mill
1394گوجه فرنگی با نام علمی Lycopersicom esculentum Mill از تیره سیب زمینی (Solanaceae) و نسبتا به تنش فلزات مقاوم است. تنش فلزات سنگین از جمله آلومینیوم یکی از عوامل اصلی محدود کننده کشت محصولات کشاورزی در مناطق گرمسیری و خشک به شمار می آید. در این مطالعه، اثر تنش فلزات سنگین از جمله آلومینیوم در غلظت (صفر به عنوان شاهد،20 میلی گرم درلیتر) سیلیسیوم با غلظت های مختلف(صفر به عنوان شاهد، 10، 20،ذ30، 40گرم در کیلوگرم شن) در دو رقم گوجه فرنگی (حمرا و AR-9704) به مدت 9 ماه در کرت های خرد شده به صورتی که اثر سیلیس در کاهش سمیت آلومینیم به عنوان اثر اصلی و عکس العمل ارقام گوجه فرنگی نسبت به آلومینیم به عنوان اثر فرعی و اثر سیلیسیم روی ارقام به عنوان اثر فرعی فرعی و به صورت کاملا تصادفی و در 3 تکرار در محیط کشت هیدروپونیک مطالعه شد. . برای بررسی تاثیرتنش آلومینیوم صفات مورفولوژیکی مانند ریشه، ساقه، برگ وروزنه برگی و ارتفاع دردورقم گیاه اندازه گیری شد. علاوه بر این شاخص های رشدی فیزیولوژیکی مانند آنزیم ها وپروتئین و میزان اسمولیت-های سازگار شامل قندهای محلول نیز اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تحت تنش عناصرسنگین مانند آلومینیوم میزان فعالیت آنزیم ها در هر دو رقم مورد مطالعه در تمام قسمت های گیاه افزایش یافته است.همچنین نتایج نشان داد با افزایش آلومینیوم در محیط کشت گیاه میزان شاخص های فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی در هر دورقم تغییرات معنی داری نشان داده است. همچنین تغییرات القا شده توسط تنش آلومینیوم موجب کاهش محتوای پروتئین و افزایش قند محلول در برگ و ریشه و باعث افزایش محتوی پلی فنل و اسیدهای آلی در برگ وریشه هردو رقم شده است. در این مطالعه رقم AR-9704تحمل نسبی بیشتری نسبت به رقم حمرا در شرایط تنش فلزات سنگین از جمله آلومینیوم را دارا می باشد.