فرهاد جعفرپورهمدانی

استاد

تاریخ به‌روزرسانی: 1403/02/18

فرهاد جعفرپورهمدانی

علوم پایه / فیزیک

رساله های دکتری

  1. بررسی وقایع نادر در سیستمهای دینامیکی دور از تعادل دارای حالات جاذب با استفاده از رهیافت دینامیک موثر
    سارا کاویانی 1397
  2. توابع انحراف بزرگ و فرآیندهای دور از تعادل
    سید علی اصغر تروهید 1396
    در این رساله ویژگیهای مربوط به مولدهای تصادفی در فرایندهای موثر متناظر با مقادیر غیرنوعی دسته ای از جریانهای جمع شونده زمانی و تابع گذار در فرایندهای پرشی مارکوف را مورد مطالعه قرار دادهایم که دارای تقارن گالاووتی-کوهن هستند. در واقع جریانهای انتروپیکی را در نظر گرفتهایم که مقدار نوعی آنها با مقدار نوعی نرخ تولید انتروپی در محیط متناسب بوده و ثابت تناسب، که آن را E با نشان میدهیم، میدان همیوغ جریان نام دارد. با انتخاب این جریانها بعنوان مشاهدپذیرهای دینامیکی مورد مطالعه و با استفاده از مفهوم مجموعه آماری بایاسشده مسیرها با میدان شمارنده ، که به مجموعه آماری شهرت دارد، نشان دادهایم که مولدهای تصادفی در فرایندهای موثر متناظر با مقادیر s و E-s از میدان شمارنده، نسبت به یکدیگر این انتیودرومیک هستند. همچنین درستی نتایج بدست آمده را با ارائه یک مثال دقیقاً حل پذیر مورد بررسی قرار دادهایم. مثال در نظر گرفته شده یک فرایند خلق و فنا در سامانهای کلاسیکی از ذرات با برهم کنشهای نزدیکترین همسایه روی زنجیرهای یک بعدی با مرزهای انعکاسی است که حالت پایای آن قبلاً بطور دقیق محاسبه شده است. در این مثال نشان دادهایم که چگونه میتوان اطلاعات مربوط به فرایند موثر در نقطه s=E را تنها با در دست داشتن اطلاعات حالت پایای سامانه، که به نقطه s=0 مربوط میشود، بدست آورد. بعلاوه دریافته ایم که برهم کنشهای موثر در نقطه s=E برخلاف برهم کنشها در فرایند اصلی، از نوع نزدیکترین همسایه نبوده و میتوانند بسیار پیچیده باشند. این درحالی است که هر دو فرایند دارای توزیع احتمال حالت پایای یکسانی هستند.
    خلاصه پایان نامه

  3. مجموعه های آماری دینامیکی و مشاهده پذیرهای جمعی
    معصومه خامه چی 1396
  4. افت وخیز مشاهده پذیرهای دینامیکی در فرایندهای تصادفی
    پگاه ترکمان 1396
    فرایندهای مارکوف در مدلسازی بسیاری از سامانه های تصادفی مهم مورد استفاده قرار میگیرند. در سالهای اخیر مسئله شرطی سازی یک فرایند مارکوف روی یک رخداد نادر از نوع انحراف بزرگ مورد توجه خاصی قرار گرفته است. این کار به معنی مقید کردن مقدار یک مشاهده پذیر دینامیکی روی یکی از مقادیر غیرنوعی آن است. از طرف دیگر یک فرایند غیرشرطی، معروف به فرایند موثر یا واداشته، وجود دارد که در آن این مقدار غیرنوعی به نوعی تبدیل میشود. ما در این رساله به مطالعه افت وخیزهای مشاهده پذیرهای دینامیکی در برخی مدلهای واکنش-پخش تک گونه ای طردی با برهمکنشهای نزدیکترین همسایه روی زنجیرهای یک بعدی با مرزهای باز پرداختیم. در مرحله اول، حالت خاصی از مدل گلوبر نامتقارن در دمای صفر با شرط مرزی باز را درنظر گرفتیم که در آن آهنگهای گذار مربوط به دو فرایند فنا از چپ و تفکیک از راست در بدنه زنجیر غیرصفر و آهنگهای گذار این دو فرایند در جهت عکس برابر صفر میباشند. در این مدل افت وخیزهای اکتیویته، که بعنوان تعداد دفعات تغییر پیکربندی سامانه در یک مسیر دینامیکی تعریف میشود، را مورد مطالعه قرار دادیم. تابع توزیع این مشاهده پذیر دینامیکی را در حد زمانهای طولانی، به کمک رهیافت انحراف بزرگ محاسبه کردیم. از طرف دیگر، با در نظر گرفتن یک مجموعه آماری از مسیرهای دینامیکی و اعمال رهیافت انحراف بزرگ، دریافتیم که این سامانه دستخوش یک سلسله گذار فاز دینامیکی میشود. سپس مسئله شرطی سازی فرایند روی مقادیر غیرنوعی اکتیویته و نمایش آن توسط یک فرایند غیرشرطی را در نظر گرفتیم. ما دریافتیم که برهمکنشهای موثر بلند برده و دینامیک موثر مدل را میتوان برحسب جبهه شوکهایی با برهمکنش دافعه توصیف نمود. در هر مورد نتایج دقیق عددی با محاسبات تحلیلی مقایسه شده است. در مرحله بعد، این پرسش را مورد بررسی قرار دادیم که آیا مانند مدل گلوبر مطالعه شده، دینامیک موثر همواره متفاوت از دینامیک نوعی است. در راستای پاسخ به این پرسش، با مطالعه افت وخیزهای جریان واکنش-پخش کل ذره در مدلهای واکنش-پخش اشاره شده در بالا دریافتیم که تحت برقراری قیودی روی آهنگهای گذار، مقدار جریانی وجود دارد که به ازای آن مولد فرایند تصادفی موثر (تا حد بازمقیاس بندی قواعد دینامیکی میکروسکوپی) دقیقاً مشابه مولد تصادفی فرایند اصلی است. سپس نشان دادیم که این رهیافت را میتوان به هر مش
    خلاصه پایان نامه

پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد

  1. بررسی گذار فاز در گاز واندروالس به وسیله برنامه نویسی پایتون
    حاجی بابایی امیر 1401
    در رابطه با پیوند بین اتمهای یک مولکول میتوان نکات بسیار زیادی را مورد بررسی و مطالعه قرار داد اما آنچه برای ما اهمیت دارد پیوند بین مولکولی است و اینکه اساسا با تغییر شرایط در سامانه و محیط به نقطه گذار فاز یعنی تبدیل مایع به گاز و بالعکس برسیم. در این پژوهش قرار است به صورت مشخص به مساله تغییر فاز در گاز واندروالس بپردازیم و نشان دهیم در شرایط مختلف دچار گذار فاز میشود. یک سامانه با دما و فشار ثابت شامل یک پیستون که در حمامی با فشار و دمای متغیر قرار گرفته است را درنظر میگیریم. تغییر فشار و دمای حمام در شرایط تعادل ترمودینامیکی و مکانیکی باعث تغییر حجم سامانه میشود که با افزایش حجم ماده درون پیستون به فاز گاز و با کاهش حجم ماده درون سامانه به فاز مایع تبدیل میگردد.پایدارترین حالت سامانه در دما و فشار ثابت حالتی است که در آن تابع گیبس کمترین مقدار خود را داشته باشد. به راحتی برنامه ای بر مبنای تابع فوق در محیط پایتون میتوان نوشت و در نهایت حالتهای مختلف سامانه و گذار فاز را مورد مطالعه قرار داد.
    خلاصه پایان نامه

  2. مطالعه رابطه افت و خیز - اتلاف با کمک رهیافت نرمودینامیک تصادفی
    حشمت الله قاضی زاده 1400
  3. محاسبه تابع انحراف بزرگ برای یک مدل ساده از بیان ژن
    مرجان برازنده نیک 1400
  4. پراکندگی های محدودکننده تحرک گاز الکترونی دو بعدی در ساختارهای چندلایه ای نیمه هادی های مدوله ی آلاییده ناهمگون
    مژگان سهرابی 1399
    در حالی که مطالعات ترابردی منتشر شده پیشین بر روی خواص توده ای متمرکز بود، پیش بینی موثر دستگاه های ناهمگون دو بعدی(2D) مستلزم مدل سازی دقیق آثار حبس کوانتومی حامل ها در کانال های دو بعدی است. این یک شرط لازم برای درک، پیش بینی و بهینه سازی آثار آلایش دور، زبری فصل مشترک یا وابستگی حرارتی تحرک الکترون است. در این پژوهش سازوکارهای پراکندگی صوتی، پراکندگی ناخالصی دور، پراکندگی فصل مشترک، پراکندگی پتانسیل تغییر شکل و پراکندگی در رفتگی و اثر آن ها بر تحرک گاز الکترون دو بعدی در ساختار چند لایه ای مدوله آلاییده ناهمگون مورد مطالعه قرار گرفته است. نمودار تغییرات تحرک الکترون ها در این ساختار بر حسب چگالی الکترون صفحه ای و دما برای مقادیر مختلف پهنای چاه کوانتومی، پهنای لایه تهی، چگالی ناخالصی و پتانسیل تغییر شکل محاسبه و رسم شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که پراکندگی در رفتگی در دمای پایین سازوکار پراکندگی غالب بوده و تحرک گار الکترونی دو بعدی قویا متاثر از دانسیته در رفتگی ها می باشد.
    خلاصه پایان نامه

  5. مدل سازی تصادفی بیان ژن
    اعظم حسین نژاد 1399
    موضوع مورد بررسی در این پایان نامه، مدل سازی فرآیند بیان ژن در یک سلول از دیدگاه آماری می باشد. ما فرآیند بیان ژن را با یک فرآیند مارکوف تصادفی مدل سازی می کنیم. معادله چپمن-کولموگروف را برای فرآیندهای مارکوف می نویسیم که در نهایت منجر به معادله اصلی خواهد شد که تحول زمانی حاکم بر تابع توزیع احتمال متصل mRNA و پروتئین را به ما می دهد. برای حل معادله اصلی و یافتن تابع توزیع، ما در ابتدا فرض می کنیم طول عمر پروتئین بسیار بیشتر از طول عمر mRNA است. ما سپس از روش تابع مولد، برای حل معادله اصلی استفاده می کنیم، که باعث ساده تر شدن معادله دیفرانسیل می شود. با یافتن تابع مولد و استفاده از تبدیل لاپلاس آن، تابع توزیع فراوانی پروتئین محاسبه خواهد شد. از طرف دیگر، با استفاده از تابع مولد، می توانیم مقدار میانگین، واریانس و نویز را برای فراوانی پروتئین محاسبه کنیم. سرانجام تابع توزیع برای حالت پایا بدست می آید، که یک تابع توزیع دوجمله ای منفی می باشد و با افزایش فراوانی پروتئین به تابع گوسی تبدیل می شود. با این فرض که پروتئین به صورت انبوه تولید می شود، می توانیم معادله اصلی موثر پروتئین را برای بیان ژن بدست آوریم. ما این معادله را حل می کنیم و نشان می دهیم که جواب آن معادل با تقریب گاما بزرگ می باشد.
    خلاصه پایان نامه

  6. مطالعه فرآیند موثر در یک مدل طردی نامتقارن با جریان بالا
    فریبا محبی حسن ابادی 1398
  7. قانون اول و دوم ترمودینامیک تحت جفت شدگی قوی
    مهرانگیز نامور 1398
  8. برآورد مستقیم توابع انحراف بزرگ در سامانه های غیر تعادلی
    زهرا شاملوئی 1398
  9. گشت تصادفی کوانتمی یک بعدی روی زنجیرهای باز و بسته
    ارغوان بختیار 1397
  10. توابع انحراف بزرگ در دستگاههای اتلافی کوانتمی
    سحر گوهری 1397
  11. مسئله نرخ تولید آنتروپی در سامانه های دور از تعادل با واکنش های بازگشت ناپذیر
    سحر مرامی 1397
  12. روشهای اختلالی در یافتن توابع انحراف بزرگ
    ایمان عبدلی 1396
    در این پایان نامه روشی برای محاسبه تابع مولد کل کیومولنت های یک مشاهده پذیر دینامیکی جمع پذیر ارائه می شود. برای انجام این کار یکی از محبوب ترین مدل های فیزیک آماری غیر تعادلی را در نظر می گیریم: فرایند طرد نامتقارن ساده یا ASEP. یک نتیجه کلاسیک از قضیه انحراف بزرگ زمانی دانسکر-واردهان این است که تابع مولد کیومولنت های هر مشاهده پذیر دینامیکی جمع پذیر برابر با بزرگترین ویژه مقدار ماتریس مارکوف اصلاح شده مربوطه می باشد. از طرف دیگر، تابع مولد کیومولنت ها و تابع انحراف بزرگ، تبدیل لژاندر یکدیگرند. در مجموع، در نهایت می توانیم تابع انحراف بزرگ حول یک نقطه را از بزرگترین ویژه مقدار ماتریس مارکوف اصلاح شده بدست آوریم. به دلیل پیچیدگی در معادله های منجر به محاسبه بزرگترین ویژه مقدار، در عمل، محاسبه تابع انحراف بزرگ کیومولنت های یک مشاهده پذیر دینامیکی جمع پذیر، به سادگی برای یک اندازه متناهی، ممکن نیست. از این رو برای محاسبه آن از روش های تقریبی استفاده می شود. ما در این پایان نامه از روش های اختلالی برای یافتن توابع انحراف بزرگ استفاده می کنیم، که ' نهاده ماتریسی اختلالی` نامیده می شود.
  13. برگشت پذیری شرطی در سیستمهای تصادفی غیر تعادلی
    فاطمه کریمی 1396
  14. گذارفاز در دستگاههای تصادفی غیر مارکوف
    مرضیه اوشلی 1396
  15. دینامیک موثر و انحرافات بزرگ در فرآیندهای تصادفی
    سیده شیما جمالیان 1395
    وقایع نادر در بسیاری از زمینه های فیزیکی مهم هستند: مثال های کلاسیکی شامل گذار فاز، تاشدگی پروتئین و واکنش های شیمیایی. در آن موارد، سامانه بین دو فضای گسسته گذار می کند و ابزارهای تحلیلی و محاسباتی متنوعی در دسترس هستند. وقایع نادری که در نظر ماست توسط مشاهدهپذیرها که یکی از دو نوع می توانند باشند تعریف می شوند. اولین نوع از مشاهدهپذیرها مسیر سامانه ای است که شامل مجموعه ی مرتبی از حالت هایی است که سامانه با آن روبرو می شود و زمان هایی که گذارها در آن رخ می دهد. نوع دوم مشاهدهپذیرها انتگرال زمانی کمیت هایی که وابسته به حالت هستند. اثبات شده که مسیرهای نادر مورد علاقه در این سامانه ها می توانند به عنوان مسیرهای نوعی برای برخی از سامانه های اصلاح شده که به آن ها مدل کمکی می گوییم ارجاع داده می شوند. مدل کمکی تصادفی را که مسیرهای بی جهت آن با مجموعه های جهت دار مدل اصلی مصادف می شوند، می سازیم. مدل کمکی بسیاری از ویژگی های مهم سامانه ی اصلی مورد نظر را در بر دارد: اگر مدل اصلی خاصیت مارکوف دارد آن گاه مدل کمکی هم دارد. در بسیاری از موارد مدل کمکی تقارن مدل اصلی را دارد و دیگر ویژگی ها مانند محدودیت های جنبشی نیز محفوظ است. در این پایان نامه ما چند نتیجه ی کلیدی که با طبیعت و وجود این مدل های کمکی در ارتباط است و واکنش های موثری که در آن ها وجود دارد بررسی می کنیم.
  16. نظریه انحراف بزرگ برای سامانه های غیر ارگودیک
    ندا چهاردولی 1394
  17. گذارفازهای دینامیکی در مجموعه های آماری دارای افت و خیز زمانی
    سحر نژادمسافر 1394
  18. تقارنهای خاص در توابع انحراف بزرگ
    فلورا پورسلیم 1394
  19. رخدادهای نادر و تابع انحراف بزرگ در مکانیک آماری دور از تعادل
    فاطمه بیگ محمدی 1393
  20. چگالش در مکانیک آماری دور از تعادل دستگاههای یک بعدی
    امین یزدان دوست همدانی 1393
  21. مدلهای پلیمر روی شبکه
    فرهاد درسی 1392
  22. بررسی توزیع پول در جامعه با استفاده از مدلهای تصادفی فیزیک
    عاطفه محمدی تلوار 1392
  23. فرآیندهای تصادفی در علوم انسانی
    نسرین یعقوب شاهی 1392
  24. بررسی توزیع پول در جامعه با استفاده از مدلهای تصادفی فیزیک
    عاطفه محمدی تلوار 1392
  25. بررسی جواب های سالیتونی معادله غیرخطی هیروتا-ساتسوما
    بهرام سهرابی 1392
  26. بررسی جواب های سالیتونی معادله غیرخطی هیروتا- ساتسوما
    بهرام سهرابی 1392
  27. شکست تقارن در دستگاه های پخش واداشته
    رضوان ترکاشوند 1392
  28. شکست تقارن در سیستمهای پخش واداشته
    رضوان ترکاشوند 1392