سعید گرشاسبی فخر

استادیار

تاریخ به‌روزرسانی: 1403/10/01

سعید گرشاسبی فخر

علوم اقتصادی و اجتماعی / علوم اقتصادی

رساله های دکتری

  1. تعیین عوامل موثر بر پذیرش اسناد خزانه اسلامی توسط پیمانکاران در مناطق مختلف ایران و تقاضای اسناد خزانه اسلامی در بازار فرابورس ایران
    1402
    تامین مالی پروژه ها و طرح های عمرانی در کشور همواره اهمیت بسیاری داشته است چرا که توقف پروژه‌ها نه تنها کشور را از مزایا و خدمات آن پروژه‌ها تا مدت زمان طولانی محروم می‌کند، بلکه به دلیل تحمیل هزینه‌های نگهداری پروژه‌های نیمه کاره به دولت و همچنین افزایش قیمت مصالح و خدمات ناشی از تورم و رشد قیمت آنها، قیمت تمام شده پروژه را به شدت افزایش می دهد. اسناد خزانه اسلامی، ابزاری است که می‌تواند این نوسانات را پوشش دهد؛ لکن تامین کسری بودجه پروژه ها از این طریق نیز دارای مشکلاتی از قبیل تمایل نداشتن پیمانکاران و تناسب نداشتن میزان انتشار با عملکرد تحقق یافته (نبود تقاضا)، ریسک نقدشوندگی و در نهایت کاهش ارزش شدید در بازار فرابورس (نبود تقاضا در بازار) را دارد، بنابراین باید تقاضا و پذیرش اسناد خزانه اسلامی بوجود امده و تقویت گردد برای بررسی این چالش در مطالعه حاضر عوامل موثر بر پذیرش پیمانکاران و تقاضای این اسناد در بازار فرابورس بررسی گردید. برای این مهم از مدل تقاضای تقریبا ایده ال و روش حداقل مربعات جزیی بهره برده شد که براساس نتایج حاصله افزایش دارایی های پیمانکار بر پذیرش اسناد خزانه اسلامی تاثیر مثبت داشته و از طرف دیگر افزایش نرخ تورم و نرخ تنزیل در بازار ثانویه بر میزان پذیرش اسناد خزانه اسلامی تاثیر منفی دارد و از طرفی افزایش درآمد سرمایه گذاران و کاهش نرخ سود بانکی بر میزان تقاضای اسناد خزانه اسلامی تاثیر مثبت داشته ولیکن افزایش تورم بر میزان تقاضای اسناد خزانه اسلامی تاثیر منفی دارد.
  2. تحلیل تاثیر اعتماد و نوآوری بر رشد اقتصادی
    1402
    در چند دهه گذشته، موضوع سرمایه اجتماعی و مولفه های آن به ویژه اعتماد و نوآوری و اثر آن ها بر رشد اقتصادی موردتوجه محافل دانشگاهی و پژوهشی قرار گرفته که نشان از اهمیت خاص این حوزه است. در همین راستا، هدف اصلی این رساله حاضر بررسی اثر شاخص اعتماد و نوآوری بر رشد اقتصادی در کشورهای منتخب که در دو دسته کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه برای سال های 2019-2009 است. برای تحقق این هدف مهم، در ابتدا شاخص اعتماد از طرح نظرسنجی ارزشی جهان استخراج شد. سپس با استفاده از مدل گشتاورهای عمومی تعمیم یافته (GMM) تاثیر شاخص اعتماد و نوآوری بر رشد اقتصادی موردبررسی قرار گرفت. متغیر تاخیری تولید ناخالص داخلی به قیمت ثابت، تشکیل سرمایه ثابت (به قیمت ثابت)، شاخص توسعه انسانی، نرخ تورم مصرف کننده، شاخص نوآوری، تعداد نیروی کار، شاخص آزادی اقتصادی و شاخص باز بودن تجاری در کنار شاخص اعتماد به مدل اضافه شده است. تمامی متغیرهای توضیحی در سطح ایستا بوده و لذا این متغیرها دارای رابطه بلندمدت با رشد اقتصادی هستند. بر اساس نتایج به دست آمده شاخص اعتماد در کشورهای توسعه یافته اثر مثبت و معناداری بر رشد اقتصادی دارد ولی در کشورهای درحال توسعه در سطح معنی داری 90 درصد تاثیر منفی بر رشد اقتصادی این گروه از کشورها دارد.

پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد

  1. عنوان: تاثیر سیستم های مالیاتی در تداوم کسب وکار شرکت های کوچک - متوسط و خرد در استان همدان(مورد مطالعه: بازه ی زمانی 10 ساله)
    1402
    هدف اصلی در این تحقیق بررسی تاثیر سیستم های مالیاتی در تداوم بیزینس ( کسب و کار) شرکت های کوچک – متوسط و خرد در بازه ی زمانی 10 ساله بود. پژوهش حاضر از نظر ماهیت، کاربردی و از نظر هدف از نوع توصیفی - علمی می باشد که بر اساس اطلاعات واقعی بازار سهام و صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام گرفته است. داده های مورد نیاز در این تحقیق به صورت گردآوری داده های خام از سایت کدال و سایت بانک مرکزی جمع آوری شده است؛ روش تجزیه و تحلیل این تحقیق با استفاده از نرم افزار ایویوس ورژن 6.6 است. بر این اساس، به منظور انتخاب روش داده های تابلویی با اثرات ثابت در مقابل روش داده های تلفیقی، آزمون های F لیمر و هاسمن انجام شده است.نتایج یافته های پژوهش نشان داد که با توجه به کشش های درآمد حقیقی مالیاتی که با ضریب منفی و کوچکتر از یک به دست آمده می توان فهمید که چه در مدل کوتاه مدت چه در بلند مدت با توجه به تداوم طولانی و کشش منفی توجه به داشتن یک سیستم مالیاتی مطلوب را بیش از پیش آشکار می کند.
  2. بررسی و تحلیل کار و تلاش در سیره علوی با تاکید بر جهاد اقتصادی
    1402
    واژه جهاد به معنای تلاش مضاعف و هدفمند در دین اسلام جایگاه ویژه‌ای دارد و پرداختن به آن در آیات متعددی از قرآن مجید اهمیت مضاعف آن گوشزد می‌کند. مسلمانان اجازه ندارند هیچ‌گونه وابستگی به بیگانگان داشته باشند و همواره باید با جدیت تمام بر اوضاع فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، نظامی و... اطراف خود مسلط باشند. با توجه به سیاست‌های خصمانه دشمنان و تمرکز ایشان بر تحریم‌های اقتصادی، جهاد اقتصادی در اولویت است. مطالعه تاریخ نشان داده است مردمی که وابسته‌اند و اقتدار اقتصادی ندارند بیشتر مورد هجمه قدرت‌های برتر قرار می‌گیرند و سلطه سیاسی و فرهنگی بر آنها راحت‌تر خواهد بود. امت اسلامی موظف است برای حفظ عزتمندی خود و خنثی کردن توطئه دشمنان همواره در حال مبارزه باشد و با تسلط بر اقتصاد و معیشت، هرگونه تهدید به مال و جان جامعه اسلامی را دفع کند. بی‌شک برای رسیدن به رشد و رونق اقتصادی و عدم وابستگی به بیگانگان باید فرهنگ کار و تلاش و مجاهدت در جامعه نهادینه شود و همه مردم برای داشتن جامعه‌ای آباد و برخوردار از اقتصادی قوی سخت تلاش مستمر نمایند. خستگی برای مجاهد معنی ندارد چون کار برای خدا و اعتلای اقتصادی و ایجاد رفاه و امنیت علاوه بر وظیفه بودن، شیرین و لذت‌بخش است. هر جامعه‌ای که با این فرهنگ عجین نباشد زیر بار استعمار اقتصادی و فرهنگی و سیاسی دشمنان قرار خواهد گرفت. تحریم‌های ظالمانه ابرقدرت‌ها در عرصه اقتصادی ملت‌های ضعیف را به بردگی کشیده و ثروت‌های خدادادی منطقه چه ظالمانه به غارت می‌رود و این فشارها ضرورت اقتصادی قوی و خوداتکا را دوچندان می‌نماید تا در پرتو آن دشمن، فشارهای دشمن بی‌اثر شود و حتی در عرصه‌های دیگر از جمله عرصه نظامی، جرات و جسارت هرگونه تجاوز و تهاجم به بلاد مسلمین را از ذهن خود دور نماید. در این پایان‌نامه به «تحلیل و بررسی کار و تلاش در سیره علوی با تاکید بر جهاد اقتصادی» پرداخته شد. در جامعه آرمانی مهدوی، انسان‌های موحد به اقتصاد نیز توجه دارند و تلاش دارند اقتصادی خوداتکا، مقاوم و پیشرفته رقم زنند تا به بیگانکان وابسته نباشند. امروزه علما وظیفه ‌دارند با تبیین موضوعیت جهاد اقتصادی، زمینه را برای فعالیت و مشارکت هرچه بیشتر مردم در این عرصه فراهم سازند و طبعا با این مشارکت و همراهی و همکاری، زمینه شکوفایی اقتصاد فراهم خواهد شد و مردم طعم شیرین اقتصاد مبتنی بر اسلام و آموزه‌های اسلامی را خواهند چشید و این فعالیت خود زمینه را برای گسترش و ظهور و بروز آموزه‌های اسلامی در جامعه بشری را فراهم خواهد ساخت. یکی از مولفه‌های جامعه آرمانی مهدوی، اقتصاد پویا و شکوفا است و دستیابی به این مهم بدون جهاد اقتصادی ممکن نیست. در این پایان‌نامه، پژوهشگر از روش‌ تحقیق کتابخانه‌ای و میدانی بهره برده است. یافته‌های تحقیق حاکی از آن است در سیره علوی کار و تلاش از قداست برخوردار است و ایشان با مجاهدت سعی در شکوفایی اقتصادی و ارتقاء سطح معیشتی مردم داشت. از دیدگاه امام علی، زیربنای جهاد اقتصادی کار و تلاش و رونق تولید است. بنابراین در چرخه اقتصاد باید بسیار مجدانه تلاش کرد و مسلمانان باید مجاهدانه در این میدان وارد شود مهم‌ترین مبانی جهاد اقتصادی توحیدمحوری و عدالت اجتماعی است. فقدان برنامه‌ریزی و تدبیر، راحت‌طلبی و ناکارآمدی، اسراف و تبذیر و تجمل‌گرایی و... از جمله موانع در شکوفایی اقتصادی جامعه است.
  3. بررسی عوامل موثر بر بقای بیکاری با تاکید بر شاخص پیچیدگی اقتصادی در اقتصاد ایران
    1402
    بیکاری یکی از مهم ترین مباحث بسیاری از کشورها و بویژه اقتصادهای درحال توسعه مانند اقتصاد ایران بوده است. اهمیت مسئله بیکاری به گونه ای است که همواره مورد ارزیابی و پایش سیاستمداران و تصمیم گیرندگان اقتصادی قرار می گیرد. در این میان اندیشمندان و صاحب نظران اقتصادی همواره به دنبال راه حلی هستند که معضل بیکاری را بر طرف نمایند. این درحالی است که اگر تصمیم گیرندگان اقتصادی بخواهند به دنبال راه حل این مشکل باشند، اثرگذاری متغیرهای مختلف بر نرخ بیکاری نمی تواند به تنهایی تصویری درست درجهت حل این مشکل ارایه نماید، بلکه باید اثر متغیرهای مختلف بر بقای این مشکل را مورد بررسی قرار داد. منظور از بقای بیکاری ، همان بررسی طول مدت دوره بیکاری می باشد که از لحاظ اقتصادی و اجتماعی اهمیت فراوان دارد. با معرفی رویکردهای نوین اقتصادسنجی در تحلیل عوامل موثر بر بقای پدیده های اقتصادی ازجمله معضل بیکاری، هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر متغیرهای مختلف اقتصادی و بویژه شاخص پیچیدگی اقتصاد بر بقای بیکاری می باشد. براین اساس مطالعه حاضر به دنبال ارایه شواهدی از متغیرهای کلان اقتصادی نظیر نرخ تورم، نرخ ارز، بهره وری نیروی کار و شاخص پیچیدگی اقتصادی بر بقای بیکاری با استفاده از داده های بانک مرکزی ایران طی دوره 1375 تا 1401 می باشد. نتایج نشان می دهد که متغیر های تورم ، نرخ ارز موثر واقعی تاثیر مثبت بر بقای بیکاری دارند که باعث افزایش بقای بیکاری می شود . متغیر بهره وری نیروی کار و پیچیدگی اقتصادی نیز اثری منفی بر بقای بیکاری دارد که باعث می شود بقای بیکاری( طول مدت بیکاری )کاهش پیداکند.