پروفایل استاد - دانشگاه بوعلی سینا همدان
استادیار
تاریخ بهروزرسانی: 1403/08/10
لیلا کاشی
کشاورزی / گیاهپزشکی
پایاننامههای کارشناسیارشد
-
بررسی کنترل بیولوژیکی نماتد ریشه گرهی (Meloidogyne sp) توسط قارچ تریکودرما (Trichoderma spp.) در گیاه گوجه فرنگی و تاثیر القا کننده گوگرد معدنی (Mineral sulfur) بر آن در شرایط گلخانه
افشین طالبی 1402اکثر روش های کنترل نماتدها به علت خاکزی بودن و انگل داخلی بودن کارایی لازم را نداشته است یا در برخی موارد نظیر کنترل شیمیایی برای سلامتی انسان و محیط زیست پرخطر بوده و هزینه های بسیاری را تحمیل میکنند. لذا روش های جایگزین مانند کنترل بیولوژیک میتواند بهترین جایگزین باشد.در این مطالعه، تاثیر عصاره 3 جدایه ی قارچ Trichoderma harzianum بر مرگ و میر لارو سن دوم نماتد Meloidogyne javanica و ممانعت از تفریخ تخم در شرایط آزمایشگاهی در سه روز متوالی در قالب طرح کاملا تصادفی و آزمایش فاکتوریل در ده تکرار مورد بررسی قرار گرفت. در مطالعات گلخانهای، آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کاملا تصادفی در دو تست با پنج تکرار و نه تیمار (شاهد (گیاه سالم)، نماتد، نماتد +گل گوگرد + هر یک از ایزوله های قارچ A، B وC همراه با نماتد + هر یک ازایزولههای قارچ A،B وC) طراحی گردید. پس از دو ماه شاخصهای رشدی گیاه گوجه فرنگی و شاخصهای بیماریزایی نماتد ریشهگرهی Meloidogyne javanica ارزیابی گردید. همچنین نتایج این پژوهش بهطور کلی بیانگر افزایش شاخصهای رشدی در تیمارهای تلفیقی (گل گوگرد + قارچ) نسبت به شاهد و استفاده قارچ یا گل گوگرد به تنهایی میباشد. همچنین استفاده تلفیقی گل گوگرد و قارچ سبب کاهش شاخصهای بیماریزایی نماتد نیزگردید. نتایج بررسیهای آزمایشگاهی نشان دهنده مهار بسیار معنیدار قارچ Trichoderma harzianum نسبت به شاهد گردید. با توجه به افزایش رشد قارچ Trichoderma harzianum همراه با گل گوگرد در محیط کشت PDA در دو جدایه و عدم تفاوت معنیدار یکی از جدایههای قارچ تریکودرما در حضور گل گوگرد میتوان گفت کاربرد تلفیقی این قارچ همراه با گل گوگرد به مراتب موثرتر از استفاده هر کدام به تنهایی در شرایط گلخانه است.
خلاصه پایان نامه
-
بررسی کنترل بیولوژیکی نماتد مولد غده (Meloidogyne sp) توسط Trichoderma spp. و گوگرد در گیاه خسار در شرایط گلخانه
فاطمه سلطانی طالع 1402چکیده: امروزه با افزایش کشت خیار در گلخانهها و مزارع کشاورزی، آلودگیهای فراوانی در سطح مناطق کشت خیار به نماتد مولد گره ریشه مشاهده میشود. اهمیت غذایی و افزایش سطح کشت ، لزوم تحقیق در زمینه کنترل این بیماری بدون استفاده از سموم شیمیایی بهمنظور حفظ محیط زیست را نشان میدهد. در این پژوهش اثر سه گونه/جدایه قارچ تریکودرما به همراه گوگرد آلی جهت کنترل بیماری نماتد مولد گره ریشه روی گیاه خیار رقم حساس نگین در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. بهاینمنظور طی بازدیدهای مکرر از گلخانههای خیار آلوده به نماتد ریشهگرهی، نمونهبرداری انجام شد. پس از خالصسازی و تکثیر نماتد و بر اساس ویژگیهای ریختشناختی و ریختسنجی لارو سن دوم و شبکه کوتیکولی انتهایی بدن نماتد ماده بالغ،گونه نماتد جداسازی شده Meloidogyne javanic تشخیص داده شد. همچنین جهت جداسازی و شناسایی گونههای تریکودرما از مزارع مختلف شهرستان رزن نمونهبرداری انجام شد. بر اساس مشخصات ریختشناختی و شناسایی مولکولی در واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) سه گونه تریکودرما شامل Trichoderma crassum،T. harzianum و T. afroharzianum تشخیص داده شد. آزمایشات در دو مرحله شامل شرایط آزمایشگاه و شرایط گلخانه انجام شد. در بررسی آزمایشگاهی اثر متقابل M. javanicaگوگرد آلی و گونههای قارچ تریکودرما (عصارهی قارچها در سه غلظت پایه، 1/0 و 01/0) در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در پنج تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج بررسی آزمایشگاهی نشان داد پس از گذشت 72 ساعت گونه T. crassum در غلظت پایه، با میزان 3/83 درصد بیشترین تاثیر را در مرگ و میر لاروهای سن دو نماتد M. javanica نشان داد. گوگرد آلی نیز بعد از گذشت 72 ساعت منجربه مرگ و میر 3/46 درصد از لاروها گردید. همچنین بین غلظتهای مختلف گونههای تریکودرما و زمانهای مختلف (24، 48 و 72 ساعت) اختلاف معنیدار وجود داشت که نشان داد استفاده از هر سه گونه قارچ انتخاب شده و گوگرد در غلظت پایه و پس از گذشت 72 ساعت، تاثیر بهتری در کنترل لاروهای سن دو نماتد M. javanica داشت. همچنین گونه T. crassum در غلظت پایه پس از گذشت هشت روز با میزان 1/63 درصد بیشترین تاثیر را در بازدارندگی تفریخ تخمها نشان داد. کاربرد تلفیقی غلظت پایه از گونههای تریکودرما و گوگرد تاثیر بهتری در بازدارندگی از تفریخ تخمه
خلاصه پایان نامه
-
مطالعه پوسیدگی های قارچی ریشه لوبیا در استان کرمانشاه و کنترل بیولوژیک آنها بوسیله تریکودرما
شبنم لقمانی 1399حبوبات، قارچ بیمارگر، کنترل بیولوژیک، تریکودرما حبوبات پس از غلات دومین گروه از محصولات زراعی به شمار میآیند. لوبیا نیز گیاهی از این گروه است. لوبیا در بین حبوبات بی شترین سطح زیر کشت را در دنیا دارا میباشد. از جمله عواملی که باعث خسارت جدی و کاهش عملکرد محصولات کشاورزی میشوند، قارچهای بیمارگر گیاهی میباشند. قارچ های Raizoctonia solani و Fusarium solani در استان کرمانشاه و در مناطق دیگر کشور همه ساله خسارات قابل توجهی را به کشاورزان وارد میکنند، به طوری که در مناطق آلوده تا 85 درصد محصول را از بین میبرند که با توجه به خاکزاد بودن عوامل بیماری، کنترل آنها بسیار دشوار است. با توجه به اینکه برای کنترل بیماری روشهای شیمیایی خیلی موثری وجود ندارند و اکثر ارقام مقاوم نیز دارای صفات منفی مانند دوره رشد طولانی میباشند، یکی از روشهای جایگزین استفاده از روش کنترل بیولوژیک با استفاده از قارچهای پروبیوتیک است. در این تحقیق، ده جدایه مربوط به ده گونه جنس تریکودرما از کلکسیون قارچشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا تهیه و تاثیر آنها در دو آزمایش کشت متقابل و ترکیبات فراردر جلوگیری از رشد قارچ بیمارگر بررسی شد و سپس اثرشان در گلخانه و در قالب طرح کاملا تصادفی بر بیماری پژمردگی ریشه و طوقه گیاهان لوبیا ناشی از دو قارچ پاتوژن F. solani و R. solani به صورت جداگانه و به صورت تلفیق دو پاتوژن مورد بررسی قرار گرفت. در کنترل بیماری پژمردگی ریشه و طوقه گیاهان لوبیا ناشی از R. soalni ، گونه T. brevicompactum ، در کنترل بیماری پژمردگی ریشه و طوقه گیاهان لوبیا ناشی از F. solani ، گونه T. harzianum و در حالت تیمار همزمان دو بیمارگر نیز گونه T. viridescense موثرترین تیمارها بودند و نقش موثری بر افزایش صفات رشدی نیز داشتند . با توجه به نتایج به دست آمده توصیه میشود که از فرمولاسیون این جدایهها در کنترل بیماری پژمردگی ناشی از این دو پاتوژن استفاده گردد.
-
بررسی اثر متقابل ژنتیکی نماتد سیست طلایی سیب زمینی با گیاه میزبان با استفاده از داده ها ی نسل نوین توالی یابی
سمیه طراوتی احمد 1398سیبزمینی به طور وسیع در سراسر جهان کشت میشود و سرشار از نشاسته، پروتئین، ویتامین B2 و آنتی اکسیدان میباشد همچنین یک رژیم غذایی مناسب برای بشر میباشد. هر ساله خسارتهایی زیادی ناشی از آفات و بیماریهای به این محصول وارد میشود. یکی از مهمترین و خطرناکترین آفات، نماتد سیست طلایی سیبزمینی میباشد که در اکثر کشورها جزء آفات قرنطینهای میباشد. اخیرا این آفات در ایران نیز گزارش شده است. هدف این پژوهش ارزیابی اثرات متقابل ژنتیکی بویژه microRNA هایی است که از نماتد به گیاه میزبان منتقل شده و باعث سرکوب سیستم ایمنی گیاه و نفوذ و کنترل بیشتر نماتد سیست طلایی سیبزمینی در گیاه می گردد. همچنین یافتن عناصری از گیاه بویژه microRNA ها که باعث تقویت سیستم ایمنی گیاه یا سرکوب ژنهای مرتبط با تهاجم و بیماری زایی نماتد سیست طلایی سیبزمینی می- باشد. mir4968 با ژن E3UL اثرات متقابلی داشته که E3UL در سیستم ایمنی گیاه نقش دارد و در نتایج بدست آمده qPCR کاهش بیان این ژن را نشان داد. در مطالعه حاضر با آنالیز ترانسکریپتوم نماتد سیست طلایی دو microRNA ، mir4968 و mir466 شناسایی گردید. نتایج این تحقیق می تواند در ارائه استراتژهای اصلاح ارقام سیبزمینی در جهت مقاومت بیشتر به نماتد سیست طلایی سیب زمینی مورد استفاده قرار گیرد.
خلاصه پایان نامه
-
اثرات کاربرد ورمی کمپوست بر سینتیک جزءبندی شیمیایی فسفر و حرکت پوره سن 2 نماتد مولد غده (Meloidogyne sp.) در خاک
پریسا ظهرابی 1396-
-
اثرات کاربرد کود مرغی بر سینتیک جزٔبندی شیمیایی فسفر و حرکت پوره سن 2 نماتد مولد غده (Meloidogyne sp.) در خاک
فاطمه محمدی 1396-