محمد مولودی

استادیار

تاریخ به‌روزرسانی: 1402/12/24

محمد مولودی

علوم انسانی / حقوق

رساله های دکتری

  1. مطالعه تطبیقی نقش فاعل زیان در جبران کامل خسارت در حقوق ایران و فرانسه و انگلیس
    حسین قربانی 1402
    با پیشرفت های علمی و صنعتی قرون اخیر، اهمیت جبران خسارت در مسئولیت مدنی بیش از گذشته است و همگام با این تحولات علمی و تغییرات اجتماعی باید روش های جبران خسارت کارایی بیشتری داشته باشد. جبران خسارت به عنوان تعهد فاعل زیان، به عنوان مهم ترین هدف مسئولیت مدنی، حق زیان دیده به شمار می آید که تابع اصول متعددی چون اصل جبران کامل خسارت است. ایفای نقش فاعل زیان به عنوان رویکرد و روشی هدفمند در جبران خسارت بابیان احکام آن، در رساله ی حاضر موردمطالعه قرار می گیرد. اصل جبران کامل خسارت مهم ترین اصل در بحث جبران خسارت در نظام حقوقی ایران، فرانسه و انگلیس اصولاً با روش جبران عینی قابل تحقق است. در نظام حقوقی ایران ترجیح به اجبار فاعل زیان به جبران عینی خسارت است، اما در نظام حقوقی فرانسه و انگلیس، ترجیح به جبران پولی خسارت است . بر مبنای تفاوت ترجیح در روش، نظام حقوقی فرانسه و انگلیس بعنوان دو نظام حقوقی مترقی جهت مطالعه ی تطبیقی گزینش شده است. با توجه به تحقق جبران کامل خسارت بر مبنای ایفای نقش فاعل زیان، ترجیح یکسانی در نظام های حقوقی مورد بحث ایجاد می شود و نوعی هماهنگی، انسجام و ار تباط منطقی و عقلایی میان آنها برقرار می گردد. زیرا جبران خسارت در این نظام های حقوقی، بر مبنای روش های معمول اجباری و بدون مشارکت فاعل زیان، در برخی موارد در تحقق جبران کامل خسارت، موفقیت چندانی نداشته اند. ایفای نقش فاعل زیان به این ترتیب است که فاعل زیان، به جای انتظار برای تحمیل و اجبار به روش جبران از طرف محکمه، پیش قدم شده و راهکار و کیفیت جبرانی خویش را در مصادیق و اقسام خسارت قابل جبران با روش عینی، به زیان دیده اعلام می کند و در صورت رضایت زیان دیده به آن و پذیرش روش و کیفیت جبران اعلامی، تحقق جبران به این روش و کیفیت مورد حکم یا اجرا قرار می گیرد. با توجه به اینکه طرفین نسبت به محاکم، اطلاعات بهتری بر خسارت وارده و میزان آن و کیفیت و روش جبران مطلوب در اختیار دارند، بر سایر طرق جبران خسارت برتری پیدا می کند. ایفای نقش فاعل زیان مبتنی بر مبانی و توجیهات اقتصادی همچون جبران کامل خسارت زیان دیده به عنوان مهم ترین هدف از مسئولیت مدنی در نظر طرفین و عرف، تحقق اهداف پیشگیرانه و کاهش هزینه های اقتصادی و اجتماعی ورود و جبران خسارت است. از سوی دیگر در انطباق کامل با مبانی و ارزش های اخلاقی عدالت،
    خلاصه پایان نامه

  2. نظریه ذمه
    مهدی شهبازمحمدی 1400
    اصطلاح ذمه ازموضوعات بنیادی ومهمی است که درفقه وحقوق جایگاه ویژه وخاصی دارد.درفقه اسلامی هنگامی که تکلیف مالی،پایگاه مادی وخارجی معینی ندارد ظرفی به نام ذمه جعل گردیده است که باملاحظه تعاریفی که از ذمه مطرح است به نظرمی رسد ذمه را اعم از اینکه یک وصف شرعی که وجودش راشارع برای شخص فرض کرده بدانیم یا یک معنای مقدر در وجود انسان به عنوان یک ظرف،یک امر اعتباری عقلائی است که دیون وتعهدات مالی وغیرمالی اشخاص درآن اعتبارمی شود.درخصوص اینکه شخص درکدام مرحله از حیات خویش می تواند دارای ذمه گردد وپایان آن چه زمانی است واساساً صاحبان ذمه چه کسانی هستند نظر یکسانی در فقه وحقوق وجود ندارد.نظریه قاطبه فقهای اسلامی وحقوقدانان براین است که ذمه ازمختصات انسان است،چرا که تعهد وتکلیف مختص اوست لکن در پاره ای از منابع فقهی تصور نوعی ذمه برای حیوانات وجمادات به اعتبار ذمه داشتن مالک آنها،معقول به شمار رفته است. در خصوص قابلیت بقاء ذمه پس از فوت نیز نظرات متفاوتی درفقه اسلامی مطرح گردیده است عده ای معتقدند که ذمه از خصائص شخص زنده است به همین دلیل قائل به زوال ذمه پس از مرگ به دلیل نداشتن اهلیت استیفاء هستند.دسته ای دیگربرآنندکه ذمه میت پس ازفوت همچنان باقی ومستقل از ذمه ورثه می باشد.گروهی دیگرقائل به ازبین رفتن آن نمی باشند وبقای آن را بعدازفوت براساس ضرورت پذیرفته اند، لکن معتقدند که بعدازفوت ذمه شخص ضعیف می گردداما بابرجای ماندن ترکه یاکسی که ضامن پرداخت دیون وی گرددذمه ضعیف وی تقویت می گردد.
    خلاصه پایان نامه

  3. بررسی تطبیقی توزیع خسارت در مسئولیت مدنی در نظام های حقوقی ایران و کامن لو( با تاکید بر نظام حقوقی کشورهای امریکا و انگلیس)
    نگین غلامی چقازردی 1397
    مسئولیت مدنی به عنوان یکی از شاخه های مهم علم حقوق از ابعاد مختلف مورد توجه حقوقدانان و تحلیل گران بوده است. ازجمله در تحلیل های اقتصادی حقوق که از دهه شصت میلادی مورد توجه واقع شد و باعث رویکردهای جدیدی در این حوزه از حقوق گشت. براساس این دیدگاه ها نباید مسئولیت مدنی را همواره محدود به رابطه بین دو سوی زیان دانست. بلکه در بعضی از زیرشاخه های آن مانند حقوق تصادفات، مسئولیت ناشی از عیب تولید و. . . ضرر از حیث کمی و کیفی دچار تغییر و تحولاتی شده که اصرار بر اعمال مسئولیت مدنی به شکل مرسوم آن می تواند باعث ایجاد مشکلات جدی برای زیان دیده و زیان زننده شود. زیرا اثبات تقصیر در بعضی از این حوزه ها یا دشوار است یا اساسا تقصیری را نمی توان به هیچیک از طرفین منتسب کرد. از سوی دیگر حتی بر فرض اثبات تقصیر، به دلیل سنگین بودن میزان خسارت، زیان زننده در بسیاری از موارد امکان پرداخت غرامت را ندارد و ضرر زیان دیدگان بدون جبران باقی می ماند. از سوی دیگر بعضی از زیان ها در نتیجه غفلت هایی رخ می دهد که از هر انسان متعارفی هم ممکن است سر زند. در این موارد تنها شانس است که باعث می شود غفلت سرزده از سوی یکی باعث ضرر شود در حالیکه در مورد مشابه نتیجه زیان باری در پی نداشته باشد. در چنین مواردی واردکننده زیان هم مانند زیان دیده نیازمند حمایت است و تنهاگذاردن او در جبران خسارت با توجه به سنگین بودن مبلغ آن، می تواند منجر به ساقط شدن وی از هستی شود. خصوصا اگر ضرر در نتیجه فعالیت مفید یا اجتناب ناپذیر و در عین حال خطرناکی مانند تولید، درمان و ... اتفاق افتاده باشد که تحمیل تمام ضرر بر خوانده ای که عده بسیاری از فعالیت وی نفع می برند نوعی از بی عدالتی است. برای جمع مصالح زیان دیده و واردکننده ضرر در چنین مواردی راهکار توزیع خسارت می تواند بسیار موثر باشد. استفاده از سازوکارهایی که منجر به سرشکن شدن خسارت بین بخشی از اعضای جامعه گردد ضمن تضمین جبران خسارت زیان دیدگان،پرداختن به فعالیت های مفید و اجتناب ناپذیر را هم میسر می سازد. بیمه، مسئولیت محض شرکت ها، نهادهای عمومی نظیر صندوق تامین خسارات بدنی موضوع قانون بیمه اجباری همگی مصادیقی از این سازوکارهای توزیع گر خسارتند. در چنین مواردی خسارت بین عده ای توزیع می گردد که مطابق قواعد مرسوم مسئولیت مدنی سببیتی در ایراد ضرر نداشته اند و مشارکت آن ها
    خلاصه پایان نامه

  4. بررسی تطبیقی توزیع خسارت در مسئولیت مدنی در نظام های حقوقی ایران وکامن لو
    نگین غلامی چقازردی 1397
    در حقوق ایران، جایگاه توزیع خسارت عمدتاً در مصادیقی است که دو یا چند سبب باعث ورود ضرر شده و دخالت فعل هر یک در تحقق زیان، مبنای توزیع خسارت بین آن­هاست؛ در حقوق کامن­لو، توزیع خسارت در مسئولیت مدنی در معنای گسترده تری مورد توجه قرار گرفته و از بحث تعدد اسباب متمایز است. درواقع، ذیل عنوان توزیع خسارت، به بررسی مصادیقی پرداخته می­شود که در آن­ها خسارتی که زیان زننده باید قاعدتاً به تنهایی بپردازد از طریق راهکارهایی بین تمام یا بخشی از اعضای جامعه توزیع می شود؛ اما مشارکت دادن افرادی که در ایراد ضرر دخالت نداشته­اند در جبران خسارت زیان­دیده در مسئولیت مدنی بر چه مبنایی استوار است و چگونه می­توان آن را در مسئولیت مدنی توجیه کرد؟ تحقق کارآیی اقتصادی و عدالت توزیعی، مبانی توجیه کننده توزیع خسارت بین اشخاص غیر دخیل در ایراد ضرر در نظام مسئولیت مدنی هستند.
  5. نظریه بطلان در آیین دادرسی مدنی
    مهدی حمزه هویدا 1397
  6. دعاوی جمعی
    ناهید صفری 1395
  7. مطالعه تطبیقی حمایت های حقوقی از زوجه پس از انحلال نکاح در نظامهای حقوقی ایران مصر فرانسه و انگلستان
    راضیه حسنخانی 1395
    خانواده به علل ارادی طلاق فسخ لعان ارتداد و بذل مدت (در نکاح منقطع )و طریق غیر ارادی مرگ و انقضای مدت ممکن است منحل گردد .در این حالت ممکن است اعضای خانواده آسیب ببینند .فرضیه اصلی این رساله این است که در این اثنا زنان به علت حساسیت موقعیت ممکن است بیشتر صدمه ببینند.به همین دلیل قانونگذار به انحای مختلف در صدد حمایت از زنان در برهه پس از انحلال نکاح بوده است.

پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد

  1. قلمرو اعتراض شخص ثالث درنظام حقوقی ایران
    وریا ایزدی 1397
    چکیده: اعتراض شخص ثالث به عنوان طریقی برای دفع و رفع ضرر از شخص ثالث متضرر از رای قرار داده شده است. این طریقه اعتراض در قانون آیین دادرسی مدنی شناسایی و شرایط آن تا حدی بیان گردیده است و در قانون مذکور، اعتراض ثالث به آراء دادگاه های عمومی، انقلاب، تجدیدنظر و رای داور پیش بینی شده است. با توجه به اینکه سایر مراجعی نیز که به موجب قانون به بعضی موضوعات رسیدگی و اصدار رای می نمایند، ممکن است رای آن ها مخل حقوق شخص ثالث باشد ولی در قوانین مربوط به آن ها، این طریقه اعتراض تصریح نگردیده است. با عنایت به اینکه قانون آیین دادرسی مدنی در زمینه شیوه ی رسیدگی را می توان به نوعی قانون مرجع و مادر دانست که برخی قوانین و آیین نامه ها به مقررات آن ارجاع و استناد کرده اند، و نیز اقتضاء قاعده لاضرر نیز می باشد و رفع ضرر شخص ثالث به گونه ای دیگر میسر نمی باشد ، می توان نسبت به آراء صادره مراجع اختصاصی، اداری و غیر قضایی مانند دادگاه های کیفری، کمیسیون های شهرداری و شعب تعزیرات حکومتی نیز اعتراض شخص ثالث نمود، که آیین و شیوه آن تا حدی که قابل اعمال و انطباق باشد، همان شیوه مندرج در قانون آیین دادرسی مدنی که در مواد 417 تا 425 ذکر گردیده، می باشد. شاید بتوان از اعتراض شخص ثالث به عنوان یک قاعده نام برد که نزد حقوق دانان به عنوان یک امر پذیرفته شده قلمداد گردیده و اعمال آن نیاز به تصریح قانونی نداشته باشد.
  2. مطالعه نسبی بودن اثر اقرار
    بهنام زارعی 1394
    اقرار یکی از ادله اثبات دعوی است ودر همه سیستمهای حقوقی دنیا با تفاوتهای از حیث شرایط واحکام وتوان اثباتی در دعاوی حقوقی نقش تعیین کننده ای دارد به طوری که با تعابیری چون ملکه دلایل وسید البینات از آن یاد می شود اگر چه اقرار از حیث اثبات دعوی بسیار مهم است لاکن اثر آن نسبی بوده وصرفا نسبت به مقر و قایم مقام وی نافذ بوده ونسبت به شخص ثالث بی تاثیر است واین مطلب در ماده 1287 قانون مدنی تصریح شده است .
  3. عوامل صدور آرای متعارض ونحوه ی حل وفصل آنها دردادرسی مدنی
    فرشته احمدی 1394
    هر دعوا به معنای اختلافی که در دادگاه مطرح می شود ممکن است بادعاوی دیگری که قبل یا بعد از ان مطرح می شوند مرتبط باشد اعم از این درقالب دعاوی طاری باشند یا به صورت مستقل ولی مرتبط با همدیگر محسوب شوند.ارای متعارض درمهم ترین شکل خود زمانی به وجود می ایدکه دعاوی ومتعدد به طور مستقل مورد رسیدگی قرار بگیرند.
  4. تعامل وتقابل دعوا ودفاع در ایین دادرسی مدنی
    مجید قاسمیان المشیری 1394
    دعوا ودفاع دو موضوع از موضوعات اساسی ومهم در دادرسی مدنی است.با ان که در مورد دعوا وشروط اقامه ورسیدگی به در ایین دادرسی بسیار بحث شده است اما دفاع به عنوان رکن دیگر دادرسی چندان که شایسته ان است مورد مطالعه وبررسی قرارنگرفته است.دراین پژوهش تلاش شده به کمک مقایسه میان دعوا با دفاع مشابهت ها ومغایرتهای این دو مورد مطالعه قرار گرفته وزوایای تاریک ومبهم این مساله به طور گسترده روشن گردد.
  5. نقش وجایگاه آرا وحدت رویه در نظام قضایی ایران
    اسماعیل جعفری 1394
    درنظام حقوقی ایران درجهت اجرای درست قوانین وبرقراری نظم وعدالت اختیاراتی از سوی قانون گذار به قوه قضاییه اعطا شده است.ازجمله این اختیارات صدور رای وحدت رویه در جهت برداشت صحیح از قوانین است.رای وحدت رویه که شکل کلی تصمیم قضایی است درمواردمشابه برای سایر مراجع لازم التباع بوده وتخلف از ان جایز نیست.این ارادارای پاره ای ازویژگی های قانون هستند.چون صادر گنندگان این ارا عملا با مشکلات مردم واجرای قانون سروکار دارندتفسیری مطابق واقعیات از ارا ارایه می دهند.
  6. عدالت آیینی
    محمدرضا پشمی گاکیه 1394
    عدالت ایینی اصطلاحی است درمورد مورد هدف دادرسی.در دادرسی های مدنی هدف اصلی کشف حقیقت می باشد که می تواند مشکلاتی را به وجود بیاورد. بنابراین در کنار کشف حقیقت باید امور دیگری چون فصل خصومت هم مورد توجه قراربگیرد.با کنار هم قار دادن این دو هدف عمده دادرسی که اجرای عدالت می باشد به شکلی بهتر تحقق پیدا خواهد کرد.
  7. ایراد به نامشروع بودن دعوا
    پیمان ابراهیمی 1394
    ایرادات ازابزارهای مهمی هستند که عمدتا در اختیار خوانده است وبه کمک آنها ممکن است دعوای خواهان محکوم به رد گردد که این امر نوعی پیروزی برای خوانده تلقی می گردد.در معنای خاص ایرادات غیر ازدفاع ماهوی محسوب می شوند اما در معنای عام ایرادات نیز جزیی ازراههای دفاعی خوانده اند که مانع رسیدگی به ماهیت دعوا می شوند. ایراد به نامشروع بودن دعواکه به معنای مخالف بودن آن با مقررات قانونی یا موازین شرعی است یکی از ایرادات دادرسی محسوب می گردد که در ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی به آن اشاره گردیده وضمانت اجرای ان در ماده 89 همین قانون آمده است.
  8. افشای دلیل در دادرسی مدنی
    رسول فرهانی 1393
    در دادرسی های مدنی اصولا بار اثبات ادعا بر عهده کسی است که ان ادعا را مطرح میکند وقاعده البینته علی المدعی بیانگر وترجمان این وضعیت است ومدعی معمولا باید ادعای خود را با دلایلی که در نزد خود دارد اثبات نماید .حال سوال این است که ایا مدعی می تواند برای اثبات ادعای خوداز دلایلی استفاده کند که در نزد مدعی علیه است وایا دادگاه می تواند در صورت خوداری وی دستور ارایه وافشای این دلایل را به مدعی علیه بدهد.
  9. حق دادخواهی
    مهدی یوسفی چهرقانی 1393
    دادخواهی دراصل 34 قانون اساسی ایران به عنوان یکی از حقوق مسلم هرایرانی معرفی شده است اما اجرای این حق وبه کارگیری این اصل مستلزم ابزاز ووسایل خاص از جمله وجود مراجع مشخص ودر دسترس با ایین دادرسی معلوم وقابل پیش بینی است.افزون بر این باید ضمانت اجراهای قانونی برای حمایت از این حق وجود داشته باشد تا کسانی که مانع اجرای چنین حقی می شوند مطابق این ضمانت ها با آنان برخورد شود.همچنین بایید مفهوم وقلمرو این حق به درستی معلوگردد تا مشخص شود که معنا وحدود دست این حق تا کجاست.
  10. حسن نیت در دادرسی
    محمد جعفری 1393
    دادرسی دادرای فرایند طو لانی وپیچیده و توام با رعایت قواعد ومقررات شکلی فراوانی است که این اوصاف اقتضاء می کند هر یک از اصحاب دعوی وسایر افراد دخیل در پرونده با صداقت و درستی وظایف وقواعد دادرسی را انجام دهند بدیهی است که اگر اشخاص دخیل در دادرسی بخواهند سوء نیت داشته باشند ابزار های فراوانی برای طولانی کردن وپیچیده نمودن مسیر دادرسی در اختیار دارند . برای مقایله با چنین امری لازم است که رعایت حسن نیت در اجرای قواعد وفرایند داد رسی به عنوان یک اصل پذریفته شده ومورد حمایت قانون گذار باشد .
  11. مشروعیت اقدام شهرداری به اخذ قسمتی از اراضی بابات تفکیک، تغییر و تعیین کاربری اراضی شهری
    کورش حیدری 1392
  12. مطالعه تطبیقی مسئولیت مطلق در حقوق ایران و انگلیس
    سعید سهرابی ابد 1392
  13. توصیف حقوقی در دادرسی های مدنی
    روناک زندکریمی 1392
  14. اثبات مدنی از دیدگاه معرفت شناسی
    مهدی حمزه هویدا 1391
  15. ضمانت اجرای عدم رعایت مصلحت در وکالت
    سیده مریم اعتماد 1390
  16. ابطال و اصلاح اسناد رسمی مالکیت
    شیما زارعی 1390
  17. بررسی قواعد تعیین صلاحیت در دادرسی های مدنی
    فیروزه خدایاری سیکان 1390
  18. مطالعه تطبیقی ماهیت هیات داوری در بازار سرمایه ی ایران و آمریکا
    اعظم عیوضی 1390
  19. خسارت دادرسی
    حمیده کوهکن ایوری 1390
  20. مطالعه فقهی و حقوقی عقود احتمالی
    احمد کاظمی 1390