پروفایل استاد - دانشگاه بوعلی سینا همدان
دانشیار
تاریخ بهروزرسانی: 1403/10/01
نجمه نظری
علوم انسانی / زبان و ادبیات فارسی
رساله های دکتری
-
نگاه به منجی در ادوار پنج گانه ی شعر فارسی
1397در شعر فارسی اعتقاد به موعود و منجی از موضوعات کهن و دیرینه ای است که در شعر آیینی مورد بررسی قرار می گیرد. شعر آیینی هر مقوله ی شعری است که صبغه ی دینی داشته و متاثر از آموزه های اسلامی باشد. شعر ولایی یکی از شاخه های شعر آیینی است و از لحاظ موضوعی، اختصاص به خاندان عترت و طهارت دارد. سخنان و سیره ی اخلاقی اهل بیت در شعر ولایی بازتاب پیدا می کند. شعر نبوی، شعر علوی، شعر فاطمی، شعر عاشورایی، شعر رضوی و شعر مهدوی زیر مجموعه های شعر ولایی هستند. شعر مهدوی فاقد صبغه ی سوگواری است و از نظر موضوعی می توان انواعی برای آن در نظر گرفت؛ شعر انتظار، شعر فرج، شعر غیبت، شعر دیدار و..... از آن جمله اند. توجه به سیر تاریخی شعر انتظار ما را متوجه این نکته می کند که در سده های آغازین هجری از نام مهدی بیشتر به عنوان یک نماد تاریخی استفاده می شد؛ نمادی که یادآور صلح و آرامش، قسط و عدل، پیروزی، جهان شمولی اسلام و نابودی کفر جهانی است. برخی شاعران در سروده های خود بعد از مدح ممدوح، او را با منجی مقایسه کرده و گاه پا را از این فراتر گذاشته او را هم پایه ی مهدی توصیف کرده اند. تا پیش از قرن دهم و دوره ی صفویه به طور کلی گرایش به سرودن شعر مذهبی کم است. حکومت صفوی، خود را برپادارنده ی آیین اهل بیت(علیهم السلام) می دانست؛ از این رو سعی بر تقویت، رونق و رواج آن داشت. زمینه های مساعد اجتماعی و سیاسی این دوره، نقش به سزایی در تقویت شعر آیینی داشت و به تدریج از روزگار مشروطه به بعد، پایگاه قدرتمندی نزد شاعران و علاقه مندان پیدا کرد. پس از انقلاب و احیای آرمان های اسلامی با گسترش باورهای مذهبی در شعر مواجه می شویم که مهم ترین آن ها مسئله ی عاشورا و مفهوم انتظار است. در این دوره با توجّه به استقبال بسیار شاعران، انتظار تبدیل به حوزه ای برجسته در شعر آیینی شد و از لحاظ کیفی، ویژگی های خاص خود را پیدا کرد. در اشعار معاصر، شاعر، موعود را در ارتباط مستقیم با خود می بیند و از همین منظر، شعر شاعران پس از انقلاب، بستری صمیمی و عاطفی برای گفتگوی منتظر و موعود است. در پژوهش حاضر برای بررسی شعر انتظار، چهل و شش شاعر از دوره های مختلف شعر فارسی انتخاب شده است. برجستهترین شاعران این پژوهش سنایی، خاقانی، عطار، نظامی، مولوی، حافظ، ابن حسام خوسفی، صائب تبریزی، ادیب پیشاوری، بهار، شهریار، امیری فیروزکوهی، علی م
-
تحلیل روان شناختی رمان های جلال آل احمد و سیمین دانشور براساس نظریه ی پنج عاملی روان شناسی شخصیت
1397بررسی و تحلیل داستان های سیمین دانشور و جلال آل احمد از منظر روان شناسی می تواند ما را در شناخت بهتر این دو نویسنده صاحب سبک یاری کند. رمان های «سووشون» ، «جزیره ی سرگردانی» و «ساربان سرگردان» از سیمین دانشور و «مدیر مدرسه» ، «نون والقلم» و «نفرین زمین» از جلال آل احمد از جمله آثاری هستند که ردّ پای شخصیت و زندگی شغلی نویسنده را در آن ها آشکارا می توان دید. در پژوهش حاضر به بررسی و تحلیل شخصیت های زری در رمان سووشون ، هستی در جزیره ی سرگردانی و ساربان سرگردان، مدیر در مدیر مدرسه ، میرزا اسدالله در نون والقلم و معلم ده در نفرین زمین از دیدگاه نظریه ی پنج عاملی شخصیت پرداخته ایم. طبق این نظریه شخصیت مدیر ، میرزا اسدالله و معلم ده با جلال آل احمد نزدیکی بسیار دارند و همه ی آن ها بُعد شخصیتی برون گرا هستند. اشخاص برون گرا صفاتی چون اعتماد به نفس ، جرئت و جسارت، پرحرفی و صداقت را دارند که در شخصیت مدیر مدرسه ، میرزا اسدالله ، معلم ده و جلال آل احمد دیده می شود. هم چنین شخصیت های زری و هستی با سیمین دانشور دارای تیپ شخصیتی انعطاف پذیر(گشودگی به تجربه) هستند. افراد انعطاف پذیر، شجاع، خلاق و مستقل هستند. این افراد به ماجراجویی و کنجکاوی، وسیع بودن علایق، خلاقیت و ابتکار تمایل دارند و از قوه ی تخیل زیاد ، ریسک پذیری و تفکر زیادی برخوردارند.
-
بررسی قصه های منظوم برجسته ترین شاعران کودک معاصر از منظر شکل و محتوا (افسانه شعبان نژاد، اسدالله شعبانی، ناصر کشاورز)
1397در این رساله قصه های منظوم سه شاعر کودک معاصر از منظر شکل و محتوا بررسی شده است. در این بررسی، 43 قصه منظوم از ناصر کشاورز، 24 قصه از افسانه شعبان نژاد و 15 قصه از اسدالله شعبانی در سه سطح زبانی، داستانی و شعری تحلیل شده و این نتیجه به دست آمده است که میزان توجه هر یک از این شاعران به عناصر زبانی، شعری و داستانی به نسبت شاعران دیگر متفاوت است. ناصر کشاورز که فقط شاعر است، با تسلط بیشتر بر زبانی روان و کودکانه و توجه خاص به عناصر شعری در این دو سطح موفق تر بوده است؛ اما از خلاقیت در آفرینش داستان های نو بازمانده است. قصه های منظوم افسانه شعبان نژاد که هم شاعر است و همه داستان نویس، در هر دو سطح زبانی-شعری و داستانی دارای برجستگی و موفقیت خاصی است؛ هرچند طرح های داستانی برخی از آثار او برگرفته از داستان های ترجمه شده است. اسدالله شعبانی که شاعری است که گاهی داستان هم می نویسد، به نسبت دو شاعر دیگر، در آفرینش قصه های منظوم موفق چندان موفق نبوده است؛ به نحوی که توجه او به روایت و عناصر داستان، او را از صحت و قوت زبان و روانی شعر دور کرده است.
-
بررسی و مقایسه طنز در گلستان سعدی و رساله دلگشای عبید زاکانی بنا بر رویکرد معناشناسی گفتمان
1396رویکرد معناشناسی گفتمان در متون ادبی، یک روش پژوهشی از نوع کیفی برای پی بردن به رابطه ساختار تولید و دریافت متن از روی ظاهر نوشته است. این روش راه دستیابی به لایه های پنهان متن و فرارفتن از عینیت ها را هموار می نماید و می کوشد معنا را آن گونه که مد نظر گوینده است کشف کند و به مخاطب نشان دهد. از نظر معناشناسی نوین، نشانه ها در نظامی فرایندی به تولید معنا می پردازند پس نشانه معناشناسی اصطلاحی است که اهداف را بهتر می نمایاند. موضوع پژوهش بررسی طنز در گلستان سعدی و رساله دلگشای عبید زاکانی بنا بر رویکرد نشانه معناشناسی گفتمان، از نوع پژوهش بنیادی (نظری) با هدف بررسی ساختار یا ساختارهای معنایی طنز در آثار مورد نظر است. بر پایه مطالعات کتابخانه ای، با استفاده از روش های استدلال عقلانی و قیاسی، بر اساس نمونه های عینی از متون مورد نظر (گلستان سعدی و رساله دلگشا) نوشته شده است و نتیجه گیری بنا بر استدلال استقرائی است. بررسی طنز در گلستان و رساله دلگشا با برخورداری از ویژگی های فراغت بخشی و انتقادی بودن به قصد اصلاح اجتماعی، از زاویه دید گفته پرداز با استفاده از جریان زیبایی شناختی برای خلق معانی تازه در حوزه تحلیل گفتمان جای می گیرد که این دو اثر به دلیل قرابت زمانیِ نگارش، از شباهت های چشمگیری برخوردارند. با توجه به این که قالب روایت (حکایت پردازی) است، در بیشتر حکایات، سیر روایی را نظام معنایی کنشی به پیش می برد اما اوج یا بزنگاه طنز، این فرایند را تغییر می دهد؛ به این صورت که معنا در فضای فشاره ای-گستره ای، بین شناخت و عاطفه در نوسان است اما این بُعد فشاره ای و عاطفیِ طنز است که به واسطه کنش گران، جریان معنا را به سمتی از شناخت که مورد نظر راوی (سعدی و عبید) است، هدایت می کند تا نگرش انتقادی را نسبت به اجتماع نشان دهد و ارزش های رایج را به چالش فرا بخواند. طنز رساله دلگشا گفتمان اصلی است اما در گلستان گفتمان جانبی، برای تقویت ادب تعلیمی است.
-
بررسی سیر تحول غزل معاصر فارسی (1390ـ1300)
1396تغییر و تحولات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی پس از انقلاب مشروطه، به تحول و دگرگونی در ادبیات و شعر منجر گردید. نقطه ی اوج این تحولات را می توان در اشعار نیما و پیروانش یافت. غزل نیز از تاثیر این تحولات برکنار نماند. پس از گسترش شعر نیمایی و سپید، رهروان طریق نیما که به توانایی و انعطاف غزل برای پذیرفتن انواع مضامین و حس و حال های مختلف ایمان داشتند، با تلفیق عناصر شعر آزاد و غزل سنتی و به ویژه استفاده از پیشنهاد نیما مبنی بر وصف و روایی کردن شعر، نوعی دیگر از غزل را رقم زدند که غزل نیمایی یا نو نامیده می شود. پس از انقلاب اسلامی که در واقع رجعت به سنت ها و ارزش های ملی و مذهبی بود، غزل به عنوان محبوب ترین قالب سنتی با اقبال فراوان روبرو شد و با توانایی و هوشمندی شاعران نوغزلسرای جوان و جویای نام و گاه افراطی، به نوآوری، هنجارگریزی و سنت شکنی-های گسترده ای دست یافت. در این رساله پس از تعریف جریان و برشمردن تفاوت های آن با سبک و مکتب، غزل معاصر به نه دوره و جریان متمایز تقسیم می شود که عبارتند از: 1- مشروطه 2- فترت 3- رمانتیک فردی 4- رمانتیک اجتماعی 5- سمبولیک اجتماعی 6- غزل مقاومت 7- دفاع مقدس 8- مدرن (نو و فرم) 9- پست مدرن. سپس ویژگی های هر جریان از شش منظر زبان، شکل/فرم، خیال، موسیقی، محتوا و عاطفه مورد پژوهش و مداقه قرار می گیرد. نتیجه این است که جریان های مذکور در شکل گیری و بالندگی خود تحت تاثیر مسائل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه، ورود عناصر شعر نیمایی و آزاد، مکاتب و ادبیات غرب و جریان ها و سبک های شعری قبل از خود قرار گرفته اند. این ویژگی ها و نوآوری های منحصربه فرد غزل معاصر را نسبت به تمام ادوار غزل فارسی متمایز می سازد و جریان اصلی غزل معاصر، استوار و پوینده، جوابگوی بسیاری از نیازهای ادبی، عاطفی و اجتماعی نسل امروز می باشد.
-
جریان شناسی منظومه های حماسی(با تکیه بر اندیشه های مذهبی و دینی سرایندگان منظومه های پهلوانی پس از شاهنامه)
1394چکیده یکی از موضوعات مهم در بررسی جریان های فکری در حماسه های ملی ایران، حضور عناصر اسلامی در بطن منظومه های پهلوانی است که محققان از آن به انطباق یا تلفیق یاد کرده اند.باید در نظر داشت که فضای داستانی منظومه های پهلوانی مربوط به پیش از اسلام بوده است و سرایندگان و پردازندگان این داستان ها در دوران اسلامی می زیسته اند؛ بنابراین طبیعی است که شاعران این منظومه ها برای توجیه آثار خود ناگزیر به حذف برخی از حادثه ها یا رخدادهای داستان بوده اند که با عقاید اسلامی سازگار نبوده است و مواردی را که با نگرش های اسلامی سازگارتر بوده در بطن داستان وارد کنند. از سوی دیگر شاعران در سرودن این داستان ها خواه و ناخواه برخی از عقاید فکری و دینی خود را در بطن منظومه های حماسی جای داده اند؛ در واقع برای پذیرش این داستان ها نزد عموم مردم، عناصر دینی اسلامی در دوره های پس از اسلام وارد منظومه هایی شد که داستان هایشان مربوط به پیش از اسلام بود؛ یعنی پردازندگان این داستان ها به نوعی به آمیختگی جریان های دینی و ملی روی آوردند که برخی محققین از آن به انطباق یا تلفیق یا اختلاط عناصر ملی و دینی یاد می کنند. در این رساله منظومه های پهلوانی پس از شاهنامه از منظر جریان شناسانه (به تکیه بر نگرش های دینی سرایندگان آن ها) بررسی شده اند.که عبارتند از: گرشاسب-نامۀ اسدی طوسی، کوش نامه و بهمن نامۀ ایرانشاه/ایرانشان بن ابالخیر، سام نامه، زرین قبانامه، فرامرزنامۀ بزرگ، شهریارنامه و بانو گشسب نامه، برزونامه، کک کوهزاد و فرامرزنامۀ کوچک. پس از مطالعه و بررسی دقیق منظومه های پهلوانی، نتایج نگرش-های تلفیقی به دست آمده با توضیحی مختصر بیان شده است که عبارتند از: حضور پیامبران در منظومه های پهلوانی، نبرد سام و عوج بن عنق در سام نامه، انعکاس آیین فتوت در جهانگیرنامه، داستان نبرد شداد و سام، انعکاس نگرش های عرفانی در منظومه های پهلوانی، رسالت های پهلوانانۀ قهرمانان در منظومه های پهلوانی. این رساله از پنج بخش تشکیل شده است: فصل نخست پس از مقدمه، طرح پژوهشی است. فصل دوم، کلیات پژوهشی که شامل توضیحی دربارۀ مفهوم جریان شناسی وجریان-های مهم شعری مانند غزل نو و شعر منثور و هم چنین شناخت جریان های منظومه های پهلوانی پس از شاهنامه است. فصل سوم روش تحقیق و فصل چهارم تبیین پژوهش است که در این فصل به طور تفصیلی به تاثیر ا
پایاننامههای کارشناسیارشد
-
واکاوی تطبیقی مفهوم امید در دو رمان «سووشون» اثر سیمین دانشور و «نقره دختر دریای کابل» اثر حمیرا قادری
1402انسان در زندگی شخصی و اجتماعی خود، همواره در نوسان بین امید و ناامیدی بوده است. امید به عنوان یک فرایند مثبت، نقشی موثر در سلامت جسمانی و روانی فرد دارد. از سوی دیگر ناامیدی نسبت به مشارکت موثر در مسائل اجتماعی و اصلاح و تغییر، جامعه را به سمت رکود و انفعال می برد. بازتاب امید و ناامیدی در آثار ادبی، از دیدگاه علوم مختلف از جمله جامعه شناسی، فلسفه و روان شناسی قابل بررسی است. پژوهش حاضر بر اساس مکتب امریکایی و به روش توصیفی ـ تحلیلی به بررسی تطبیقی نمودها و کارکردهای امید و ناامیدی در «سووشون» از سیمین دانشور و «نقره دختر دریای کابل» از حمیرا قادری (افغانستان) می پردازد. هر دو رمان، از نگاه زنان و با محوریت آنان، برهه ای حساس از تاریخ کشور خود را با رویکردی انتقادی نسبت به استبداد داخلی و استعمار انگلستان، به تصویر کشیده اند. زنانی که با وجود نابه سامانی های سیاسی - اجتماعی که زندگی شخصی آنان را نیز تحت الشعاع قرار داده، می کوشند امید را در خود و دیگران زنده نگه دارند. در هر دو رمان، روابط خانوادگی، همدلی و مهارت خوش بینی نقش موثری در امیدواری دارد.
-
بررسی هویت فردی و اجتماعی زن در رمان های الهام فلاح
1402نقد و بررسی آثار ادبی با رویکرد روان شناختی، اجتماعی، فلسفی و ... در چند دهه ی گذشته مورد توجه منتقدان بوده است. پرداختن به هویت زنانه و ابعاد گوناگون آن، از موضوعات مورد علاقه و رایج در آثار داستان نویسان زن است. الهام فلاح از نویسندگان جوانی است که در تمام آثارش به دغدغه ها و مسائل زنان از جنبه های گوناگون پرداخته است. پژوهش حاضر به شیوه ی توصیفی تحلیلی به بررسی و تبیین هویت زنانه در دو رمان خون مردگی و خون خواهی – به عنوان معروف ترین رمان های این نویسنده - می پردازد. ضمن این بررسی، به مواردی چون انواع ارتباطات، ازدواج، فرزندآوری، اشتغال، آرزوها، نیازها، احساسات و عواطف، خشونت علیه زنان و باورهای عامیانه، ملی و دینی پرداخته می شود. نویسنده در این دو رمان، به تاثیر مسائل سیاسی – اجتماعی و به ویژه جنگ هشت ساله ی ایران و عراق بر زندگی و هویت شخصی و اجتماعی زنان توجه دارد و می کوشد پیامدهای گوناگون این واقعه را در روابط خانوادگی و خویشاوندی و رقم زدن سرنوشت زنان و مردانی از هر دو کشور نشان دهد.
-
بررسی روانشناسانه مساله طلاق عاطفی در رمان بنفش مایل به لیمویی از یاسمن خلیلی فرد بر اساس نظریه جان گاتمن
1402طلاق عاطفی از مسائلی است که بنابر وجوه مختلف آن، امکان تبیین های متفاوتی را برمی تابد. از مهم ترین وجوه طلاق عاطفی، جنبه روان شناختی آن است. جان گاتمن روانشناس معاصر آمریکایی، در آثار خود به تبیین مسئله ی طلاق از جنبه ی مذکور پرداخته است. در این پایان نامه، نخست، نظریه ی وی، به عنوان چارچوب نظری بیان شده و سپس بر اساس آن، زمینه ها، علل و عوامل و پیامدهای طلاق عاطفی در دو شخصیت نادر و آیدا-که درگیر طلاق عاطفی هستند- در رمان بنفش مایل به لیمویی یاسمن خلیلی فرد، مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. خرده گیری، توهین، حالت تدافعی و طفره روی در مشاجرات، به عنوان مهم ترین عوامل طلاق عاطفی اند که چنانچه به موقع از آنها جلوگیری نشود، منجر به غرق شدگی می شود. غرق شدگی فرآیندی است که نهایتاً طی چهار مرحله به شرح ذیل به طلاق عاطفی منجر می شود. مرحله اول: مشکل ازدواج را جدی دیدن؛ مرحله دوم: بی ثمر به نظر رسیدن صحبت کردن با همسر در مورد مشکلات؛ مرحله سوم: شروع به زندگی موازی؛ مرحله چهارم: تنهایی. در این حالت است که گفته می شود زوجین با هم در یک خانه زندگی می کنند نه در یک دنیا، و احساس جدایی چنان غالب می شود که ازدواجشان با زندگی تنها چندان تفاوتی نمی کند. نتیجه ی این پژوهش حاکی از آن است که طلاق عاطفی در زندگی نادر وآیدا، در رمان بنفش مایل به لیمویی، با شاخص های نظریه ی گاتمن قابل تطبیق است.
-
سبک شناسی طنز در معایب الرجال بر اساس نظریۀ ناهماهنگی
1401یکی از روش های رایج در سبک شناسی ادبی در سال های اخیر، سبک شناسی لایه ای است. این شاخه از سبک شناسی، متن را در لایه های گوناگون آوایی، واژگانی، نحوی، بلاغی و معنایی بررسی می کند.در مطالعه تاریخچه طنز و سیر آن در ایران، عصر مشروطه از دوره های درخشان به شمار می رود. کسانی چون دهخدا و نسیم شمال از طنز برای بیان مسائل سیاسی- اجتماعی و فرهنگی روز استفاده کردند. تغییر و تحولات عصر مشروطه و رفتن جامعه به سمت تجددموجب شد زنان نیز در عرصه های گوناگون فعالیت داشته باشند. رساله معایب الرجال از بی بی فاطمه اضطراب بادی نمونه های قابل توجه از طنزنویسی زنان در این دوره است. نویسنده در این کتاب به انتقاد از تسلط نگاه مردانه و جامعه و مظلومیت زن و دفاع از حقوق زنان، با زبانی ادبی و طنزآمیز پرداخته است. در این پایان نامه، لایه های واژگانی، بلاغی، معنایی و از همه مهمتر ناسازه هایی که اساس و شالوده کتاب حاضر بر آن استوار گشته است یعنی طنز گفتمانی و موقعیتی بررسی شده است.طنز گفتمانی در این اثر از آن جهت حائز اهمیت است که نویسنده گفتمان عقل مذکر را با استفاده از مناظره با کتاب تادیب به نمایش می گذارد. همچنین او برای بیان سخنان خود از روش غیر مستقیم درطنز بهره جسته یکی از مهمترین این شگردها طنز موقعیتی است.
-
بازتاب بحران میان سالی در دو رمان «چراغ ها را من خاموش میکنم» و «انگار خودم نیستم»
1401یکی از مراحل رشد انسان، دوره ی میان سالی است که بین جوانی و پیری قرار دارد. تغییرات جسمانی و سبک خاص زندگی در این دوره بر وضعیت روحی و روانی میان سال تاثیرات گوناگون دارد. زویا پیرزاد و یاسمن خلیلی فرد دو داستان نویس از دو نسل متفاوت اند. این دو نویسنده در رمان های خود توجهی ویژه به دوره ی میان سالی دارند. در پایان نامه ی حاضر، بحران میان سالی، زمینه ها، پیامدها و راه کارهای مقابله با تاثیرات منفی این بحران در دو رمان از این دو نویسنده مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. در «چراغ ها را من خاموش می کنم» از پیرزاد، کلاریس شخصیت اول رمان با دغدغه هایی مانند تردید در ارزش های زندگی، ارزیابی منفی از زندگی زناشویی و نارضایتی از نقش ها و مسئولیت های کنونی درگیر است. کلاریس با تصمیم گیری درست و به هنگام موفق می شود آرامش نسبی را به خانواده برگرداند. در رمان «انگار خودم نیستم» از یاسمن خلیلی فرد، زندگی سه زوج از طبقه ی متوسط در آستانه ی میان سالی به تصویر کشیده می شود. خیانت، افسردگی و پناه بردن به سیگار از پیامد های بحران میان سالی در این رمان است.
-
روان شناسی امید در بوستان بر اساس نظریه ی اسنایدر
1401در تاریخ ادب فارسی سعدی به امید و سرزندگی شهرت دارد. آثار او در دوره ی سیاه قرن هفتم و حمله ی مغول، برای ایرانیان مانند آب حیات، زندگی بخش و امیددهنده بود. در طول تاریخ نیز همواره سرزندگی و شوری که در آثار سعدی دیده می شود، یاریگر ایرانیان بوده تا اسیر غم و ناامیدی نشوند. یکی از مباحثی که در سال های اخیر در روان شناسی موردتوجه قرار گرفته و پژوهش های بسیاری در مورد آن انجام شده امید و امیدواری است. یکی از ویژگی های انسان های خردمند از دیدگاه روان شناسی، امیدواری است. انسان از بدو تولد تا لحظه مرگ با امید ارتباط دارد. در فرهنگ و ادب فارسی، همواره به امید و تاثیر آن در بهبود کیفیت زندگی توجه شده است، اما تا پیش از اسنایدر، نظریه پردازی به صورت جدی و مستقل به مفهوم و ماهیت امید نپرداخته است. چارلز ریک اسنایدر پژوهش های بسیاری در مورد امید و تاثیر آن بر جنبه های گوناگون زندگی مانند کودکی، سلامت روانی و جسمانی، کار و ... منتشر کرده است. در پژوهش حاضر، روان شناسی امید در بوستان سعدی با تکیه بر نظریه ی اسنایدر بررسی شده است. سعدی در هر باب از بوستان با توجه به عنوان و محتوای غالب بر آن، به مفهوم امید پرداخته است. بیش ترین مفاهیم امیدبخش در بوستان، در ارتباط انسان با خدا و در دو باب پایانی بوستان دیده می شود. پس از آن، امید دیگران را برآوردن از مضامین مورد تاکید سعدی در بوستان است. از دیدگاه سعدی و اسنایدر، هدف گذاری صحیح و توجه به راهکارهای مناسب، با امید ارتباط مستقیم دارد. تعیین اهداف غیرممکن منجر به ناامیدی می شود.
-
تربیت معنوی کودکان در «قصه های مجید» بر اساس روابط چهارگانه ی انسان
1400هوشنگ مرادی کرمانی از نویسندگان نامدار و صاحب سبک در حوزۀ ادبیات کودک و نوجوان است و آثار او به زبانهای مختلف ترجمه شده است. «قصه های مجید» یکی از معروفترین آثار مرادی کرمانی است. این مجموعه داستان، سرشار از نکات تعلیمی و تربیتی است که به صورت غیرمستقیم و در قالب داستان بیان شده اند. پژوهش حاضر به بررسی تربیت معنوی بر اساس روابط چهارگانه ی انسان در قصه های مجید می پردازد. روابط چهارگانه، شامل رابطه با خدا، خود، دیگران و طبیعت می شود. در مجموعه داستان قصه های مجید، رابطه ی مجید با مادربزرگش و دیگران بیشتر جلب توجه می کند. رابطه ی محبت آمیز مجید و بی بی با حیوانات، تجسمی لطیف و انسانی از رابطه با طبیعت است. رابطه با خدا را بیشتر در شخصیت بی بی، اعتقاداتش و پایبندی اش به رعایت حقوق دیگران می توان دید. کشمکشهای احساسی و عقلانی مجید با خود، تردیدها، تصمیم گیریها و پشیمان شدنها بخشی از روابط مجید به عنوان یک پسر دوازده ساله با خود است. این پژوهش به شیوه ی توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است.
-
بررسی پیوند حماسه و عرفان در غزل آیینی پنج شاعر معاصر: حسین اسرافیلی، محمد کاظم کاظمی، قربان ولیئی، فاضل نظری، محمد سعید میرزایی
1400در ادبیات فارسی مضامین حماسی و عرفانی گاه به صورت دو مقولۀ جدا و گاه در تقابل و گاه در پیوند با یکدیگر دیده می شوند. در ادبیات کهن در اشعار بزرگانی مانند مولانا پیوند حماسه و عرفان را می توان دید. در دورۀ معاصر شعر آیینی گسترش یافت و و موضوعات و قالبهای متنوعی را در برگرفت. انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و جلوه های حماسی و معنوی این دو جریان موجب شد پیوند حماسه و عرفان از ویژگی های برجسته شعر انقلاب به شمار آید. تفاوت این اشعار با سروده های عرفانی کهن در کارکرد سیاسی اجتماعی آنهاست. در پژوهش حاضر به بررسی پیوند حماسه و عرفان در غزل آیینی پنج شاعر معاصر حسین اسرافیلی، محمد کاظم کاظمی،، قربان ولیئی، فاضل نظری و محمد سعید میرزایی مورد بررسی قرار می گیرد...
-
پایان بندی در شعر مهدی اخوان ثالث
1399پایان بندی یا چگونگی به پایان بردن روایت، یکی از عناصر مهم در روایت شناسی است. بررسی شگردهای پایان بندی در آثار ادبی، علاوه بر نمایش میزان خلاقیت و هنرمندی صاحب اثر، تاثیربسیار در درک کلیت متن و دیدگاه شاعر یا نویسنده دارد. مهدی اخوان ثالث از جمله شاعرانی است که به روایت و انواع شگردهای پایان بندی در شعر توجه ویژه ای دارد.. هنرمندی و ذوق ادبی این شاعر روایتگر را در پایان بندی های درخشان و موفق او می توان دید. در پژوهش حاضر، شگردهای گوناگون پایان بندی در ده دفتر شعری اخوان ثالث و در سه بخش زبانی، ادبی و محتوایی بررسی شده است. در میان شگردهای زبانی مواردی چون انواع برگردان، طرح پرسش، گفت وگو، جملات ندایی و دعایی و تکرار عناوین شعری را در پایان بندی شعر اخوان ثالث می توان دید. آوردن صناعات و آرایه های ادبی چون تلمیح، ارسال المثل، ایهام در نام شاعری به شکل هنرمندانه و خاص در پایان شعر از شیوه های ادبی اخوان است که در پایان بندی شعر امید جلب توجه می کند. هم چنین از لحاظ محتوایی، مواردی چون تعلیق و انتظار، پایان غیرمنتظره، طنز تلخ و تاملات خیامی را در پایان بندی شعر اخوان ثالث می-توان نام برد.. تلفیق هنرمندانه ی شگردهای زبانی، ادبی و محتوایی در پایان بندی اشعار این شاعر، قابل توجه است. پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی است و با مراجعه به منابع کتابخانه ای انجام شده است.
-
بررسی علل و زمینه های دلباختگی در منظومه های عاشقانه بر اساس نظریات اریک فروم و رابرت جی.استرنبرگ
1399در این جستار نظریۀ قصۀ عشق از استرنبرگ با منظومه های عاشقانه به صورت تطبیقی بررسی شده است. استرنبرگ عشق را به قصه همانند می کند. از نظر او هرکسی در زندگی خود یک داستان ذهنی را دنبال می کند و ممکن است این قصه ها در هر فردی به چند دسته مختلف تقسیم شود. او عشق ورزی هر فردی را مانند کتابی می داند که از بن مایه های مختلفی برخوردار است و قصه های عشق هر شخصی با دیگری شباهت ها و تفاوت هایی را دارد و انسان اگر بخواهد با همسر خود به خوشبختی برسد باید در قصه های عشق، بیشترین شباهت را داشته باشند. او در هرکدام از قصه ها برای زوجین، نقشی را تعیین می کند و باید هرکدام از زوجین در نقش ها نیز با یکدیگر مطابقت داشته باشند. او پنج دسته کلی برای کل نظریه خود ترسیم می کند و درمجموع بیست وپنج قصه عشق را طراحی می کند. در این جستار پنج منظومه انتخاب شده است که ازاین قرار است: لیلی و مجنون نظامی، خسرو و شیرین نظامی، ویس ورامین فخرالدین اسعد گرگانی، جمشیدوخورشید سلمان ساوجی و بیژن ومنیژه فردوسی. تمام روش های دل باختگی و عشق ورزی بر اساس نظریه استرنبرگ موردبررسی قرارگرفته است. قصۀ عشق استرنبرگ مطابقت زیادی با روش های عشق بازی و عشق ورزی در منظومه های منتخب را دارد. در تحقیق به عمل آمده از بیست وپنج قصه عشق مطرح شده از سوی استرنبرگ، پانزده قصۀ عشق با منظومه های منتخب، مطابقت کامل دارد. هیچ کدام از منظومه های عاشقانه و شخصیت های داستانی در داستان های موردبررسی وجود ندارد که از انواع قصه های عشق استرنبرگ بهره نبرد. در بعضی از موارد، همچون قصه ایثار و هنر از تعدد آماری و شاهد مثال های زیادی برخوردار هستند و در بعضی از قصه های عشق همچون قصۀ خیال یا آشپزی از تعدد آماری و شاهد مثال های کمتری نسبت به سایر قصه ها برخوردار هستند.
-
بررسی مولفه های خردمندی و کم خردی در «قصه های مجید» براساس مدل سه-بُعدی خرد آردلت
1399خرد و کم خردی از مباحثی است که در سالهای اخیر مورد توجه روان شناسی تجربی قرار گرفته است و صاحب-نظرانی چون مونیکا آردلت، رابرت استرنبرگ، جفری وبستر و اسکات براون در این حوزه، دیدگاه های ارزشمندی را مطرح کرده اند. سخن گفتن از خرد و کم خردی در ادب فارسی، پیشینه ای طولانی دارد و از دوران باستان تا کنون مورد توجه شاعران و نویسندگان بوده است. داستان نویسان حوزه ی کودک و نوجوان نیز در آثار خود به شکل های گوناگون به این موضوع پرداخته اند. هوشنگ مرادی کرمانی از داستان نویسان امروزی است که در آثار خود از جمله در مجموعه داستان قصه های مجید، به مسائل تربیتی، توجهی ویژه دارد. در پژوهش حاضر، مولفه های خردمندی و کم خردی در سه شخصیت قصه های مجید (مجید، بی بی و ناظم) بر اساس مدل سه بعدی آردلت بررسی شده است. خرد در این مدل به عنوان یک ویژگی شخصیتی تعریف می شود که در آن سه بُعد شناختی، تاملی و عاطفی مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد. مولفه های خردمندی مانند دلسوزی، کمک به دیگران، مهربانی و باتدبیر بودن در شخصیت بی بی بیشتر دیده می شود. شخصیت ناظم به دلیل داشتن صفاتی چون سنگدلی، فحاشی، تسلط نداشتن بر هیجانات و احساسات خود و درک نکردن دیگران، نمونه ی کاملی از یک انسان کم خرد است. شخصیت مجید مولفه-های خردمندی و کم خردی را در کنار هم دارد و با راهنمایی های بی بی و درس گرفتن از حوادثی که برایش رخ می-دهد، از کم خردی به تدریج به سمت خردمندی می رود.
-
روانشناسی عشق در آثار زویا پیرزاد
1399عشق یکی از مهم ترین موضوعات در ادب فارسی، از گذشته تاکنون و در حوزۀ شعر و نثر بوده است. در روان شناسی نیزعشق از مباحث مهمی است که مورد توجه روان شناسان بوده و دیدگاههای متنوع و متعددی درباره آن مطرح شده است. روان شناسان برجسته ای چون اریک فروم، زیگموند فروید، آبراهام مزلو، استرنبرگ و... از عشق سخن گفته اند. در پایان نامۀ حاضربه بررسی حالات گوناگون عشق در داستانهای زویا پیرزاد و تطبیق آن با دیدگاه روان شناسان پرداخته شده است. شباهتهای بسیاری که میان این دو دیدگاه وجود دارد، بیانگر رئالیستی بودن داستانهای پیرزاد و نزدیکی آن ها به واقعیت زندگی انسان است. از نگاه پیرزاد و روان شناسی، لازمۀ عشق سالم و حقیقی، رهای از خود بینی و خود پسندی، گذشت، ایثار و پاکبازی است. چنین عشقی زمینه ساز کمال و تعالی انسان می گردد. در آثار پیرزاد ، گاه عشق در نگاه اول شکل می گیرد و گاه به تدریج . در هر دو مورد ، نمونه های موفق و نا موفقی را در این داستان ها می توان دید . از دیدگاه روانشناسی ، عشق با نگاه اول بیشتر بر اساس شور و شهوت است و به تدریج، عشق وارد مراحل بعدی می شود ، از جنبه جسمانی آن کاسته و بر جنبه روحی و دوام آن افزوده می شود. در میان روان شناسان، نگاه زویا پیرزاد نسبت به عشق ،بیشترین شباهت را با دیدگاههای اریک فروم دارد.
-
بررسی تطبیقی مفهوم وطن در کتاب های فارسی ایران و کتاب های العربیه سوریه در مقطع ابتدایی
1399یکی از موضوعاتی که قابلیت بررسی در حوزه ی ادبیات تطبیقی را دارد، محتوای کتاب های درسی و چگونگی پرداختن به مسائل گوناگون برای مخاطبین دانش آموز است. وطن و هویت ملی از مضامینی است که همواره مورد توجه آموزش و پرورش بوده و در کتاب های درسی کشور های مختلف به شکل های گوناگون بدان پرداخته شده است. پژوهش حاضر بر آن است تا بر اساس مکتب آمریکایی در ادبیات تطبیقی، به مفهوم وطن و هویت ملّی در کتاب های فارسی ایران و کتاب های العربیه ی سوریه در مقطع ابتدایی بپردازد. در هر دو کشور، مقطع ابتدایی شش سال است. آثار مورد بررسی نیز، شش کتاب فارسی و شش کتاب عربی، بر اساس آخرین تغییرات کتب آموزشی در ایران و سوریه است. یافته ها در خصوص مقایسه ی مفاهیم و مولفه های اصلی وطن در ایران، نشان می دهد که در کتاب های فارسی دوره ی ابتدایی، هویت دینی و مذهبی و مولفه های وطن اسلامی بیش ترین ضریب اهمیّت را داراست. درحالی که در کتابهای العربیه، توجه به زبان و خط عربی از سویی و نپرداختن به مولفه های دینی و مذهبی از سوی دیگر، جلب توجه می کند.. در کتابهای هر دو کشور، ستایش رزمندگان و شهدای راه وطن و معرفی جاذبه ها و میراث های طبیعی، جغرافیایی، تاریخی و فرهنگی دیده-می شود. کم توجهی نسبت به هویت قومی از موارد مشترک در کتابهای هر دو کشور است.
-
بررسی مناظره درغزل مولانا
1398مناظره یکی از انواع ادبی است که در آن بین دو کس یا دو چیز بر سر برتری خود بر دیگری، بحث در می گیرد و سرانجام یکی مغلوب یا مُجاب می شود. در غزل مولانا مانند دیگر آثار این شاعر نامدار، گفت وگو به صورت های گوناگون آن، جایگاه ویژه ای دارد. در این گفت وگوها نکات نغز و ارزشمند عرفانی به صورتی هنرمندانه و تاثیرگذار مطرح می شود. در پژوهش حاضر، ابیاتی از غزل مولانا که بیانگر دو دیدگاه متفاوت در قالب گفت وگوی دو یا چند نفره و تک گویی درونی است، بررسی شده است. در این ابیات، گونه ای از مناظره را در قالب غزل می توان دید. خطاب های مولانا به خود در قالب مناظره، بیانگر تاملات درونی و عوالم عرفانی خاص اوست. در این خطاب ها مضمونی که بسیار دیده می شود، دعوت به سکوت و خاموشی است. در ابیات موردنظر در پژوهش حاضر، برخی شگردهای ادبی مانند تشبیه، کنایه، تناسب، واج آرایی و تکرار کاربرد بیشتری دارد. مولانا از انواع گفت وگو برای بیان نگرش های متفاوت و تبیین دیدگاه خود بهره می گیرد. هدف از این گفت وگوها غالباً بیان جلوه های گوناگون احوال معنوی و عرفانی و ردّ مصلحت اندیشی و ملاحظات دنیایی است.
-
بررسی زمینه های فرم و اندیشه های سوررئالیستی در «مختارنامه » عطار نیشابوری
1397مکاتب ادبی غرب را با آثار ادب فارسی نمی توان کاملاً قابل تطبیق دانست؛ با این حال، وجود شباهت ها و ویژگی های مشترک بین برخی از این مکاتب با متون ادب فارسی غیرقابل انکار است. سورئالیسم به عنوان یک مکتب ادبی و هنری در ابتدای قرن بیستم ظهور کرد. بسیاری از اصول این مکتب را در عرفان ایرانی به ویژه در آن دسته از متون ادب عرفانی که وجد و شور و حال غلبه دارد، می توان دید. در رباعیات عطار نیز، بسیاری از ویژگی های سورئالیسم با بسامدهای گوناگون دیده می شود؛ از جمله نگارش خودکار، رها شدن از خود، پناه بردن به عالمی دیگر، توصیف مستی، تصاویر غریب و شگفت و بسیاری متناقض نما. عطار در توصیف احوال عرفانی به متناقض نما توجه ویژه ای دارد؛ از این رو، متناقض نماهای عرفانی در رباعیات عطار بسامد بالایی دارد؛ از سوی دیگر، خلاف آنچه در غزل عطار دیده می شود، در رباعیات او اصطلاحات میخانه ای و توصیف مستی را کمتر می توان دید.
-
بررسی ویژگی های سبک زنانه در دیوان پروین اعتصامی
1397توجه به زبان و سبک نوشتار و شعر زنانه اخیراً مورد توجه زبان شناسان و سبک شناسان آثار ادبی قرار گرفته است. توجه به این نکته که سبک نوشتار زنان تفاوت هایی اساسی با سبک نوشتار مردان دارد بررسی آثار شاعران و نویسندگان زن بر پایۀ معیارهای سبک شناسانۀ نوشتار زنان، می تواند رهیافتی به شناخت زبان و شخصیت این نویسندگان فراهم کند. پروین اعتصامی از جمله شاعران زن ادب فارسی است که هرچند به سنت های ادبی شاعران کهن پای بند و مقیّد بوده، اما بسیاری از عناصر زنان در ساختار و محتوای شعرش، قابل مشاهده و بررسی است. البته ویژگی های سبک زنانه در لایه های زبانی و نحویِ شعر پروین به اندازۀ لایه های فکری و بنیادی شعر او پررنگ نیست. نوشتار زنانه بی از همه در حوزۀ واژگانی شعر پروین انعکاس یافته است؛ عناصری همانند: نخ و سوزن، نخود و لوبیا، سیر و پیاز و... از جمله مواردی است که ابزارهای یک زن خانه دار در روزگاری که پروین در آن می زیسته را به خوبی نمایان می سازد. پروین اعتصامی در اشعارش نوعی نگرش مادرانه به دنیا و زندگی دارد که به این مضامین در قسمت خود پرداخته شده است.
-
بررسی غزل داستان ها در غزلیات سعدی بر اساس مکتب فرمالیسم
1397در تاریخ ادب فارسی، شاعران و نویسندگان بسیاری در حوزه ی ادبیات روایی، طبع آزمایی کرده اند. در این میان، سعدی مقامی برجسته دارد و کمتر شاعر یا نویسنده ای را می توان یافت که در این حوزه با وی برابری کند. هنر روایت گری و حکایت پردازی سعدی در غزلیات وی در قالب غزل داستان نمود یافته است. غزل داستان های سعدی را از لحاظ ساختاری در سه بخش حکایت واره ها، طرح و داستان بیت می توان بررسی کرد. در برخی غزل داستان ها به ویژه در حکایت واره ها، عناصر داستانی مانند زاویه دید، گفت وگو، کشمکش، شخصیت، زمان و مکان و درون مایه کم و بیش قابل بررسی است. در غزل داستان های سعدی به ویژه در حکایت واره ها و طرح ها، از آن جا که ماجرایی روایت می شود، رگه هایی از مکتب وقوع را می توان دید. از لحاظ ادبی، کاربرد برخی شگردهای بلاغی مانند تشبیه، استعاره، تمثیل، تلمیح، رجوع، مناظره، جناس و اسلوب معادله در غزل داستان های سعدی قابل توجه است.
-
بررسی تقابلهای دوگانه در غزلیات سعدی
1397تقابل های دوگانه از مباحث مهم زبان شناسی و نشانه شناسی و از مهمترین رویکردها در ساختارگرایی است.. بررسی تقابلهای دوگانه در فهم نظام تفکر شاعر یا نویسنده و اندیشهی حاکم بر اثر، نقشی بنیادین ایفا می کند. در غزل سعدی تقابلهای دوگانه، نمود های هنرمندانه و گوناگونی دارد. بر همین اساس، پژوهش حاضر بر آن است تا نحوۀ استفاده و شگرد های خاص این شاعر بزرگ را در بیان اندیشۀ خویش با بهره مندی از انواع تقابل، بررسی و تحلیل کند. در غزلیات سعدی، تقابل ها غالباً واژگانی و لفظی اند و انسجام و زیبایی متن را تقویت می کنند. گاه نیز تقابل های سعدی، فکری و معنایی هستند و مخاطب را در درک بهتر اندیشه و جهان بینی شاعر یاری می کنند. تقابلهای دوگانه در غزل سعدی گاه در قالب دو یا چند واژه و گاه بین دو مصرع دیده می شود. شاعر با سود جستن از این تقابل ها و شگردهای خاص خویش در به کارگیری آنها، دیدگاه خود را نسبت به عشق و معشوق، زاهدان و پارسایان ریاکار، ملامتگران، و ... بیان می دارد.
-
نقد فرمالیستی رمان بعد از پایان از فریبا وفی
1396فریبا وفی از داستان نویسان زن معاصر است که آثارش با استقبال بسیاری از سوی منتقدان و خوانندگان به ویژه خوانندگان زن مواجه شده است. تا کنون پنچ رمان از این نویسنده به چاپ رسیده است. در پژوهش حاضر، رمان بعد از پایان از دیدگاه مکتب فرمالیسم مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. فرمالیسم یکی از مهم ترین مکاتب نقد ادبی است. توجه فرمالیست ها بر فرم اثر و تجزیه و تحلیل اجزای تشکیل دهنده ی آن مثل زبان و ساخت های ادبی و آن چه به متن ادبیت می بخشد متمرکز است. این برجستگی ها با فنونی حاصل می شود که برجسته سازی و آشنایی زدایی نام دارد. وفی در رمان خود از انواع قاعده کاهی در قالب آرایه های ادبی، استفاده از واژگان آذری و غیره بهره می برد. هم چنین در مواردی استفاده از قاعده افزایی به ویژه در قالب تکرار کلمه و جمله موجب آهنگین شدن نثر رمان شده است.
-
بررسی مفهوم آرمانشهر در اشعار نیما یوشیج و والت ویتمن
1396آرمانشهر یا مدینه فاضله آرزوی دیرین بشر برای برپایی جامعه ای مبتنی بر کمالات انسانی و عاری از هرگونه فساد و تبعیض بوده است که می توان ریشه های آن را در اعماق تاریخ و مذهب و فلسفه واکاوی کرد و تظاهرات آن را در هنر و ادبیات به تماشا نشست...
-
بررسی شیوه های پایان بندی در حکایات برگزیده ی گلستان
1396روایت یکی از شاخه های نقد ادبی و در اصل ،بررسی دستور زبان حاکم بر روایت است. این شاخه از علوم ادبی ،چارچوب و الگویی نظری-کاربردی برای تجزیه و تحلیل گونه های روایت فراهم می کند .توجه به نحوه ی پایان بندی به ویژه در حوزه ی نثر و داستان، یکی از مفاهیم نوپا در نقد ادبی و روایت شناسی به شمار می آید . عنصر پایان بندی نقشی فعال و سازنده در طرح یک روایت دارد و نقش آفرینی آن در ساختار کلی و محتوایی اثر و نیز ارتباط آن با دیگر عناصر داستان قابل توجه است . پایان بندی حاصل ترکیب فرم و محتوای اثر است که به شیوه های متفاوتی و با شگرد های گوناگون در پایان یک روایت نمود پیدا می کند .در گلستان سعدی به عنوان یک اثر داستانی و اخلاقی-اجتماعی حکایت ها از ساختاری مستحکم و منسجم برخوردارند و غالب حکایات دارای پایانی بسته و مشخص اند ؛ این نوع پایان بندی متناسب با هدف غایی نویسنده یعنی بیان پیام اخلاقی است .در بین شیوه های گوناگون پایان بندی استفاده از شعر و پایان منظوم در گلستان بیش از موارد دیگر جلب توجه می کند . در پژوهش حاضر شگرد های مختلف پایان بندی در گلستان در سه بخش زبانی ، ادبی و محتوایی بررسی می شود .
-
روش پایان بندی در حکایات اسرارالتوحید
1395علم روایت شناسی و بررسی نظریه های روایت در چند دهه ی اخیر مورد توجه منتقدان ادبی بسیاری قرار گرفته است. مطالعات ادبی در این علم بر محور ساختار و کلیت اثر و مفاهیمی چون طرح و پیرنگ، عناصر مختلف روایی، کانون های روایت و دیگر تکنیکهای روایی متکی است. پایان بندی عنصری سازنده و فعال در طرح یک روایت محسوب می شود که میزان نقش آفرینی آن در ساختار کلی و محتوای اثر و نیز ارتباط آن با دیگر عناصر داستانی قابل توجه است. پایان بندی را میتوان حاصل ترکیب فرم و محتوا دانست که در قالبهای بیانی متفاوت و با شگردهای گوناگون در پایان روایت دیده می شود. در اسرارالتوحید به عنوان یک اثر داستانی تعلیمی و عارفانه، حکایات از ساختاری منسجم و مستحکم برخوردارند و بر طبق الگوی روایی داستانهای سنتی، غالباً پایان هایی بسته و از پیش تعریف شده دارند. این پایان بندی، متناسب با هدف غایی نویسنده یعنی بیان پیام اخلاقی در پایان حکایت است. عواملی چون اوضاع سیاسی اجتماعی عصر، شخصیت نویسنده، نوع ادبی و محتوای اثر در پایان - بندی حکایات اسرارالتوحید تاثیر نهاده است. در بین شیوه های گوناگون پایان بندی استفاده از شعر و استشهاد به آیه : حدیث در اسرارالتوحید جلب توجه می کند. در پژوهشی حاضر، تلاش بر آن است که شیوه های گوناگون پایان بندی و عوامل موثر بران در حکایات اسرارالتوحید مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
-
بررسی دو رمان از زویا پیرزاد بر اساس سبک شناسی صورتگرا
1395چکیده: صورتگرایان بیشتر توجه خود را به فرم(شکل) ظاهری اثر و آن چه که اثر را از نظر زبان ادبیت می بخشد معطوف می داند، این برجستگی با شگردها و فنونی به دست می آید که برجسته سازی و آشنایی زدایی نام دارد. زویا پیرزاد در دو رمان«چراغ ها را من خاموش می کنم و«عادت می کنیم» با استفاده از تکرار واج، هجا، واژه و جمله و ایجاد توازن در سطح واژه، جمله و نحو کلام، قاعده افزایی ها و قاعده کاهی هایی را به وجود آورده است که توانسته داستان های او را برجسته کند و با استفاده از تشبیه، مجاز، کنایه، اغراق، استعاره و.... به آشنایی زدایی دست یافته است که نمونه هایش در متن پایان نامه آمده است.
-
بررسی ساخت ظرفیتی افعال و ساخت بنیادین جملات در متون نثر فارسی قرن چهارم و پنجم هجری بر اساس نظریه ی دستور وابستگی
1394چکیده: نظریه دستور وابستگی یکی از نظریه های ساختگرا و صورتگراست که اساساً از طریق بررسی روابط وابستگی بین عناصر هسته و وابسته در زبان، به توصیف ساختهای نحوی در زبان های گوناگون می پردازد.مهم ترین مفهوم در دستور وابستگی، مفهوم ظرفیت نحوی (valence) است. در نظریه وابستگی، نخستین گام در تحلیل نحوی جمله عبارت از شناسایی فعل مرکزی جمله و ساخت ظرفیتی آن، یعنی قسمتهای اجباری و اختیاری آن. هر ساخت ظرفیتی به شکل یک یا چند ساخت بنیادین در جمله های زبان ظاهر می شود. ساخت های بنیادین ساختهایی هستند که از یک سو تمام جملات زبان براساس آنها به وجود می آیند و از سوی دیگر تمام جملات زبان قابل تقلیل به آنها هستند. در این معنا، اولین گامِ تحلیل نحوی در روش وابستگی، تنوعات ساختاری بسیار بیشتری را نسبت به روش قدیم مطرح می سازد. البته همواره تعداد ساختهای بنیادین پرکاربرد در هر زبانی بسیار کمتر از تعداد کل ساختهای بنیادین در آن زبان است. بنابراین هر یک از امکانات گوناگونی را که در هر ساخت ظرفیتی وجود دارد، ساخت بنیادین می نامیم و آن را درون دو خط عمودی (||ساخت بنیادین||) نمایش می دهیم. ساخت ظرفیتی فعل انگاره ای انتزاعی و گاه پیچیده است که نشان می دهد یک فعل با چه نوع و چه تعداد متممهایی، و در چه جملاتی ظاهر می شود. برای هر فعل در واژگان زبان می توان انگاره ای انتزاعی عرضه کرد که چگونگی ظاهر شدن آن فعل را در جملات گوناگون نمایش می دهد؛ این انگاره را ساخت ظرفیتی می نامیم. ساختهای بنیادین و به تبع آن ساختهای ظرفیتی در متون نثر در قرن چهارم و پنجم با متون نثر معیار در قرن حاضر تفاوتهای اساسی دارد. به دلیل وجود ساختهای بنیادینی که جزو مختصات سبکی آن دوره بوده اند، ساختهای ظرفیتی ای هم وجود داشته اند که در زمان معاصر کاربردی ندارند. تعداد متمم های افعال در متون مذکور به نسبت متمم همان افعال در حال حاضر بیشتر بوده اند زیرا بسیاری از این متمم ها امروزه دیگر کاربردی ندارند. در مورد ساخت ظرفیتی افعال، به جهت وجود همین ساختهای مهجور، ساخت ظرفیتی افعال نیز تغییر کرده است .به همین جهت است که ساختهای ظرفیتی افعال در متون نثر قرن چهارم و پنجم بیشتر از دوره معاصر بوده است. واژه های کلیدی:ساخت ظرفیتی فعل، ساخت بنیادین جمله، متون نثر فارسی، نثر قرن چهارم و پنجم هجری، دستور وابستگی
-
بررسی ساخت ظرفیتی افعال و ساختهای بنیادین جمله در متون معیار نثر فارسی قرن ششم و هفتم هجری بر اساس نظریه ی دستور وابستگی
1394دانش زبانشناسی شعب متعددی دارد که مهمترین آنها عبارت است از دستور،لغت شناسی و آواشناسی.پایه ی زبان شناسی جدید دستور سنتی بوده است.از همین رو این دو فن ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند.نظریه ی دستور وابستگی یکی از نظریه های ساختگرا و صورتگراست که از طریق بررسی روابط وابستگی بین عناصر هسته و وابسته در زبان به توصیف ساختهای نحوی در زبانهای گوناگون می پردازد.استخراج چنین ساختهایی از زمره ی مهمترین وظایف تحلیل نحوی است.زیرا این ساختها اساس تمام ساختهای نحوی هر زبانی را تشکیل می دهند.در این رساله از بین متون نثر فارسی قرون ششم و هفتم متونی را که موضوع، محتوا و سبک نگارش آنها با زبان فارسی معیار آن دوره نزدیکی بیشتری دارند گزینش شده است.سپس بر اساس نظریه ی دستور وابستگی تعداد و نوع متممهای افعال بررسی شده اند.با تکیه بر نتایج به دست آمده به ساختهای ظرفیتی افعال و ساختهای بنیادین جمله در دوره ی مذکور رسیده ایم.از دیگر نتایج این پژوهش دست یافتن به ساختهای بنیادینی بود که در فارسی معیار عصر حاضر کاربرد نداشته و منسوخ گشته اند.همچنین ساختهای بنیادین پرکاربرد در این دو قرن به تفکیک هر اثر به دست آمد.
-
بررسی سبک شناسانه ی رمانهای سیمین دانشور
1394سیمین دانشور یکی از نامدارترین چهره های ادبی و تنها بانوی نویسنده در میان داستان نویسان نسل اول در ادبیات معاصر به شمار می رود.آثار دانشور از لحاظ محتوا ، زبان ، کاربرد شگردهای ادبی و عناصر داستانی آثاری در خور اعتنا به شمار می آیند و قابلیت بررسی و تحلیل از جنبه های گوناگون فرمی و محتوایی را دارند ؛ از این رو پیوسته مورد توجه منتقدین و پژوهشگران ادبی بوده اند. از سیمین دانشور سه رمان با نامهای « سووشون »، « جزیره ی سرگردانی» و « ساربان سرگردان » به جای مانده که هر سه به ویژه رمان سووشون در ادبیات معاصر جایگاهی خاص را به خود اختصاص داده اند. سبک شناسی از آن دسته علوم ادبی است که امروزه در نقد و تحلیل آثار ادبی ، نقشی مهم را ایفا می کند . در پایان نامه ی حاضر، جنبه های زبانی و ادبی در سه رمان دانشور از منظر سبک شناسی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. این بررسی می تواند ما را در شناخت برخی ویژگی های سبک فردی و دوره ای در آثار این بانوی نویسنده یاری دهد. یکی از نکات قابل تامل در سبک فردی دانشور، نگاه واقعگرایانه ی اوست. تاثیر نگاه رئالیستی دانشور را بر فرم و ساختار آثارش می توان دید که از آن جمله می توان به استفاده ی بسیار از قابلیت های زبان عامیانه ، انواع کنایات و ضرب المثل ها، اصطلاحات بومی(شیرازی)، آداب و رسوم عامه و توجه به تناسب گفتگوها با شخصیت ها و موقعیت های گوناگون اشاره کرد که در آثار دانشور نمود بارزی یافته است. هم چنین توجه به توصیفات دقیق و جزئی ، استفاده ی بسیار از تشبیه و کنایه و اشاره به متون ادبی گذشته و معاصر به ویژه شاهنامه ، موجب غنای آثار دانشور از لحاظ ادبی شده است.
-
تحلیل روانشناختی پنج اثر اکبر رادی از دیدگاه نظریه ی پنج عاملی شخصیت
1394روان در شخصیت یک مفهوم انتزاعی است و ترکیبی از اعمال ، افکار و انگیزشهای فردی است.شخصیت هر فرد منحصر به خود اوست.مدل پنج عاملی بزرگ شخصیت یکی از بهترین نمونه ها برای نشان دادن شخصیت افراد است.یکی از مشهورترین مدلهای پنج عاملی از مک کری و کاستاست.این مدل بر این باور استوار است که انسان موجودی منطقی است که می تواند شخصیت و رفتار خود را توجیه کند.این پنج عامل اغلب با عناوین روان رنجور خویی، برونگرایی، گشودگی، مقبولیت، و وظیفه شناسی معرفی می شوند. اکبررادی از پیش کسوتان تئاتر ایران به شمار می رود.از آن جا که رادی در آثار خود توجه ویژه ای به شخصیت پردازی دارد و باتوجه به واقعگرا بودن آثار او می توان شخصیتهای آثارش را بر اساس نظریه ی پنج عاملی شخصیت مورد بررسی قرار داد.تاثیر شرایط سیاسی اجتماعی ایران بر شخصیتهای رادی قابل توجه است.نمایشهای مورد بررسی در پژوهش حاضر عبارتند از : روزنه ی آبی، از پشت شیشه ها، لبخند باشکوه آقای گیل، در مه بخوان و منجی در صبح نمناک.
-
بررسی اقتباس سینمایی از داستان های هوشنگ گلشیری
1393این پژوهش به بررسی اقتباس سینمایی در آثار هوشنگ گلشیری (شازده احتجاب و معصوم اول) پرداخته است. هوشنگ گلشیری از جمله نویسندگان معاصری است که هم داستان بلند او به نام «شازده احتجاب» و هم داستان کوتاهش «معصوم اول» دارای قابلیت اقتباس برای ژانر سینمایی بودند. داستان شازده احتجاب که اوج خلّاقیت و نوآوری گلشیری بود، به دلیل تکنیکی بودن این اثر و برخورداری از تصویرهای سینمایی، بهمن فرمان آرا را که در آن زمان کارگردنی نوپا بود، بر آن داشت تا این اثر ارا به ژانر سینمایی تبدیل کند و به علت همکاری گلشیری با فیلم ساز، این اثر به اثری ماندگار و قابل تحسین تبدیل شد. شیوه ی داستان پردازی مدرن، روایت داستان از منظر زاویه دیدهای گوناگون، برخوردار بودن از شخصیت های منسجم و اصولی، فضاسازی های زیبا، گفت وگوهایی که در ایجاد کنش و پیش برد داستان و القاء موقعیت نقش داشته اند و توصیف های دقیق و تصویری، این داستان را داستانی داراماتیک و نمایشی ساخت. داستان کوتاه «معصوم اول»، دومین کار مشترک گلشیری و فرمان آرا بود. از روی این داستان، فیلم «سایه های بلند باد» ساخته شد. داستان معصوم اول هم به دلیل فضای سورئالیستی و برخوداری از تمثیل و نماد در ایجاد موقعیت های هول انگیز و رازآلود برای دست مایه قرار گرفتن در رسانه ی سینما اثری مناسب به شمار می رود. در پژوهش پیش رو با بررسی و مقایسه ی دو اثر مورد اشاره در رسانه ی مکتوب و رسانه ی تصویری، وجوه اشتراک و افتراق هریک از این دو ژانر مشخص گردید. در بررسی مورد نظر به این نتیجه دست یافته شد که داستان شازده احتجاب به دلیل شیوه ی روایت پردازی های متفاوت و برخورداری از تکنیک های فراوان کار کارگردان را در بعضی قسمت ها سخت و دشوار ساخته و بعضاً به علت وفاداری بیش از حد به اثر اصلی سرعت فیلم را کند کرده است و به علت محدودیت در امکانات سینمایی نتوانسته آن چه را که در داستان منظور بوده به تصویر کشد. اما با وجود همه ی محدودیت ها و برخی از نواقص، باز هم در ساخت فیلمی به شیوه ی نوین موفق بوده است. در فیلم دوم هم به علت آن که بسیاری از برداشت های سینمایی خود را در آن دخیل داشته و برای منطقی کردن سیر و روند قصه تغییرات فراوانی در اصل اثر ایجاد کرده است و هم چنین دخیل کردن امکانات و جلوه های بصری بیشتر در فیلم، فیلم را نسبت به داستان اصولی تر
-
مقایسه ی تحلیلی طنز عبید زاکانی و سعدی در متون منثور
1393طنز، وسیله ای برای بیان انتقادات در حوزه های گوناگون سیاسی-اجتماعی، فرهنگی و... است که در قالب شعر و نثر ادبی نمود پیدا می کند. رواج گسترده ی نثر طنزآمیز در ایران به دوره ی مشروطه بازمی گردد. با این حال پیش از آن نیز می توان نمونه هایی برجسته از طنز را در نثر فارسی دید. در این میان، گلستان سعدی و آثار منثور عبید زاکانی، جایگاهی ویژه دارند. نگاه دقیق این دو نویسنده و درک و تحلیل عالمانه ی آن ها از مسایل، موجب شده کاستی ها و معایب روزگار خود را در قالب طنز به شیوه ای موثر و ماندگار بیان کنند. از این رو، در نثر طنزآمیز سعدی و عبید، نگاه جامعه شناسانه و دغدغه های این دو نویسنده در حوزه ی مسائل اخلاقی، اجتماعی و آسیب شناسی فهم دینی و عرفانی قابل تامل و بررسی است. در پژوهش حاضر، طنز در گلستان و آثار منثور عبید در سه بخش طنز ادبی، زبانی و موقعیتی بررسی و مقایسه شده است. می توان گفت سعدی در استفاده از طنز ادبی و موقعیتی و عبید در بهره گیری از طنز زبانی موفق تر بوده اند.
-
تحلیل شخصیتی افراد برجسته در دو داستان از شاهنامه (زال و رودابه و سیاوش)
1392در این پژوهش تلاش بر آن بوده تا نخست بر اساس نظریات سه روانشناس نامدار- یونگ، فروید و آدلر- به بررسی روان شناسانه ی شخصیت های زال، رودابه، سیمرغ و سیندخت در داستان زال و رودابه و شخصیت های کاووس، سودابه، سیاوش و گرسیوز در داستان سیاوش از شاهنامه پرداخته شود. بر این اساس با توجه به بافت اساطیری اثر، استفاده از آرای یونگ مخصوصاً در باب کهن الگوها نسبت به دو روانشناس دیگر، حجم گسترده تری از پژوهش را به خود اختصاص داد؛ به طوری که از هشت شخصیت نام برده، شش تن از آن ها با استفاده از نظریات یونگ درباره ی ناخودآگاه جمعی و مسائل مربوط به آن البته در کنار استفاده از نظریات فروید و آدلر بررسی و تحلیل روان کاوانه شدند و دو شخصیت دیگر نیز با استفاده از نظریات فروید و آدلر بررسی شدند. از نظرگاهی دیگر سه تن از شخصیت های مذکور بر اساس رویکرد صفات )مدل پنج عاملی بزرگ شخصیت) بررسی و تحلیل شدند که از آن میان، سیندخت نمونه ی تیپ برونگرا، کاووس نمونه ی تیپ گشوده به تجربیات و سیاوش با ویژگی های افراد دارای مقبولیت انطباق یافتند. هم چنین بررسی و تحلیل رویاهای برخی شخصیت ها از جمله سام، افراسیاب و سیاوش از مواردی است که به آن پرداخته شده است، به این امید که ظرفیت های موجود در اثر، به واسطه ی خوانش روان شناختی، بروز بیش تری یابد.
-
بررسی ساختار روایت در داستان رستم و سهراب
1392روایت شناسی دانشی است که به ساختار و مجموعه ی متن می پردازد. این علم در یک بررسی همه جانبه، پژوهش های معناشناختی و زیباشناختی را در کنار یک دیگر، در نظر می گیرد. پیوستگی و تناسب بخش های گوناگون متن، در حوزه ی نقد ادبی، رونق بسیار یافته است. تحلیل مواردی هم چون عناصر زبانی و فرازبانی، مولّف و راوی، مخاطب، روایت و شیوه های آن، سبک و ویژگی های نحوی و ساختاری اثر و در واقع هر یک از عناصر داستانی، در بررسی ساختار روایت از گستردگی مولّفه های روایت شناسی حکایت می کند. در این پژوهش با تمرکز بر روی عناصر داستانی و شیوه های روایت و پرداخت داستان، کوشش شده است تا ساختار روایی داستان «رستم و سهراب» روشن شود. در این میان، عناصر برجسته ی داستانی مورد توجّه قرارگرفته و در جای جای متن که این عناصر، در پیش برد روایت اثرگذار بوده اند، سعی شده است تا به نوآوری ها و شیوه ی خاصّ فردوسی در پردازش روایت اشاره گردد.
-
بررسی و مقایسه ی ناز و نیاز در غزل سعدی و وحشی بافقی
1391بازتاب ناز و نیاز در غزلیات سعدی و وحشی بافقی، موضوع اصلی این رساله است. عشق به عنوان محوری ترین موضوع شعر فارسی، بیشتر در قالب غزل و با جلوه های گوناگون نمودار شده است. ذوق زمانه و قریحه ی شاعران، هم جانب جمال را نگاه داشته هم جانب کمال را، گاه به جسم گراییده و گاه راغب روح بوده، اغلب معشوق شخصیت غالب بوده و اندک مواقعی نیز عاشق؛ ولی همواره، ناز و نیاز از احوال پایدار عاشق و معشوق و از بارزترین وجوه عاشقانه ها بوده است. همچنین تعلق روحی و تمتع جسمی نیز، پیوند مستقیمی با مساله ی ناز و نیاز دارد. در نظر سعدی، معشوق از چنان جایگاه رفیعی برخوردار است که گاه به معبود نزدیک می شود. در مقابل، معشوق در شعر وحشی چهره ای کاملاً زمینی دارد و گاه در برابر عاشق، شخصیت مغلوب به شمار می آید. با توجه به جایگاه والای عشق نزد سعدی و وحشی، می توان گفت پرداختن به عشق، مهمترین وجه اشتراک سروده های این دو شاعر به شمار می رود. نکته ی قابل بررسی، رویکرد متفاوتی است که سعدی و وحشی نسبت به عشق دارند. بر همین اساس در این جستار برآنیم تا به بررسی عاطفه ی عشق در نظرگاه سعدی و وحشی و بیان تفاوت دیدگاه های آنان بپردازیم. نتیجه آنکه در غزل سعدی، نیاز و سوز و گداز عاشق وجه غالب بیان عاشقانه است، در حالی که در غزل وحشی ناز عاشق در برابر معشوق و اعراض از یار بسامد بالایی دارد، تا بدانجا که به ویژگی اصلی شعر او تبدیل شده است و او را به عنوان پایه گذار واسوخت معرفی کرده است. افزون بر این، تبیین جایگاه عشق و معشوق نزد سعدی و وحشی با مسائل فرهنگی، اجتماعی و روانشناختیِ زمانه ی شاعران نیز پیوند می خورد و به نحوی مقایسه ی سبک عراقی و مکتب وقوع و واسوخت نیز به شمار می آید.
-
مقایسه ی آراء اجتماعی و سیاسی امام محمد غزالی و سنایی
1391مقایسه ی آراء سیاسی و اجتماعی غزالی و سنایی موضوع اصلی این رساله می باشد. در این رابطه باید گفت: زبان و ادبیات فارسی پیوند ناگسستنی با محیط اجتماعی، فرهنگی و سیاسی خود دارد. همان طور که ذهن شاعر و نویسنده موضوع و محتوای اصلی سخن خود را از بطن اجتماع می گیرد و آنچه پیرامون او اتفاق می افتد از مسائل اجتماعی گرفته تا مسائل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، نظامی و... موضوع سخن اوست. نحوه ی برخورد با این مسائل هم باعث ایجاد زبان خاص می شود چرا که زبان نیز از شرایط جامعه تغذیه می کند. بنابراین تحقیق و بررسی بر روی متون نظم نثر گذشته میتواند زمینه ی آشنایی ما با اندیشه و افکار نیاکانمان را فراهم آورد. از این رو ما بر آن شدیم تا با بررسی و تحلیل آثار دو تن از بزرگترین و تاثیرگذارترین افراد در حوزه ی فکر و ادبیات کهن ما یعنی غزالی و سنایی و مقایسه ی آنان با هم، نحوه ی برخورد روشنفکران و نوابغ کهن خود را نسبت به واقعیت های عصر، به جامعه ی امروزی بازشناسیم.
-
گونه های ادبیات اعتراضی در شعر دوره ی پهلوی دوم
1391یکی از عوامل موثر بر دیدگاه شاعران در هر عصر وضعیت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی آن عصر است. سال های 1320-1357 یعنی دوران محمدرضا شاه پهلوی، از پرتنش ترین دوره ها پس از عصر مشروطیت است. بعد از کودتای 28 مرداد سال 1332 در نتیجه نارضایتی عموم مردم به ویژه شاعران از سیاست ها و عملکردهای دولت، و ایجاد آراء و افکار مخالف با رژیم و گاه پیوستن افراد به احزاب و گروه های متضاد با دولت، شاعران این عصر را به گونه ای از ادبیات که ادبیات اعتراضی است رهنمون می شود، و از سویی دیگر، درهم شکستن روحی و روانی و دل زدگی مردم از حکومت، فقر، ناامنی و آشوب های سیاسی-اجتماعی و ملی شدن صنعت نفت ایران و برانگیخته شدن احساسات ناسیونالیستی در دهه ی سی و قیام 15 خرداد سال 42 و ده ها رخداد دیگر سیاسی و اجتماعی، روشنفکران این عصر به ویژه شاعرانی که آمال خویش را بربادرفته می دیدند، واداشت تا به گونه های متفاوت اعتراض و عصیان خویش را از جامعه ی خسته و حکومت سرکوب گر روزگار بیان کنند، و در این راه اعتراض خود را گاه به صورت صریح و بی پرده و گاه، رمزی و پوشیده بیان کنند و به ابتکاراتی در حوزه زبان و ادبیات شعر دست یابند و نقش مهمی را در پیشبرد انقلاب در عصر حکومت استبداد و اختناق فراهم آورند. از مهم ترین گونه های شعر اعتراضی در این عصر می توان به ادبیات شکست و گریز و انواع آن شامل: رمانتیسم فردی (رمانتیسم غنائی، رمانتیسم عرفانی و رمانتیسم سیاه) و رمانتیسم اجتماعی (رمانتیسم انقلابی و رمانتیسم ناسیونالیستی) و ادبیات مبارزه و ستیز و انواع آن یعنی شعر تمثیلی و سمبولیک و شعر چریکی و شاعران شاخص در هر کدام از این گونه های ادبی و نمونه های شعری آنان اشاره کرد.
-
بررسی زمینه های رئالیستی در آثار سیمین دانشور
1391رئالیسم از مکاتب برجستهی ادبی و هنری در سراسر جهان به شمار میرود. در آثار اولین نسل از داستاننویسان ایرانی از جمله سیمین دانشور نیز بسیاری از ویژگیهای این مکتب آشکار است. دانشور به عنوان نخستین بانوی داستان نویس در ایران، چهار مجموعه داستان با نامهای «آتش خاموش»، «شهری چون بهشت»، «به کی سلام کنم؟» و «انتخاب» در کارنامهی ادبی خود دارد. همچنین سه رمان با نامهای «سووشون»، «جزیرهی سرگردانی» و «ساربان سرگردان» از این نویسنده بر جای مانده است. در رسالهی حاضر تلاش بر آن است تا بازتاب انواع رئالیسم از جمله انتقادی، نمادین، اجتماعی و روانشناختی در آثار داستانی سیمین دانشور بررسی شود. ویژگیهای محتوایی رئالیسم در دو بخش مسائل سیاسی ـ اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ایران و بازتاب زندگی شخصی نویسنده مورد تحقیق قرار گرفته است. در بررسی فرم داستانها نیز ویزگیهایی چون کاربرد زبان عامیانه و متناسب با طبقهی اجتماعی، صحنهپردازیهای دقیق و شخصیتپردازیهای واقعگرا مورد نظر بوده است. توجه به موارد یاد شده موجب گردیده دانشور به عنوان نویسندهای واقعگرا شناخته شود؛ نویسندهای که در داستانهایش بازتاب زندگی فردی و اجتماعی ایرانیان را در دهههایی از تاریخ ایران میتوان دید.
-
بررسی زمینه های روانشناسی عشق در غزلیات سعدی
1390امروزه بررسی متون ادبی بر اساس دیدگاه های روان شناسی نوین یکی از رایج ترین زمینه های تحقیق در رشته ی زبان و ادبیات فارسی است. غزلیات سعدی به عنوان یکی از آثار برجسته در ادبیات غنایی به بیان ظرایف و دقایق عشق پرداخته است. از سوی دیگر عشق از مباحث عمده در روان شناسی تجربی به شمار می آید و روان شناسان برجسته ای چون اریک فروم، استرنبرگ و رنه آلندی به بحث درباره ی عشق، زمینه ها، کارکردها و انواع آن پرداخته اند. در رساله ی حاضر، جنبه ها و حالات گوناگون عشق و عاشق در غزل سعدی از دیدگاه روان شناسی تجربی مورد بررسی قرار گرفته است و شباهت ها و تفاوت های آن ها مطرح شده است. میان دیدگاه سعدی در غزلیات و روان شناسی تجربی راجع به عشق، مشترکات بسیاری وجود دارد که از آن جمله می توان به مواردی چون انگیزه های عشق ورزی، تواضع و پاکبازی و تسلیم در برابر معشوق، بردباری و تلاش و همت در عشق و... اشاره کرد. در زمینه های اندکی نیز تفاوت هایی میان آن دو مشاهده می شود. مشترکات بسیاری که بین دیدگاه سعدی نسبت به عشق با روان شناسی تجربی امروز وجود دارد، از سویی بیان گر صداقت و واقع نگری سعدی در عشق ورزیدن و بیان آن در غزلیات است و از سوی دیگر نیز بر پایداری و ثابت بودن ذات عشق طبیعی و سالم تاکید دارد.
-
جلوه های نوستالژی در شعر حافظ
1390نوستالژی از اصطلاحات علم روانشناسی و به معنای دل تنگی، حسرت زدگی و غم غربت است. بررسی جلوه های نوستالژی در آثار یک شاعر و نویسنده، ما را با جنبه های گوناگون شخصیت او آشنا می کند. این دل تنگی و غم غربت از دیرباز در ادبیات فارسی نمود گسترده ای داشته است و خصوصاً در شعر غنائی جایگاهی ویژه را به خود اختصاص داده است. حافظ شیرازی از جمله شاعرانی است که جنبه های گوناگون غم غربت و دل تنگی را در سروده های او می توان دید. نوستالژی شخصی حافظ مواردی چون دوری از شیراز، یاد ایام وصال و حسرت دوران جوانی را در بر می گیرد. مرثیه های شخصی حافظ در سوگ عزیزانش نیز در این بخش قرار می گیرد. عصر حافظ در دورهای بحرانی از تاریخ قرار می گیرد؛ از این رو تاثرات حاصل از اوضاع نابهنجار سیاسی- اجتماعی در سروده های این شاعر جلوهای برجسته دارد، به گونه ای که بسیاری از مصادیق نوستالژی و حسرت گذشته در شعر حافظ، ریشه در زمینه های سیاسی-اجتماعی عصر او دارد. در این بخش، دو تن از چهره های سیاسی- ابواسحاق اینجو و امیر مبارزالدین محمد - نقشی برجسته دارد. اندیشه های عرفانی خواجه در نگاه به گذشته ی ازلی و هبوط انسان به کره ی خاکی نیز با حسرت و اندوه جدا شدن از عالم معنا پیوند می خورد. نگاه متفاوت حافظ به این مسئله نیز شایسته ی بررسی است. با توجه به شخصیت فعال و مبارز حافظ در شعر او موارد نقض نوستالژی را نیز می توان مشاهده کرد. مضامینی چون غم ستیزی و شادخواری، امیدواری به آینده، توکل به لطف خدا و رضا به داده ی او حافظ را یاری می کند تا در آن روزگار سیاه اسیر سلطه ی غم و حسرت نشود.
-
بررسی زمینه های روانشناسی عشق در غزلیات سعدی
1390 -
بررسی جلوه های نوستالژی در شعر حافظ
1390 -
تحلیل اندیشه های دینی-اسلامی در ادبیات داستانی کودک و نوجوان سال های 1357-1300
1390هدف از پژوهش حاضر، تحلیل محتوا و جست وجوی رد پای اندیشه های اسلامی در داستان های ادبیات کودکان و نوجوانان در سال های 1300 خورشیدی تا آغاز انقلاب اسلامی: یعنی 1357 بوده است. طبق تقسیم بندی انجام شده، تمام اندیشه ها در شش گروه: 1. اصول اعتقادی، 2. گرایش های عملی، 3. احکام، 4. مراسم و مناسک اسلامی، 5. اخلاق اسلامی، 6. سایر موارد مانند تفکر و تدبر در آفرینش، پرورش عقل و خرد، مسئله ی روحانیت، اطلاعات دینی و قرآنی، اطلاعات تاریخی و...) قرار گرفته اند و هر کدام از آن ها دارای زیرمجموعه هایی هستند به عنوان مثال اصول اعتقادی دارای زیرمجموعه هایی چون: توحید، نبوت، معاد، امامت و عدل می باشد که ضمن توضیحی مختصر، برای هر یک مصداق هایی ذکر گردیده است. شاخص ها، طبق تحقیق توصیفی و تحلیلی از بین گروه سنی: ب (سال های اول دبستان)، ج (سال های پایانی دبستان، د (دوره ی راهنمایی)، ه (دوره ی دبیرستان)، انتخاب شده است. در این پژوهش، در حدود پنجاه داستان و مجموعه داستان مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است که بیشتر آن ها را انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به چاپ رسانده است و سایر کتب از طریق انتشارات دیگر به چاپ و انتشار رسیده اند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در این متون، درصد بالای اندیشه ها و مفاهیم موجود، به گرایش های عملی اختصاص دارد و کم بسامدترین آن ها احکام است. مراسم و مناسک، اخلاق، اصول اعتقادی و سایر موارد نظیر تفکر و تدبر در آفرینش، مسئله ی روحانیت و... نیز، در آثار بررسی شده، نمود قابل توجهی داشته است. از میان داستان های این دوره، کتاب های منتشر شده از سوی کانون، کمترین آمار حضور اندیشه های اسلامی را به خود اختصاص داده اند. اما در سایر کتب حضور اندیشه های دینی چندان نامحسوس نیست. لازم است یادآوری شود که چون موضوع پایان نامه، بررسی میدانی و آماری اندیشه های اسلامی در ادبیات کودکان دوره ای خاص بوده است، در ارزش گذاری و داوری درباره ی شیوه ی استفاده از این اندیشه ها و نوع نگاه نویسنده به آن ها کوششی صورت نگرفته است.
-
تحلیل اندیشه های دینی- اسلامی در ادبیات داستانی کودک و نوجوان سال های 1357-1300
1390 -
مقایسه ی اثربخشی آموزش مولفه های خوش بینی از طریق تمثیل و اسناد بر میزان خوش بینی دانش آموزان دختر سال اول مقطع متوسطه شهر همدان
1390هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش مولفه های خوش بینی از طریق اسناد، تمثیل، اسناد و تمثیل بر افزایش خوش بینی دانش آموزان دختر سال اول مقطع متوسطه شهر همدان بود. روش تحقیق این پژوهش از نو!ع نیمه آزمایشی و طرح پژوهش از نوع پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه اول مقطع متوسطه در دبیرستان های دولتی و روزانه شهر همدان می باشد. جهت انتخاب گروه نمونه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای دو دبیرستان شهید حجه فروش و مهدیه انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه خوش بینی، ترجمه گنجی (1379) جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شد. در چارچوب طرح آزمایشی 96 نفر از دانش آموزان دو دبیرستان به صورت کاملاً تصادفی در 4 گروه 24 نفری (3 گروه آزمایش و 1 گروه کنترل) قرار گرفتند و از آن ها پیش آزمون به عمل آمد. طرح آزمایشی برای هر کدام از گروه های آزمایش طی 10 جلسه اجرا شد و پس از اتمام جلسات آموزشی از هر چهار گروه پس آزمون به عمل آمد. جهت تحلیل داده ها از تحلیل واریانس یک راهه استفاده شده است. نتایج نشان داده است که آموزش مولفه های خوش بینی از طریق سبک های اسناد بر بهبود خوش بینی دانش آموزان معنادار نبوده ولی آموزش مولفه های خوش بینی از طریق روش آموزشی تمثیل و نیز روش ترکیبی اسناد و تمثیل بر بهبود خوش بینی دانش آموزان معنادار بوده است. همچنین در مقایسه اثربخشی این 3 روش بیشترین اثربخشی به ترتیب مربوط به روش اسناد و تمثیل، تمثیل بوده است.
-
بررسی زیبایی شناسی بیانی در سروده های سیدعلی موسوی گرمارودی
1390این پایان نامه در پنج فصل است: 1- مقدمه، فرضیات و اهداف تحقیق. 2- تعریف شعر، نقد ادبی و بیان، زندگی و آثار شاعر. 3- روش پژوهش. 4- صورخیال و موسیقی شعر موسوی. 5- نتیجه. موسوی گرمارودی، شاعر معاصر، در بیشتر قالب های سنتی، نیمایی و سپید، شعر گفته است. او بیشتر شاعر محتواست تا صورت. مذهب، انقلاب و مقاومت مهم ترین موضوعات شعر او هستند. اشعار سنتی او از نظر زبان و بیان به سبک گذشتگان است. بسیاری از تشبیهات و استعارات آن کلیشه ای و تکراری است. تشخیص هم در شعر او زیاد دیده می شود. در اشعار نیمایی . سپید او نوآوری هایی دیده می شود. مجاز، کنایه، تمثیل و کهن الگو در شعر او بسیار اندک است. برخی از اسطوره های ملی و مذهبی را در شعرش آورده است. نمادهای او اغلب قراردادی، عمومی و ساده است. نمادشکنی در توصیف یکی از ویژگی های سبکی اوست. شعر موسوی از نظر کاربرد عناصر بیانی خیلی درخشان نیست. در اشعار سنتی از اوزان رایج و مشهور استفاده کرده و بیشتر اشعارش مردف است. موسیقی بیرونی در اشعار نیمایی و سنتی، معمولی و معتدل است. شعرموسوی از نظر کاربرد «بدیع» خیلی پربار نیست. در پارادوکس و ایهام نوآوری هایی دارد. زبان اشعار سنتی اش ادبی است. در اشعار نیمایی و سپید از زبان کهن (آرکائیک) و زبان عامیانه بهره برده است. خلاصه اینکه موسوی گرمارودی در حوزه ی صور خیال و موسیقی شعر، شاعری متوسط است.
-
بررسی زیباشناسی بیانی در سروده های سید علی موسوی گرمارودی
1390 -
بازتاب اسطوره و افسانه در آثار داستانی عباس معروفی
1390عباس معروفی (1336) نویسنده ی معاصر، در آثار خود- اعم از رمان، داستان کوتاه و نمایشنامه - توجه و اهتمام ویژه ای برای اسطوره ها، چه اسطوره های انسانی (فرا ملّی/ ازلی ابدی) چه اسطوره های ملّی قائل است. توجه و اهتمامی آگاهانه -عامدانه تا بدان جا که بن مایه های اصلی برخی آثار وی، بر مبنای یکی از اسطوره ها بنا نهاده شده است. معروفی، در ارتباط با پاره ای از دردهای انسانی، آنچه با سرشت و سرنوشت انسان، در اعصار انسانی دیروز و امروز، در قالب موضوعاتی تکرارشونده که هیبت و هیئت ازلی ابدی دارند - خاصه در ارتباط با درگیری و جدال بی پایان انسان ها با یکدیگر - اسطوره هایی را دست مایه ی آثار خویش قرار داده است. توجه معروفی به اساطیر و چشم زد وی به داستان های اعصار دور، به بازنویسی صرف آن آثار، متوقف نمانده، همانا کوشیده است تا پیوندی ژرف در ارتباط با اساطیر انسانی و ملّی اعصار دیروز و عصاره اثیری و روح تراژیک آن ها با تاریخ معاصر و انسان امروز برقرار کند. اسطوره و افسانه، به عنوان میراثی از ادبیات داستانی پیشین، فصل های مشترک بسیاری با ادبیات داستانی مدرن دارد. تلاش عمده ی معروفی مصروف پیوند گذشته با امروز شده و در این رهگذر اسطوره ها و افسانه هایی را در آثار خویش به شیوه های گوناگون عبور داده است. در بخش «اسطوره»، چهار موضوع اصلی مورد توجه بوده است: «برادرکشی»، «پیکرگردانی»، «اسطوره ی دوکالیون» و «اسطوره ی الگو یا مادر در فرهنگ ایرانی». در این رساله، موضوع «برادرکشی» به طور اخص و «خویش کشی» به طور اعم مورد توجه بوده است. اسطوره های مطرح در این بخش، بازتاب داستان «هابیل و قابیل» به عنوان اسطوره ای انسانی و ازلی ابدی، در رمان «سمفونی مردگان» و داستان «برادرکشی در فرهنگ ایرانی»، در رمان «فریدون سه پسر داشت» با توجه به «کهن الگوی درگیری برادرها» مورد بررسی قرار گرفته است. اسطوره های برادرکشی را گوهری ترین و هنری ترین اسطوره ها در آثار عباس معروفی دانستیم و در ذیل اسطوره های برادرکشی در فرهنگ سامی و ایرانی در دو رمان اصلی معروفی، به ترجیع های مکرر او به برادرکشی در سایر آثارش نیز توجه نشان دادیم. در بخش دیگر، به موضوعی با عنوان «انسان حیوان مرکب» یا مقوله ی «پیکرگردانی» پرداخته شده است؛ این موضوع با توجه به رنگ آمیزی و بافت عظیم اسطوره ای و از آنجا که چنین نگرش و بینشی در جغرافیا و اتمس
-
گفتمان کاوی شعر قیصر امین پور با تکیه بر شعرهای کودک و نوجوان وی
1390گفتمان کاوی متون ادبی، شکلی ویژه از کاربرد زبان است که از اواسط دهه های 60 و 70 قرن بیستم میلادی در پی تغییرات گسترده ی علمی- معرفتی به سرعت وارد حوزه علوم انسانی شد و امروزه در حوزه نقد مدرن از جایگاه و اهمیتی خاص برخوردار است. گفتمان کاوی دارای انواع زیادی است که مهم ترین آن ها عبارت اند از گفتمان ادبی و هنری. در گفتمان کاوی ادبی، دو عنصر کلیدی بافت متن و بافت موقعیتی بسیار حائز اهمیت است. مهم ترین اهداف تحلیل گفتمان در حوزه ی ادبی در چند محور قابل دسته بندی است: زبان، تصویرپردازی، تجربه ی بشری و بینامتنی. از این میان نقش زبان و بینامتنی از برجستگی بیشتری برخوردار است. با توجه به اهمیتی که در عصر ما برای آثار مرتبط با کودکان و نوجوانان قائل شده اند- تا جایی که قرن بیستم را قرن کودک نامیده اند- و با توجه به توانایی های بالای امین پور در زمینه ی خلق این گونه از آثار، در پایان نامه ی حاضر که در پنج فصل تنظیم شده است، به بررسی و تحلیل سروده های قیصر امین پور در حوزه ی کودک و نوجوان از منظر گفتمان کاوی پرداخته شده است.
-
گفتمان کاوی شعر قیصر امین پور با تکیه بر شعرهای کودک و نوجوان وی
1390 -
نمادگرایی در شعر سپید مقاومت در ایران
1390 -
نمادگرایی در شعر سپید مقاومت در ایران
1390از آنجا که روحیه ی حاکم بر جبهه ها در روزهای پر تلاطم جنگ روحیه ای عرفانی و معنوی بود شاعران جنگ نیز با همان دیدگاه به توصیف شهیدان و صحنه های دفاع مقدس پرداخته اند و مناسبت ترین زبان برای بیان این مضامین زبان نماد است. این نمادگرایی شاعران مقاومت به معنای ذهنیت گرایی محض نیست. آنان با نمادگرایی عواطف و نگرششان را به تصویر کشیدند. بنابراین باید جایگاه شعر و ادبیات مقاومت مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد تا با نقل ضعف ها و قوت های موجود، شاعران جوان و نوقلم راه خود را در عرصه سرایش شعر انقلاب و دفاع مقدس بیابند. در این رساله سعی نموده ام تا مهم ترین نمادهای رایج در شعر سپید پایداری را که معمولاً مشترک با دیگر قالب های شعری است بررسی نمایم. نمادگرایی در شعر شاعران مقاومت جایگاه ویژه ای دارد، سپید سرایان مقاومت با به کارگیری نمادها، تداعی های پر رمز و رازی را در حوزه های تمثیلی با زمینه های فرهنگی، آیینی و تاریخی ایجاد نموده اند و به شیوه سمبولیک نزدیک و نزدیک تر شده اند. و با به کارگیری عناصر نمادین در شعر پایداری شاعران توانسته اند به تقویت و گسترش هر چه بیشتر عنصر خیال در سروده هایشان دست یابند و کلام خود را از سطح نازل نثر به سطح عالی شعر، ارتقاء هند. و با استفاده از این نمادها توانسته اند الگوهای دیروزین تاریخ و مذهب را با واقعیت های امروزی پیوند زنند.
-
زمینه های استبدادستیزی و استبدادپذیری در امثال و حکم دهخدا
1389زمینه های پذیرش و ستیزه با استبداد و بازتاب آن در امثال و حکم دهخدا، موضوع اصلی این رساله است. امثال و حکم، پرکاربردترین نوع ادبی عامیانه است و قانون و فلسفه ی توده ی مردم به شمار می آید. از آن رو که مثل، برخاسته از تجربه های حیات قومی است، با مطالعه ی آن می توان ساختارهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و غیره هر قوم را بازشناخت. ساختار سیاسی ایران تا دوره ی مشروطیت، با استبداد شناخته می شود که در آن، پادشاه پیوسته در راس قدرت بود و مردم همگی رمه ی او به شمار می رفتند. حاکمیت استبداد، رواج اندیشه ی جبرباوری، فقدان زمینه های عقلانی و فلسفی در جامعه، سرسپردگی و نفی فردیت از جمله عواملی هستند که در طول تاریخ سبب شکل گیری سخنان و امثالی شده اند که بنیان هرگونه تعقل، حرکت اجتماعی و پیشرفت را سست کرده اند. آن بخش از مثل ها که بر استبداد پذیری دلالت می کنند، بسامد فراوان دارند و بیانگر سلطه ی درازآهنگ استبداد هستند. این از آنجاست که فرهنگ سیاسی و اجتماعی پیوندی دوسویه با زبان دارند. زبان از شرایط جامعه تغذیه می کند و بر ساختارهای آن تاثیر می نهد. اما همین زبان، گاه می تواند محملی مناسب برای ستیزه با نظم و سامان موجود، به ویژه در قالب طنز باشد. نتیجه آنکه استبداد، به شکل گیری زبان و فرهنگی می انجامد که نظام و اندیشه ی استبدادی را ترویج می دهند و آن را پایدارتر می سازند.
-
بررسی جایگاه زن در امثال و حکم فارسی
1389ضرب المثل ها شاخه ای از ادبیات عامیانه هستند که با مطالعه ی آن ها می توان به بسیاری از آداب و رسوم، عقاید و باورهای یک قوم دست یافت. یکی از مسائل قابل توجه که در ضرب المثل ها به آن پرداخته شده، جایگاه زن است. زن در غالب امثال فارسی با صفاتی چون بی وفایی، خیانت، مکّاری، دورویی، جادوگری و... معرفی شده است. البته ضرب المثل هایی نیز وجود دارد که در آن ها زن تحسین و ستایش می شود امّا تعداد این ضرب المثل در مقایسه با آن چه که راجع به تحقیر و خوارداشت زنان است بسیار ناچیز و اندک است. در رساله ی حاضر، جایگاه زن به عنوان دختر، معشوق، همسر، مادر، پیرزن و... در ضرب المثل ها مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته و نگارنده کوشیده است که جنبه های مختلف تاریخی، اجتماعی، فلسفی، دینی و... نگاه ایرانیان به زن را تبیین نماید. از آن جا که بسیاری از ضرب المثل ها دارای ویژگی های ادبی و بلاغی هستند، نگارنده به این موضوع علاقه مند و بر آن شده تا در این حوزه گام بردارد. از سوی دیگر از آن رو که بسیاری از ابیات و مصرع های شعر شاعران ایرانی به صورت مثل درآمده و در بین مردم رایج گردیده، در بررسی ضرب المثل ها، این ابیات و مصرع ها نیز مدنظر قرار گرفته است.
-
تحلیل و بررسی اندیشه های خیامی در شعر مهدی اخوان ثالث
1389تاملات یا اندیشه های خیامی از زمان رودکی تا دوره ی معاصر در شعر فارسی رواج داشته است. آنچه تحت عنوان تاملات خیامی از آن یاد می شود، شکیات و پرسش های فلسفی، اعتراض و عصیان فلسفی، ناپایداری عمر، ناگزیری مرگ، شادخواری، اغتنام فرصت و... است. هدف از پایان نامه ی حاضر، بررسی اندیشه های خیامی در شعر مهدی اخوان ثالث است. بدین منظور، یاس و ناامیدی، اعتراض و عصیان فلسفی همراه با زمینه های شخصی و سیاسی- اجتماعی آن در شعر اخوان مورد بررسی قرار گرفته است. از دیگر تاملات خیامی که در سروده های اخوان دیده می شود، شکیات و پرسش های فلسفی و تقدیرگرایی است که به دو صورت اعتقاد به تقدیر و اعتراض به آن دیده می شود. پوچ گرایی و هیچ انگاری اخوان غالباً برخاسته از مرگ اندیشی، ناپایداری عمر و احساس بیهودگی و بی ارزش بودن زندگی است. غم گریزی، شادخواری و اغتنام فرصت نیز از دیگر تاملات خیامی است که همراه با زمینه های شخصی و سیاسی- اجتماعی آن در شعر اخوان مورد بررسی قرار گرفته است. در این رساله، همچنین تلاش شده است تا سیر تاملات خیامی در سروده های اخوان با توجه به دوره های گوناگون زندگی او مورد بررسی قرار گیرد.
-
تحلیل و بازخوانی برخی غزل های شمس بر اساس مکتب روانشناسی کارل گوستاو یونگ
1389امروز بررسی متون ادبی بر اساس نقد روان شناسانه یکی از رایج ترین انواع نقدهاست. در این میان یکی از مکتب های مورد توجه منتقدان ادبی، مکتب روانشناسی تحلیلی کارل گوستاو یونگ است. از رهگذر رشد این مکتب و توجه وافر یونگ به اسطوره ها و کهن الگوها، نقد دیگری به نام نقد کهن الگویی یا نقد اسطوره ای در میان منتقدان رواج یافته است. آنچه در این رساله مورد توجه است، بازخوانی برخی از غزل های شمس مبنی بر آراء یونگ و مبتنی بر نقد روان شناسانه و اسطوره گراست. به نظر ما شباهت دیدگاه های یونگ با مولانا در غزلیات شمس به سه بخش تقسیم می شود. بخش نخست شامل کهن الگوها می شود. یونگ بود که به وجود ضمیر مشترکی در همه ی آدمیان اصرار ورزید و محتویات این ضمیر را آرکی تایپ یا کهن الگو نامید. از نگاه یونگ کهن الگوها گوناگون اند؛ اما مهم ترین آن ها عبارت اند از: نقاب، سایه، آنیما، آنیموس، پیر خردمند و خود. از آنجا که زبان مولانا در غزل ها، به گفته ی مناقب نویسان و شواهد حاضر در متن، زبانی نیندیشیده و بیشتر شبیه به اعتراف های شیدایی بر تخت روانکاو است، بارزترین نمود این کهن الگوها را می توان در غزل های شمس یافت. مولانا در نمود بخشیدن این کهن الگوها از رمز استفاده می کند. این بخش نگاه ما مبتنی بر نقد اسطوره ای است. بخش دیگر به شیوه ی آفرینش هنری بازمی گردد. یونگ شیوه ی آفرینش هنری را به دو بخش روان شناسانه و دیده ورانه تقسیم می کند. شیوه ی روان شناختی، شیوه ای است که از خودآگاهی سرچشمه گرفته است و دربرگیرنده ی تجربیات عادی و جاری زندگی و منطقی تر است. اما شیوه ی آفرینش دیده ورانه برخاسته از ناخودآگاه و در ورای عقل و اندیشه و برتر از درک آدمی است. شیوه ی دیده ورانه دقیقاً همان شیوه ای است که بر مولانا در سرودن غزل ها عارض شده است. در این بخش نگاه ما هم مبتنی بر نقد اسطوره ای است، هم نقد روانشناسی. بخش سوم شامل بررسی دیدگاه یونگ در مورد دین و خداست. یونگ، خدا را یک کهن الگو می داند. او مفهوم خدا را در دو سطح شکل کهن الگویی و محتوای کهن الگویی مطالعه می کند. خدا در دو سطح مورد نظر نیز در اندیشه ی مولانا و غزل های شمس نمود یافته است. البته لازم به ذکر است در این مورد میان آراء علمی یونگ و باورهای دینی مولانا، تفاوت هایی به چشم می خورد. در این بخش نیز، نقد اسطوره ای به همراه نقد روانشناسی مورد توجه است.
-
بررسی و تحلیل شاخصه های اومانیستی در سروده های احمد شاملو
1389انسان در شعر معاصر از جای گاه و اهمیت ویژه ای برخوردار است. این توجه و گرایش به انسان، در اشعار احمد شاملو با جدیت بیش تری به چشم می خورد تا جایی که می توان گفت سرودن از انسان و انسان گرایی یکی از مشخصه های سبکی وی است. شاملو از نخستین شاعران معاصر است که به انسان و انسان محوری پرداخته است و می توان توجه ویژه اش به انسان را، متاثر از مکتب اومانیسم دانست. توجه به انسان، مشکلات و گرفتاری هایش، هماره از دغدغه ها و مشغله های اصلی این شاعر بزرگ بوده است. با توجه به این که مکتب اوم انیسم، مکتبی انسان محور و انسان گراست و با توجه به اهمیت انسان در سروده ها و آراء شاملو، در این نوشتار برآنیم تا ضمن اشاره ای مختصر در مورد اومانیسم و تاریخچه ی آن، به بررسی مولفه ها و شاخصه های اومانیستی در سروده های شاملو بپردازیم.
-
بررسی تشبیه در غزل سعدی
1389سعدی در کنار حافظ و مولانا یکی از سه غزل سرای برجسته و بلامنازع در شعر فارسی است. درباره ی آثار سعدی و مقام او در ادب فارسی بسیار گفته اند و نوشته اند، اما از آنجا که غزل سعدی، شعری حرفی- تصویری است و کاملاً تصویری نیست، کمتر به مبحث بلاغت در غزل سعدی توجه شده است. هدف از رساله ی حاضر، پرداختن به جنبه های گوناگون تشبیه و انواع آن در غزل سعدی است. نگارنده پس از بیان کلیات و پیشینه ی پژوهش، در فصل چهارم به بررسی انواع تشبیه از لحاظ حذف برخی ارکان، تعدد مشبه یا مشبهٌ به و بررسی تشبیهاتی مانند مضمر و تفضیل که در غزل سعدی جایگاه خاصی دارد، پرداخته است. در مبحثی دیگر تشبیهات از لحاظ دارا بودن رنگ سپاهی، اشرافی، دینی و عناصر برگرفته از انسان و زندگی انسانی، طبیعت، معطرات و... بررسی شده اند. همچنین به آرایه هایی که اساس آنها بر تشبیه است، مانند اسلوب معادله، تجاهل العارف و بدل بلاغی در غزل سعدی پرداخته شده است. در پایان رساله، برای آشنایی دقیق تر با جایگاه تشبیه در غزل سعدی، نمودارهایی ارائه شده است.
-
بررسی میراث عرفان ایرانی در اشعار محمدرضا شفیعی کدکنی، قیصر امین پور و سیدحسن حسینی
1389یکی از موضوعات عمده ی شعر فارسی، عرفان است که از دیرباز، میان شاعران این مرز و بوم جلوه ای خاص داشته است و آن ها با بهره گیری از افکار ناب عرفانی، اشعاری زیبا و دلنشین سروده اند. اگرچه در دوره ی معاصر، آموزه های عرفانی شاعران عارف مسلک گذشته نظیر حافظ و مولانا دیگر نمود پیدا نمی کند؛ اما از آنجا که عرفان با جان و دل مردم ایران آمیخته است و شعر بهترین حوزه برای نمودار کردن عواطف و افکار درونی شاعر است، می توان جلوه هایی از این اندیشه های ناب را در اشعار این دوره هم مشاهده کرد. در میان شاعران معاصر، محمدرضا شفیعی کدکنی (م. سرشک)، قیصر امین پور و سید حسن حسینی از شاعرانی هستند که به دلیل تحصیل در رشته ی زبان و ادبیات فارسی و انس و پیوند با متون صوفیه و اشعار عرفانی، در سروده های خود از مباحث عرفانی بهره گرفته اند و می توان انعکاس عرفان آزاداندیش و پویای خراسان را در شعر آن ها مشاهده کرد. این سه شاعر با توجه به دیدگاه های نزدیکشان، از عرفانی مشابه برخوردارند و طرز تلقی آن ها نسبت به مباحت هستی شناسی و معرفتی و تاملات سیاسی-اجتماعی و فرهنگی و عرفانی، تقریباً مشابه است. البته میزان بهره گیری این سه شاعر نام آشنا، از موضوعات عرفانی به یک مقدار نیست و در این میان م.سرشک از اهمیت بیشتری برخوردار است و در مجموعه ی «هزاره ی دوم آهوی کوهی» عمده ترین تاملات فلسفی و عرفانی خود را نمایان ساخته است. جایگاه قیصر امین پور، بعد از م.سرشک می باشد و بیشترین اندیشه های عرفانی خود را در واپسین دفترهای خود (گلها همه آفتابگردانند و دستور زبان عشق) نمودار ساخته است. سید حسن حسینی نیز، در دفترهای شعر و نثر خود، این اندیشه ها را بصورت پراکنده به کار برده است. در این جستار، به بررسی بازتاب اندیشه های عرفان ایرانی، در سروده های این سه شاعر می پردازیم و مباحث هستی شناسی و معرفتی و تاملات سیاسی- اجتماعی و فرهنگی مرتبط با اندیشه های عرفانی را در سروده های آن ها بررسی می نماییم.
-
تحلیل و بررسی اخلاق در آرمانشهر مولانا (با تکیه بر مثنوی معنوی)
1389شهر آرمانی که جامعه ای است خیالی، جایی است در افق آرزو های بشری که باشندگان آن در شرایط کامل، در خیر، زیبایی و رستگاری محض می زیند و با زندگی دراز و یا ابدی به دور از هر ناخوشی، از نعمت و آسایش سرشارند. اخلاق یکی از مسائل مهم و سازنده در این آرمان شهرها بوده و جزء اولین مسائل فکری بشری است؛ اخلاق مجموعه ی ملکات نفسانی اعم از فضایل و رذایل رفتاری بوده که بر اساس علم، قدرت و اراده از انسان صادر می شود که فضایل آن صفات مثبتی است که از راه تکرار به صورت ملکه ای رفتاری در آدمی تحقق می یابد. مولانا در آرمان شهر اخلاقی خویش در مثنوی معنوی، به این مسائل پرداخته و با معرفی نفس به عنوان عاملی که سبب دور شدن آدمی از اخلاقیات است، امراض نفسانی چو ن کبر، غرور، شهوت و... را برشمرده، راه های مبارزه با آن را معرفی می کند و انسان را به مبارزه با آن، برای رسیدن به کمال فرامی خواند. او پیروزان این مبارزه را انسان های کاملی می داند که با غلبه بر نفسانیت خویش، مجموعه ی صفات الهی را جایگزین رذایل نفسانی کرده اند و با متخلق شدن به این صفات الهی به اوج و کمال اخلاق دست می یابند و آرمان شهری سرشار از اخلاقیات را که از هر نقص و کاستی به دور است مایه گذاری می کنند.
-
بررسی جامعه شناسانه ی تصویر در اشعار احمد شاملو
1389ادبیات و جامعه ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند. بدین صورت که گاه، رویدادهای سطح جامعه حتی در تغییر سبک های ادبی تاثیرگذار است و گاه نیز اثر ادبی بر جامعه و رویدادهای آن تاثیر می گذارد. احمد شاملو شاعری متعهد است که بخش اعظمی از شعرهایش را دغدغه های سیاسی و اجتماعی اش در بر می گیرد. او در بیشتر عمر شاعری اش تحت تاثیر جامعه و نوسانات آن قرار داشته است. تصاویر شعری او نیز متناسب با حال و هوای اجتماعی شعرش، متاثر از بینش او و بر اساس دغدغه های شاعر برگزیده شده اند. در این پژوهش سعی نگارنده بر آن بوده است که تاثیر جامعه و نوسانات آن بر تصاویر شعری شاملو تا حد توان مورد تحلیل و بررسی قرار بگیرد.
-
جلوه های حماسی و عرفانی عاشورا در شعر دفاع مقدس
1389مجموعه سروده هایی که به دوران هشت ساله جنگ تحمیلی و ارزش های دفاع مقدس پرداخته اند، شعر جنگ یا شعر دفاع مقدس نام می گیرند. شعر جنگ ویژگی های مخصوص به خود را دارد که یکی از آن ها حضور فرهنگ عاشورا در ابعاد گوناگون است. در این تحقیق، از میان چهار رکن اصلی قیام عاشورا- سوگ، پیام، عرفان و حماسه- به دو مسئله حماسه و عرفان در شعر دفاع مقدس پرداخته شده است. از جلوه های حماسی عاشورا که در شعر دفاع مقدس بازتاب یافته است، می توان به سازش ناپذیری امام حسین (ع) در برابر ظالمان، نپذیرفتن ننگ و ذلت، ترجیح مرگ با عزت بر زندگی با ذلت و استقبال از شهادت در راه خدا اشاره کرد. در شعر این دوره، به دیگر حماسه سازان قیام عاشورا از جمله اباالفضل العباس (ع)، قاسم ابن الحسن (ع)، مسلم ابن عوسجه، حبیب ابن مظاهر، حر بن یزید و بزرگ بانوی عاشورا- حضرت زینب (س)- اشاره شده و گفتار و رفتار حماسی آنان به صورت مستقیم و غیرمستقیم در سروده های شاعران دفاع مقدس بازتاب یافته است. عرفان نیز از دیگر جلوه های عاشوراست که در شعر دفاع مقدس به آن پرداخته شده است و مفاهیمی مانند عشق به خدا، یاد خدا، ایثار و نثار، شکوه نماز، صبر و رضا و تسلیم را در خود جلوه گر ساخته است. نگاه عارفانه به مرگ از دیگر درس های عاشوراست. این دیدگاه، از آنجا که منجر به خلق تصاویری حماسی از مرگ و شهادت در راه خدا می شود، نقطه پیوند عرفان و حماسه عاشورایی در شعر دفاع مقدس است. هم چنین مفهوم صبر که زیباترین جلوه آن را حضرت زینب کبری (س) در کربلا و پس از آن در کوفه و شام به نمایش گذاشت، از دیگر مسائلی است که موجب خلق حماسه های ماندگار شد و همراهی عرفان و حماسه را در شخصیت ایشان و به تبع آن در شعر دفاع مقدس تجلی بخشید. در پیوند عرفان و حماسه باید گفت از آنجا که حماسه مقدس از معرفت سرچشمه می گیرد، خالق یک حماسه مقدس حتماً عارف است و از آنجا که عارف، هراسی از مرگ ندارد و به دنبال جلب رضایت خداست، قطعاً یک حماسه ساز خواهد بود که مصادیق عارفان حماسه ساز و حماسه سازان عارف در عاشورا و دفاع مقدس بسیار بوده اند.
-
بررسی تطبیقی سلسله ی کیانیان در شاهنامه (از پادشاهی کیقباد تا پایان داستان بیژن و منیژه) با کتب تاریخی قرون چهارم و پنجم
1388کیانیان مردمی آریایی نژاد هستند که پس از کوچ از سرزمین اصلی خود از دیگر هم نوعان خود جدا گردیده و در قسمت شرق و شمال شرق ایران باستان،در اطراف بلخ و سیحون ساکن گردیدند. دسته ی دیگر از این قوم در ناحیه ی هند و چین ساکن شدند.در شاهنامه ی فردوسی،تاریخ جدایی این اقوام،از زمان تقسیم بندی جهان توسط فریدون که روم و خاور را به سلم،توران و چین را به تور و ایران را به ایرج بخشید،آغاز می شود.پس از پایان دوران کاملاً اساطیری شاهنامه،یعنی دوره ی پیشدادیان، وارد دوره ی کیان می شویم. اینان در واقع شاهان تاریخی هستند که بسیاری از داستان ها و افسانه ها، گذشت ایام، نقل شفاهی رویدادها و تاثیر داستان های سلسله های هخامنشی، اشکانی و ساسانی، سبب گردیده است که واقعیت تاریخی آنان در هاله ای از ابهام قرار گیرد. در این میان، دوران پادشاهی کیقباد، کیکاووس و کیخسرو خود دوره ی مشخصی از تاریخ کیانیان است. تواریخ متعدد قرون 4 و 5 اسلامی و همچنین شاهنامه ی فردوسی با استفاده از منابعی کم و بیش مشابه به نقل رویدادهایی از روزگار هریک از این شاهان پرداخته اند. آنچه در یک نگاه کلی می توان در مقایسه ی شاهنامه و تاریخ دریافت؛ این است که تاریخ نویسان مختلف، البته با مراتب متفاوتی از دقت به نقل آزادانه ای از رویدادها پرداخته اند؛ اما فردوسی در نقل چهارچوب رویدادها کاملاً پایبند منابع خود می باشد؛ ضمن این که در شاهنامه به پاره ای رویدادها و داستان ها برمی خوریم که در دیگر تواریخ، ذکری از آن ها به میان نیامده است. در این جستار با استفاده از شاهنامه، منابع تاریخی هم عصر آن و پژوهش های اخیر به مقایسه ی روایات مختلف از ابتدای کیانیان تا پایان داستان بیژن و منیژه می پردازیم و جنبه های تاریخی کیانیان در شاهنامه را دقیق تر بررسی می نماییم.
-
بررسی اشعار شاملو با توجه به دیدگاه های فرمالیستی
1388مکتب فرمالیسم، یکی از بزرگترین مکاتب نقد ادبی معاصر می باشد. در این مکتب بیشترین اهمیت به صورت و شکل اثر ادبی داده می شود و تمامی مسائل خارج از متن (تاریخ، جامعه، روان شناسی و زندگی هنرمند) در حاشیه قرار می گیرد. فرمالیست ها برای اولین بار، دو مولفه را در نقد ادبی مطرح کردند: برجسته سازی و آشنایی زدایی. شاعر در اثرش باید زبان معمول و روزمره را از طریق قاعده کاهی (فراهنجاری) و قاعده افزایی، برجسته کند و از آنچه که بیان می کند، آشنایی زدایی کند. در این پایان نامه اشعار احمد شاملو (الف. بامداد) بر اساس مولفه های عنوان شده در مکتب فرمالیسم نقد می شود.
-
بررسی بازتاب آیه ی الست در آثار شاخص تفسیری و عرفانی تا پایان قرن هشتم
1387قرآن کریم یکی از منابعی که از دیرباز مورد استفاده ی شاعران، نویسندگان و عارفان بوده است. شماری از آیات قرآن به علت داشتن مضامین خاص مورد توجه آنان قرار گرفته است. یکی از این آیات آیه ی 172 سوره ی اعراف معروف به آیه ی (الست) می باشد. از آنجا که این آیه در ادب عرفانی بازتاب بسیاری دارد، در این پژوهش به بررسی آن در متون تفسیری و عرفانی نظم و نثر تا پایان قرن هشتم پرداخته شده است. در ابتدای پایان نامه فرضیات، اهداف، پیشینه و ضرورت انجام تحقیق بیان شده است و سپس فصل های اصلی کار که شامل پنج فصل است آغاز می شود. در فصل اول بنابر عرفانی بودن موضوع به شرح عرفان و سیر آن تا پایان قرن هشتم و هم چنین توضیح لغوی و اصطلاحی (الست) پرداخته شده است. فصل دوم نیز دربردارنده ی دیدگاه مفسران شیعه و سنی در مورد این آیه می باشد. در فصل سوم و چهارم به ترتیب آیه ی (الست) در متون عرفانی نظم و نثر مورد بررسی قرار گرفته، فصل پنجم نیز دربردارنده ی نتیجه ی پایان نامه است.