رصد عبور سیاره عطارد از مقابل خورشید در رصد خانه دانشگاه بوعلی سینا با موفقیت انجام شد. - دانشگاه بوعلی سینا همدان
بنا به گزارش آقای دکتر محمد ملک جانی عضو هیأت علمی گروه فیزیک دانشگاه این رخداد نجومی به همراه عکس های گرفته شده توسط تلسکوپ دانشگاه دوشنبه 95/2/20 صورت گرفته است
به گفته وی گذر یا عبور یک سیاره از مقابل خورشید یکی از پدیده های نادر نجومی می باشد. از نظر ناظر زمینی گذر فقط برای سیارات زهره و عطارد اتفاق می افتد. گذر سیاره عطارد به طور متوسط در هر قرن 13 بار اتفاق می افتد. 20 اردیبهشت ماه 1395شاهد یکی از گذرهای نادر سیاره عطارد بودیم که در تمام ایران این گذر قابل مشاهده بود. گذر سیاره عطارد معمولا درماه های اردیبهشت و یا آبان رخ می دهد. به علت زاویه میل مداری سیاره عطارد با زمین که حدود 7 درجه است باعث می شود این سیاره معمولا از شمال یا جنوب خورشید عبور کند. اگر سیاره عطارد ازشمال خورشید عبورکند به آن گره صعودی و اگراز جنوب خورشید عبور کند به آن گره نزولی می گویند. گذر 20 اردیبهشت ماه 1395 از نوع گره نزولی بود. زمان شروع و پایان گذر عطارد در طول و عرض جغرافیایی شهر تهران که خیلی با شهر همدان اختلافی ندارد در شکل زیر نمایش داده شده.
گذر بعدی سیاره عطارد در آبان ماه سال 1398 رخ خواهد داد. تصاویر پایین از برنامه گذر عطارد در 20 اردیبهشت ماه که در دانشگاه بوعلی سینا همدان برگذار شده می باشد.