محمد مولودي

Assistant Professor

Update: 2024-05-16

محمد مولودي

Faculty of Humanities / Department of law

Ph.D. Dissertations

  1. مطالعه تطبيقي نقش فاعل زيان در جبران كامل خسارت در حقوق ايران و فرانسه و انگليس
    حسين قرباني 2023
    با پيشرفت هاي علمي و صنعتي قرون اخير، اهميت جبران خسارت در مسئوليت مدني بيش از گذشته است و همگام با اين تحولات علمي و تغييرات اجتماعي بايد روش هاي جبران خسارت كارايي بيشتري داشته باشد. جبران خسارت به عنوان تعهد فاعل زيان، به عنوان مهم ترين هدف مسئوليت مدني، حق زيان ديده به شمار مي آيد كه تابع اصول متعددي چون اصل جبران كامل خسارت است. ايفاي نقش فاعل زيان به عنوان رويكرد و روشي هدفمند در جبران خسارت بابيان احكام آن، در رساله ي حاضر موردمطالعه قرار مي گيرد. اصل جبران كامل خسارت مهم ترين اصل در بحث جبران خسارت در نظام حقوقي ايران، فرانسه و انگليس اصولاً با روش جبران عيني قابل تحقق است. در نظام حقوقي ايران ترجيح به اجبار فاعل زيان به جبران عيني خسارت است، اما در نظام حقوقي فرانسه و انگليس، ترجيح به جبران پولي خسارت است . بر مبناي تفاوت ترجيح در روش، نظام حقوقي فرانسه و انگليس بعنوان دو نظام حقوقي مترقي جهت مطالعه ي تطبيقي گزينش شده است. با توجه به تحقق جبران كامل خسارت بر مبناي ايفاي نقش فاعل زيان، ترجيح يكساني در نظام هاي حقوقي مورد بحث ايجاد مي شود و نوعي هماهنگي، انسجام و ار تباط منطقي و عقلايي ميان آنها برقرار مي گردد. زيرا جبران خسارت در اين نظام هاي حقوقي، بر مبناي روش هاي معمول اجباري و بدون مشاركت فاعل زيان، در برخي موارد در تحقق جبران كامل خسارت، موفقيت چنداني نداشته اند. ايفاي نقش فاعل زيان به اين ترتيب است كه فاعل زيان، به جاي انتظار براي تحميل و اجبار به روش جبران از طرف محكمه، پيش قدم شده و راهكار و كيفيت جبراني خويش را در مصاديق و اقسام خسارت قابل جبران با روش عيني، به زيان ديده اعلام مي كند و در صورت رضايت زيان ديده به آن و پذيرش روش و كيفيت جبران اعلامي، تحقق جبران به اين روش و كيفيت مورد حكم يا اجرا قرار مي گيرد. با توجه به اينكه طرفين نسبت به محاكم، اطلاعات بهتري بر خسارت وارده و ميزان آن و كيفيت و روش جبران مطلوب در اختيار دارند، بر ساير طرق جبران خسارت برتري پيدا مي كند. ايفاي نقش فاعل زيان مبتني بر مباني و توجيهات اقتصادي همچون جبران كامل خسارت زيان ديده به عنوان مهم ترين هدف از مسئوليت مدني در نظر طرفين و عرف، تحقق اهداف پيشگيرانه و كاهش هزينه هاي اقتصادي و اجتماعي ورود و جبران خسارت است. از سوي ديگر در انطباق كامل با مباني و ارزش هاي اخلاقي عدالت،
    Thesis summary

  2. نظريه ذمه
    مهدي شهبازمحمدي 2021
    اصطلاح ذمه ازموضوعات بنيادي ومهمي است كه درفقه وحقوق جايگاه ويژه وخاصي دارد.درفقه اسلامي هنگامي كه تكليف مالي،پايگاه مادي وخارجي معيني ندارد ظرفي به نام ذمه جعل گرديده است كه باملاحظه تعاريفي كه از ذمه مطرح است به نظرمي رسد ذمه را اعم از اينكه يك وصف شرعي كه وجودش راشارع براي شخص فرض كرده بدانيم يا يك معناي مقدر در وجود انسان به عنوان يك ظرف،يك امر اعتباري عقلائي است كه ديون وتعهدات مالي وغيرمالي اشخاص درآن اعتبارمي شود.درخصوص اينكه شخص دركدام مرحله از حيات خويش مي تواند داراي ذمه گردد وپايان آن چه زماني است واساساً صاحبان ذمه چه كساني هستند نظر يكساني در فقه وحقوق وجود ندارد.نظريه قاطبه فقهاي اسلامي وحقوقدانان براين است كه ذمه ازمختصات انسان است،چرا كه تعهد وتكليف مختص اوست لكن در پاره اي از منابع فقهي تصور نوعي ذمه براي حيوانات وجمادات به اعتبار ذمه داشتن مالك آنها،معقول به شمار رفته است. در خصوص قابليت بقاء ذمه پس از فوت نيز نظرات متفاوتي درفقه اسلامي مطرح گرديده است عده اي معتقدند كه ذمه از خصائص شخص زنده است به همين دليل قائل به زوال ذمه پس از مرگ به دليل نداشتن اهليت استيفاء هستند.دسته اي ديگربرآنندكه ذمه ميت پس ازفوت همچنان باقي ومستقل از ذمه ورثه مي باشد.گروهي ديگرقائل به ازبين رفتن آن نمي باشند وبقاي آن را بعدازفوت براساس ضرورت پذيرفته اند، لكن معتقدند كه بعدازفوت ذمه شخص ضعيف مي گردداما بابرجاي ماندن تركه ياكسي كه ضامن پرداخت ديون وي گرددذمه ضعيف وي تقويت مي گردد.
    Thesis summary

  3. بررسي تطبيقي توزيع خسارت در مسئوليت مدني در نظام هاي حقوقي ايران و كامن لو( با تاكيد بر نظام حقوقي كشورهاي امريكا و انگليس)
    نگين غلامي چقازردي 2019
    مسئوليت مدني به عنوان يكي از شاخه هاي مهم علم حقوق از ابعاد مختلف مورد توجه حقوقدانان و تحليل گران بوده است. ازجمله در تحليل هاي اقتصادي حقوق كه از دهه شصت ميلادي مورد توجه واقع شد و باعث رويكردهاي جديدي در اين حوزه از حقوق گشت. براساس اين ديدگاه ها نبايد مسئوليت مدني را همواره محدود به رابطه بين دو سوي زيان دانست. بلكه در بعضي از زيرشاخه هاي آن مانند حقوق تصادفات، مسئوليت ناشي از عيب توليد و. . . ضرر از حيث كمي و كيفي دچار تغيير و تحولاتي شده كه اصرار بر اعمال مسئوليت مدني به شكل مرسوم آن مي تواند باعث ايجاد مشكلات جدي براي زيان ديده و زيان زننده شود. زيرا اثبات تقصير در بعضي از اين حوزه ها يا دشوار است يا اساسا تقصيري را نمي توان به هيچيك از طرفين منتسب كرد. از سوي ديگر حتي بر فرض اثبات تقصير، به دليل سنگين بودن ميزان خسارت، زيان زننده در بسياري از موارد امكان پرداخت غرامت را ندارد و ضرر زيان ديدگان بدون جبران باقي مي ماند. از سوي ديگر بعضي از زيان ها در نتيجه غفلت هايي رخ مي دهد كه از هر انسان متعارفي هم ممكن است سر زند. در اين موارد تنها شانس است كه باعث مي شود غفلت سرزده از سوي يكي باعث ضرر شود در حاليكه در مورد مشابه نتيجه زيان باري در پي نداشته باشد. در چنين مواردي واردكننده زيان هم مانند زيان ديده نيازمند حمايت است و تنهاگذاردن او در جبران خسارت با توجه به سنگين بودن مبلغ آن، مي تواند منجر به ساقط شدن وي از هستي شود. خصوصا اگر ضرر در نتيجه فعاليت مفيد يا اجتناب ناپذير و در عين حال خطرناكي مانند توليد، درمان و ... اتفاق افتاده باشد كه تحميل تمام ضرر بر خوانده اي كه عده بسياري از فعاليت وي نفع مي برند نوعي از بي عدالتي است. براي جمع مصالح زيان ديده و واردكننده ضرر در چنين مواردي راهكار توزيع خسارت مي تواند بسيار مؤثر باشد. استفاده از سازوكارهايي كه منجر به سرشكن شدن خسارت بين بخشي از اعضاي جامعه گردد ضمن تضمين جبران خسارت زيان ديدگان،پرداختن به فعاليت هاي مفيد و اجتناب ناپذير را هم ميسر مي سازد. بيمه، مسئوليت محض شركت ها، نهادهاي عمومي نظير صندوق تامين خسارات بدني موضوع قانون بيمه اجباري همگي مصاديقي از اين سازوكارهاي توزيع گر خسارتند. در چنين مواردي خسارت بين عده اي توزيع مي گردد كه مطابق قواعد مرسوم مسئوليت مدني سببيتي در ايراد ضرر نداشته اند و مشاركت آن ها
    Thesis summary

  4. بررسي تطبيقي توزيع خسارت در مسئوليت مدني در نظام هاي حقوقي ايران وكامن لو
    نگين غلامي چقازردي 2019
    در حقوق ايران، جايگاه توزيع خسارت عمدتاً در مصاديقي است كه دو يا چند سبب باعث ورود ضرر شده و دخالت فعل هر يك در تحقق زيان، مبناي توزيع خسارت بين آن­هاست؛ در حقوق كامن­لو، توزيع خسارت در مسئوليت مدني در معناي گسترده تري مورد توجه قرار گرفته و از بحث تعدد اسباب متمايز است. درواقع، ذيل عنوان توزيع خسارت، به بررسي مصاديقي پرداخته مي­شود كه در آن­ها خسارتي كه زيان زننده بايد قاعدتاً به تنهايي بپردازد از طريق راهكارهايي بين تمام يا بخشي از اعضاي جامعه توزيع مي شود؛ اما مشاركت دادن افرادي كه در ايراد ضرر دخالت نداشته­اند در جبران خسارت زيان­ديده در مسئوليت مدني بر چه مبنايي استوار است و چگونه مي­توان آن را در مسئوليت مدني توجيه كرد؟ تحقق كارآيي اقتصادي و عدالت توزيعي، مباني توجيه كننده توزيع خسارت بين اشخاص غير دخيل در ايراد ضرر در نظام مسئوليت مدني هستند.
  5. نظريه بطلان در آيين دادرسي مدني
    مهدي حمزه هويدا 2018
  6. دعاوي جمعي
    ناهيد صفري 2016
  7. مطالعه تطبيقي حمايت هاي حقوقي از زوجه پس از انحلال نكاح در نظامهاي حقوقي ايران مصر فرانسه و انگلستان
    راضيه حسنخاني 2016
    خانواده به علل ارادي طلاق فسخ لعان ارتداد و بذل مدت (در نكاح منقطع )و طريق غير ارادي مرگ و انقضاي مدت ممكن است منحل گردد .در اين حالت ممكن است اعضاي خانواده آسيب ببينند .فرضيه اصلي اين رساله اين است كه در اين اثنا زنان به علت حساسيت موقعيت ممكن است بيشتر صدمه ببينند.به همين دليل قانونگذار به انحاي مختلف در صدد حمايت از زنان در برهه پس از انحلال نكاح بوده است.

M.Sc. Theses

  1. قلمرو اعتراض شخص ثالث درنظام حقوقي ايران
    وريا ايزدي 2018
    چكيده: اعتراض شخص ثالث به عنوان طريقي براي دفع و رفع ضرر از شخص ثالث متضرر از رأي قرار داده شده است. اين طريقه اعتراض در قانون آيين دادرسي مدني شناسايي و شرايط آن تا حدي بيان گرديده است و در قانون مذكور، اعتراض ثالث به آراء دادگاه هاي عمومي، انقلاب، تجديدنظر و رأي داور پيش بيني شده است. با توجه به اينكه ساير مراجعي نيز كه به موجب قانون به بعضي موضوعات رسيدگي و اصدار رأي مي نمايند، ممكن است رأي آن ها مخل حقوق شخص ثالث باشد ولي در قوانين مربوط به آن ها، اين طريقه اعتراض تصريح نگرديده است. با عنايت به اينكه قانون آيين دادرسي مدني در زمينه شيوه ي رسيدگي را مي توان به نوعي قانون مرجع و مادر دانست كه برخي قوانين و آيين نامه ها به مقررات آن ارجاع و استناد كرده اند، و نيز اقتضاء قاعده لاضرر نيز مي باشد و رفع ضرر شخص ثالث به گونه اي ديگر ميسر نمي باشد ، مي توان نسبت به آراء صادره مراجع اختصاصي، اداري و غير قضايي مانند دادگاه هاي كيفري، كميسيون هاي شهرداري و شعب تعزيرات حكومتي نيز اعتراض شخص ثالث نمود، كه آيين و شيوه آن تا حدي كه قابل اعمال و انطباق باشد، همان شيوه مندرج در قانون آيين دادرسي مدني كه در مواد 417 تا 425 ذكر گرديده، مي باشد. شايد بتوان از اعتراض شخص ثالث به عنوان يك قاعده نام برد كه نزد حقوق دانان به عنوان يك امر پذيرفته شده قلمداد گرديده و اعمال آن نياز به تصريح قانوني نداشته باشد.
  2. مطالعه نسبي بودن اثر اقرار
    بهنام زارعي 2016
    اقرار يكي از ادله اثبات دعوي است ودر همه سيستمهاي حقوقي دنيا با تفاوتهاي از حيث شرايط واحكام وتوان اثباتي در دعاوي حقوقي نقش تعيين كننده اي دارد به طوري كه با تعابيري چون ملكه دلايل وسيد البينات از آن ياد مي شود اگر چه اقرار از حيث اثبات دعوي بسيار مهم است لاكن اثر آن نسبي بوده وصرفا نسبت به مقر و قايم مقام وي نافذ بوده ونسبت به شخص ثالث بي تاثير است واين مطلب در ماده 1287 قانون مدني تصريح شده است .
  3. عوامل صدور آراي متعارض ونحوه ي حل وفصل آنها دردادرسي مدني
    فرشته احمدي 2016
    هر دعوا به معناي اختلافي كه در دادگاه مطرح مي شود ممكن است بادعاوي ديگري كه قبل يا بعد از ان مطرح مي شوند مرتبط باشد اعم از اين درقالب دعاوي طاري باشند يا به صورت مستقل ولي مرتبط با همديگر محسوب شوند.اراي متعارض درمهم ترين شكل خود زماني به وجود مي ايدكه دعاوي ومتعدد به طور مستقل مورد رسيدگي قرار بگيرند.
  4. تعامل وتقابل دعوا ودفاع در ايين دادرسي مدني
    مجيد قاسميان المشيري 2015
    دعوا ودفاع دو موضوع از موضوعات اساسي ومهم در دادرسي مدني است.با ان كه در مورد دعوا وشروط اقامه ورسيدگي به در ايين دادرسي بسيار بحث شده است اما دفاع به عنوان ركن ديگر دادرسي چندان كه شايسته ان است مورد مطالعه وبررسي قرارنگرفته است.دراين پژوهش تلاش شده به كمك مقايسه ميان دعوا با دفاع مشابهت ها ومغايرتهاي اين دو مورد مطالعه قرار گرفته وزواياي تاريك ومبهم اين مساله به طور گسترده روشن گردد.
  5. نقش وجايگاه آرا وحدت رويه در نظام قضايي ايران
    اسماعيل جعفري 2015
    درنظام حقوقي ايران درجهت اجراي درست قوانين وبرقراري نظم وعدالت اختياراتي از سوي قانون گذار به قوه قضاييه اعطا شده است.ازجمله اين اختيارات صدور راي وحدت رويه در جهت برداشت صحيح از قوانين است.راي وحدت رويه كه شكل كلي تصميم قضايي است درمواردمشابه براي ساير مراجع لازم التباع بوده وتخلف از ان جايز نيست.اين اراداراي پاره اي ازويژگي هاي قانون هستند.چون صادر گنندگان اين ارا عملا با مشكلات مردم واجراي قانون سروكار دارندتفسيري مطابق واقعيات از ارا ارايه مي دهند.
  6. عدالت آييني
    محمدرضا پشمي گاكيه 2015
    عدالت اييني اصطلاحي است درمورد مورد هدف دادرسي.در دادرسي هاي مدني هدف اصلي كشف حقيقت مي باشد كه مي تواند مشكلاتي را به وجود بياورد. بنابراين در كنار كشف حقيقت بايد امور ديگري چون فصل خصومت هم مورد توجه قراربگيرد.با كنار هم قار دادن اين دو هدف عمده دادرسي كه اجراي عدالت مي باشد به شكلي بهتر تحقق پيدا خواهد كرد.
  7. ايراد به نامشروع بودن دعوا
    پيمان ابراهيمي 2015
    ايرادات ازابزارهاي مهمي هستند كه عمدتا در اختيار خوانده است وبه كمك آنها ممكن است دعواي خواهان محكوم به رد گردد كه اين امر نوعي پيروزي براي خوانده تلقي مي گردد.در معناي خاص ايرادات غير ازدفاع ماهوي محسوب مي شوند اما در معناي عام ايرادات نيز جزيي ازراههاي دفاعي خوانده اند كه مانع رسيدگي به ماهيت دعوا مي شوند. ايراد به نامشروع بودن دعواكه به معناي مخالف بودن آن با مقررات قانوني يا موازين شرعي است يكي از ايرادات دادرسي محسوب مي گردد كه در ماده 84 قانون آيين دادرسي مدني به آن اشاره گرديده وضمانت اجراي ان در ماده 89 همين قانون آمده است.
  8. افشاي دليل در دادرسي مدني
    رسول فرهاني 2014
    در دادرسي هاي مدني اصولا بار اثبات ادعا بر عهده كسي است كه ان ادعا را مطرح ميكند وقاعده البينته علي المدعي بيانگر وترجمان اين وضعيت است ومدعي معمولا بايد ادعاي خود را با دلايلي كه در نزد خود دارد اثبات نمايد .حال سوال اين است كه ايا مدعي مي تواند براي اثبات ادعاي خوداز دلايلي استفاده كند كه در نزد مدعي عليه است وايا دادگاه مي تواند در صورت خوداري وي دستور ارايه وافشاي اين دلايل را به مدعي عليه بدهد.
  9. حق دادخواهي
    مهدي يوسفي چهرقاني 2014
    دادخواهي دراصل 34 قانون اساسي ايران به عنوان يكي از حقوق مسلم هرايراني معرفي شده است اما اجراي اين حق وبه كارگيري اين اصل مستلزم ابزاز ووسايل خاص از جمله وجود مراجع مشخص ودر دسترس با ايين دادرسي معلوم وقابل پيش بيني است.افزون بر اين بايد ضمانت اجراهاي قانوني براي حمايت از اين حق وجود داشته باشد تا كساني كه مانع اجراي چنين حقي مي شوند مطابق اين ضمانت ها با آنان برخورد شود.همچنين باييد مفهوم وقلمرو اين حق به درستي معلوگردد تا مشخص شود كه معنا وحدود دست اين حق تا كجاست.
  10. حسن نيت در دادرسي
    محمد جعفري 2014
    دادرسي دادراي فرايند طو لاني وپيچيده و توام با رعايت قواعد ومقررات شكلي فراواني است كه اين اوصاف اقتضاء مي كند هر يك از اصحاب دعوي وساير افراد دخيل در پرونده با صداقت و درستي وظايف وقواعد دادرسي را انجام دهند بديهي است كه اگر اشخاص دخيل در دادرسي بخواهند سوء نيت داشته باشند ابزار هاي فراواني براي طولاني كردن وپيچيده نمودن مسير دادرسي در اختيار دارند . براي مقايله با چنين امري لازم است كه رعايت حسن نيت در اجراي قواعد وفرايند داد رسي به عنوان يك اصل پذريفته شده ومورد حمايت قانون گذار باشد .
  11. مشروعيت اقدام شهرداري به اخذ قسمتي از اراضي بابات تفكيك، تغيير و تعيين كاربري اراضي شهري
    كورش حيدري 2014
  12. مطالعه تطبيقي مسئوليت مطلق در حقوق ايران و انگليس
    سعيد سهرابي ابد 2013
  13. توصيف حقوقي در دادرسي هاي مدني
    روناك زندكريمي 2013
  14. اثبات مدني از ديدگاه معرفت شناسي
    مهدي حمزه هويدا 2012
  15. ضمانت اجراي عدم رعايت مصلحت در وكالت
    سيده مريم اعتماد 2012
  16. ابطال و اصلاح اسناد رسمي مالكيت
    شيما زارعي 2012
  17. بررسي قواعد تعيين صلاحيت در دادرسي هاي مدني
    فيروزه خداياري سيكان 2012
  18. مطالعه تطبيقي ماهيت هيأت داوري در بازار سرمايه ي ايران و آمريكا
    اعظم عيوضي 2012
  19. خسارت دادرسي
    حميده كوهكن ايوري 2011
  20. مطالعه فقهي و حقوقي عقود احتمالي
    احمد كاظمي 2011